Kaustisen showcase-sarjassa kansainvälinen kattaus

AXVY Kuvaaja: Mårten Hillbom

Eva Väljaots Kuva: Kata Treimann

Nooli Kuva: Neea Lamminmäki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vuoden 2019 showcase-esiintyjät ovat ruotsalainen AXVY, virolainen Eva Väljaots sekä suomalainen Nooli. ”Hakemuksia tuli jälleen runsaasti, joten olemme erittäin tyytyväisiä. Kansainvälisen kiinnostavuuden lisääntyminen hakijoiden keskuudessa ilahdutti erityisesti ja valinnat nyt sitten osuivatkin mukavan kirjavaksi senkin osalta,” toteaa festivaalin ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki.

AXVYn Mårten Hillbomin, Jerker Hans-Ersin ja Albin Brobergin musiikki on taattua skandinaavipoljentoa.  Yhtyeen polskat, valssit ja sottiisit rullavat 5-kielisen- ja hardangerviulun, 12-kielisen kitaran ja citternin sekä perkussioiden voimin, inspiraationaan sinertävät tunturit ja metsäiset purot.

Tällä hetkellä Sibelius-Akatemiassa opiskeleva kanneltaja Eva Väljaots soittaa erikokoisia niin virolaisia kuin suomalaisiakin kanteleita. Hänen improvisaatiolähtöisen ja meditatiivisen soittonsa inspiraationa ovat karjalaiset ja virolaiset historialliset kanteletyylit ja niiden mukana periytyvä maailmankuva.

Noolin Oona Harjun ja Jonna Lankisen juuret ovat syvällä pohjoismaisessa kansanmusiikkiperinteessä, mikä ilmenee vauhdikkaissa ralleissa, huumaavissa sooloissa sekä herkissä valsseissa. Groovaavan harmoonin ja energisen viulutaituroinnin tuottama svengi menee taatusti kuulijan jalan alle.