Kuva: Krista Järvelä

Kuva: Lauri Oino

Kuva: Arto Kuorikoski

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien kivijalka on sen lukuisat pelimanneiksi ilmoittautuvat esiintyjät, joiden ansiosta juhlien tunnelma on ainutlaatuisen monipuolinen ja yllätyksellinen.

Festivaalilla tutut ja tuntemattomat pelimannit, laulajat ja tanssijat kohtaavat joka kesä yhteisen asian äärellä. Juhlilla voi aistia perinteisen musiikin lisäksi pelimannimusiikin ja kansantanssin uusia tuulia, vahvistuvia musiikillisia virtauksia ja eri kulttuurien tai taidemuotojen fuusioita alati monipuolistuvassa kulttuuritarjonnassa.

Kaustiselle saapuu esiintymään vuosi toisensa jälkeen satoja pelimanniryhmiä ja innokkaita harrastajia eri puolilta Suomea ja ulkomailta saakka. Omat konsertit ovat monelle ryhmälle vuoden odotetuin kohta ja niiden lisäksi pelimannit pääsevät nauttimaan maksuttomista soitto-, laulu- ja tanssityöpajoista joka päivä!

Valtaosa Kaustisen tuhansista esiintyjistä saapuu juhlille talkoohengessä ilman rahallista korvausta. Virallisiksi esiintyjiksi valituille pelimanneille ja esiintyjäryhmille tarjotaan keikkojen lisäksi koko viikon festivaaliranneke sekä alennus majoituksesta ja ruuasta. Festivaalilla voi myös osallistua päivittäin järjestettäviin ilmaisiin soitto-, laulu- ja tanssityöpajoihin joita pitävät alan huippuammattilaiset.

”Yleisön ja esiintyjien väli on kuin veteen piirretty viiva.”, toteaa viisaasti myös mestarikansanlaulaja Jussi Asu.

Share