Kaustisella kaikki ovat pelimanneja!

”Yleisön ja esiintyjien väli on kuin veteen piirretty viiva.”

– Mestarikansanlaulaja Jussi Asu

Kaustisen 57. kansanmusiikkijuhlat järjestetään 8.-14.7.2024.

Kaustisen Folk Music Festival tarjoilee käsin poimitun monipuolisen otannan suomalaisen kansanmusiikin ja kansantanssin osaamisesta sekä vuosittain vaihtuvan kansainvälisiä yhtyeitä ja perinteistä esittelevän ohjelmakokonaisuuden.

Festivaaliohjelma koostuu paikallisperinteitä kunnioittavan pelimanni- sekä muun perinnemusiikin lisäksi kotimaisesta nykykansanmusiikista, kansainvälisistä esiintyjistä, kansantanssista, koko kansan suosikeista, lasten musiikista, poikkitaiteellisista ja festivaalialuetta elävöittävistä ohjelmanumeroista sekä osallistavasta toiminnasta.

Ensi vuoden 2024 festivaalin teeman nimi on Kylässä. Teemalla halutaan nostaa ja tuoda esiin sitä, kuinka kylissä, kaupunginosissa tai muissa mikroympäristöissä tapahtuvalla perustoiminnalla on kauaskantoiset ja pysyvät vaikutukset perinteen hengissä pysymisen kannalta. Teeman tarkoitus on myös korostaa paikallisten harrastustoimintojen tärkeyttä kansanmusiikin ja -tanssin kentälle ja kutsua nämä kaikki elintärkeät generaattorin osaset kylään Kaustiselle.

Vuoden 2024 maakuntateema tulee keskipohjalaiselta Kaustiselta katsottuna läheltä, sillä vuorossa on Etelä-Pohjanmaa. Ohjelmassa tulee näkymään myös Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen (KEK) vuositeema Omasta päästä.

 

Esiintyjille
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Pelimannit

Pelimannit; soittajat, tanssijat ja laulajat ovat Kaustisen festivaalin sydän.
Lämpimästi tervetuloa Kaustisen 57. festivaaleille, jotka järjestetään 8.-14.7.2024!

Festivaaleilla noudatetaan turvallisen tilan periaatteita. Lisätietoa osoitteesta Kaustinen.net/info. 

Pelimannihaku vuoden 2024 festivaalille on päättynyt.

Pelimannihaun aikataulu

  • Pelimannihaku päättyi 31.1.2024 klo 17.00.
  • Ryhmän jäsenten tietojen ilmoittaminen kevään aikana. Ohjeet tietojen toimittamisesta lähetetään yhteyshenkilöille.
  • Esiintyjävalinnoista ilmoitetaan yhteyshenkilöille huhtikuussa. Yhteyshenkilöiden vastuulla on välittää tieto eteenpäin ryhmälle.
  • Esiintymisajat ja -paikat ilmoitetaan yhteyshenkilöille touko-kesäkuussa.

Mikäli hakemuksestanne puuttuu ääni/esitysnäyte, niin toimitattehan linkin pikimmiten osoitteeseen pelimannit@kaustinen.net.
HUOM! Lataathan näytteen ensin YouTubeen ja toimita sieltä saatavan linkin ylläolevaan sähköpostiosoitteeseen.  

Ääninäytteet nopeuttavat hakuprosessia sekä helpottavat mahdollista esiintymissijoittelua.

Pelimannimajoituksen varaaminen avautuu kevään aikana. Tiedotamme siitä Pelimannikirjeessä sekä nettisivuillamme.

 

Viralliseksi pelimanniksi hyväksytty esiintyjä saa:

  • Pelimannirannekkeen, joka oikeuttaa pääsyyn juhla-alueelle ja kaikkiin tilaisuuksiin kaikkina festivaalipäivinä.
  • Maksuttomat workshopit, tanssituvat, seminaarit ja taatusti leppoisan tunnelman tuhansien ystävien seurassa
  • Pelimannimajoituksen edulliseen hintaan
  • Pelimanniateriat alennettuun hintaan Festivaaliravintolassa
  • Ilmainen soitinnarikka alueen tuntumassa

Lisätietoja pelimannieduista lähetetään Pelimannikirjeissä kevään aikana.

Kysymyksiin saa vastauksia festivaalitoimiston väeltä!

pelimannit@kaustinen.net
p. 040 3582 198

Mestaripelimannit

Mestaripelimanni, mestarikansanlaulaja ja mestarikansantanssija on arvonimi, jonka myöntää Kaustinen Folk Music Festival henkilölle, joka perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla merkittävillä ansioillaan on edistänyt kansanmusiikkia tai kansantanssia ja niiden harrastamista. Mestaripelimanneja on nimetty vuodesta 1970 alkaen.

Esityksiä mestaripelimanneiksi, mestarikansantanssijoiksi ja mestarikansanlaulajiksi otetaan vastaan ympäri vuoden. Esitykset voi lähettää osoitteeseen matti.hakamaki@kaustinen.fi tai soittaa numeroon 040 574 1917.

 

Artistit

Festivaaliohjelman täydentää kansanmusiikin ja kansantanssin ammattilaisten loppuun hiotut konsertit. Kaikki festivaalivieraat ja opetuksesta innostuneet saavat osallistua monien ammattilaisten oppiin koko festivaaliviikon ajan.

Artistiksi hakevat esiintyjät voivat saada korvauksen esiintymisestään. Vapaamuotoisen hakemuksen voi laittaa joko sähköpostilla suoraan ohjelmajohtajalle etunimi.sukunimi@kaustinen.net tai osoitteeseen artists@kaustinen.net. Tarjoukset kannattaa lähettää elo-joulukuun aikana.

HUOM! Saamme artistitarjouksia niin paljon, että valitettavasti kaikkiin viesteihin ei ole mahdollista vastata. Kaikki hakemukset kuitenkin käydään läpi ja neuvottelut käydään jokaisen mahdollisen yhtyeen tai ryhmän kanssa erikseen. Voit tiedustella tilannetta joko sähköpostitse tai suoraan ohjelmajohtajalta puhelimitse.

Jaettuna parempi

Jaettuna parempi -konsepti on juurruttanut paikkansa festivaalin ohjelmaan ja tulevanakin kesänä on kansantanssiryhmillä mahdollista päästä esiintymään juhlille musiikinopiskelijoista kootun yhtyeen kanssa.

Konseptin keskeinen ajatus on mahdollistaa kansantanssiryhmille esiintymiskokemus elävän musiikin kanssa sekä sytyttää ja vahvistaa kipinää tanssisoittoa kohtaan.

Mukaan voivat hakea kansantanssiryhmät, joilla ei ole omaa säestysyhtyettä ja ovat valmiita hyppäämään yhteistyöhön muusikoiden kanssa. Ohjelmisto, jolla voi hakea mukaan tulee olla olemassa oleva kokonaisuus, jonka kappaleita on mahdollista vaihtaa ja tarvittaessa sovittaa Jaettuna parempi -yhtyeen kokoonpanolle sopivaksi.

Haku on päättynyt ja valituille ryhmille ilmoitetaan henkilökohtaisesti viimeistään maaliskuussa 2024

Lisätietoja Kaustinen.net/jaettuna-parempi

Kysymyksiin vastaa
pelimannit@kaustinen.net
p. 040 3582 198

Vuoden festivaali valmistautuu ennätysmäärään yleisöä

Vuoden festivaali valmistautuu ennätysmäärään yleisöä

Ladama on enemmän kuin latinoyhtye. Sara Lucas (Yhdysvallat), Maria Fernanda (Venezuela), Lara Klaus (Brasilia) ja Daniela Serna (Kolumbia) tulevat Kaustiselle norjalaiselta festivaalilta. Kuva: Shervin LainezPalkinnot, tunnustukset ja kansainvälinen huomio ennakoivat...

Vuoden yhtye 2024 vaalii polskaa ja menuettia

Vuoden yhtye 2024 vaalii polskaa ja menuettia

Vuoden yhtye I Fäälan tuntee suomenruotsalaisen menuettiperinteen tarkoin. Trion muodostavat Kenneth Nordman (vas.) Mats Granfors ja Tom Forsman. Kuvaaja: Benjamin Nordberg Kun Kaustinen julkisti esiintyjiään Eläköön Folk! -gaalassa Folklandia-risteilyllä Itämerellä...