Kaustinen Folk Music Festival 2019 soi kaikille aisteille

Rajaton. Kuva: Lari Järnefelt

Crying Uncle Bluegrass Band (US)

Iltavilli. Kuva: Veera Ailunka

Festivaaliohjelma ilmestynyt!

Tästä voit ladata pdf-version: Kaustinen_ohjelma_2019web

Ruotsinkielinen ohjelma  Svenska program 2019

Englanninkielinen ohjelma English program 2019

Päiväkohtaista ohjelmaa voit seurata myös Aikataulu-linkin takaa.

Yövaellus aloittaa festivaalit

Festivaalit käynnistyy Yövaelluksella sunnuntaina 7.7. klo 20, jolloin kulkea halki leppeän kesäyön kaustislaisessa luonto- ja kulttuurimaisemassa. Avajaispäivä 8.7. on maksuton ja sen tarjoaa yhdessä festivaalien kanssa Kaustisen seutukunta (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi ja Veteli). Ohjelma polkaistaan maanantaina käyntiin pelimannihenkisellä juoksutapahtumalla Kreetan kierros, joka alkaa klo 15.30. Perinteikäs ja juhlava avajaiskulkue lhttp://kaustinen.net/wp-content/uploads/2019/07/Svenska-program-2019.pdähtee Klo 17 Osuusmeijeripihalta. Areenan avajaisjuhlassa julkistetaan mm. vuoden 2019 Mestaripelimannit.

Esiintyjiä jo 23 eri maasta

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmiston kärjessä loistaa merkittäviä kotimaisia ja ulkomaisia esiintyjiä. Ulkomaisia esiintyjiä on muun muassa Marokosta, Argentiinasta, Kuubasta, Italiasta, Britanniasta, Venäjältä, Ruotsista ja Virosta. Viikon aikana esiintyvät muun muassa Mikko Alatalo, Rajaton, Tallari, Vesterinen, Tsuumi Sound System, Vuokko Hovatta ja Antti Paalanen. Samuli Edelmann saapuu perjantaina rytmiä ja tunteidenpaloa huokuvan mustalaismusiikin yhtyeen kanssa. Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeeman ”Maailmalla – Kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa” -ohjelmassa nähdään keskenään verkostuneita yhtyeitä ja projekteja. Crying Uncle’s Bluegrass Band (US) tuo vertaansa vailla olevan energiabuustin Kaustiselle osana Suomen-kiertuettaan.

 

Kaikilla aisteilla

Rytmiteema ja ainutlaatuinen yhteistyö kuuloalan järjestöjen kanssa tuovat festivaaleille Suomen tunnetuimman viittomakielisen rap-artistin Signmarkin. Keskiviikon teemapäivä Tunne musiikki! antaa mahdollisuuden nähdä myös viittomin tulkittua musiikkia.

Kaikki saavat soittaa, tanssia ja laulaa

Kaustisen viikko on ennen kaikkea tuhansien pelimannien juhlaa ja pelimanneja onkin luvassa taas vaikuttava määrä. Kaikkialla soi. Musiikin lisäksi viikko on täynnä monenlaista osallistavaa ohjelmaa: tanssityöpajoja, jameja, ukulelekurssia, lusikansoittokoulua. Koko perheen tapahtumana tunnetulla festivaalilla on mukana myös Pikku Kakkosen Seikkailukone. Lastenteltalla juhlitaan Tradilintujen kanssa festivaalien 20-vuotista lastenohjelmaa.

Viännä se savoks!

Festivaalien maakuntateema on tänä vuonna Savo ja se tuo Kaustiselle kalakukkojen lisäksi aimo annoksen savolaisia pelimanneja.

Konsta Jylhä -kilpailu järjestetään 10. kerran. Legendaarinen Yökatrilli on yksi Kaustisen ihmeistä: sadat ihmiset yltyvät keskellä yötä huumaavaan tanssin menoon. Tänä vuonna 38. Yökatrillin tanssittavat Petri Kauppinen ja JPP. Festivaalin suosittu hashtag #kesänonnellisimmatpäivät on täyttä totta erityisesti katrilliyönä.

Kaustiselle odotetaan heinäkuun toisella viikolla 47000:ää festivaalivierasta. Tuhannet pelimannit, maamme eturivin artistit ja kansainväliset vieraat sekä vakiokävijät ja vierailijat rakentavat yhdessä kesän onnellisimmat päivät. Tervetuloa Kaustiselle!

26.3. tiedotustilaisuuden tallenne on nähtävissä osoitteessa: http://www.nopolanews.fi/videoarkisto! Tilaisuus tulkattiin viittomakielelle Tunne musiikki! -teemapäivän kunniaksi.

Ennakkoesite luettavissa issuu-versiona ja pdf-versiona: KaustinenFMFennakkoesite2019-web

Tammikuun 2019 ohjelmanjulkistus Folklandia-risteilyllä

Festivaali käynnistetään Yövaelluksella sunnuntaina 7.7. yhteistyössä Perhonjokilaakson retkeilijät ry:n kanssa. Maanantain maksuttoman avajaispäivän tarjoaa yhdessä festivaalien kanssa Kaustisen seutukunta, joka on viiden kunnan (Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi, Veteli ja Halsua) muodostama, yhteinen aluetta ja sen elinkeinoelämää kehittävä organisaatio. Seutukunta näkee kansanmusiikkijuhlat keskeisimpänä tapahtumana Kaustisen seudulla ja haluaa yhteistyön kautta edistää seudun kuntien näkyvyyttä niin alueellisella kuin valtakunnallisella tasolla.

Tunne musiikki! #tunnemusiikki

Juhlien teemana on tänä vuonna rytmi, joka muistuttaa siitä, että musiikkia voi havaita eri aisteilla kuulon ohella. Festivaalien yhtenä yhteistyökumppanitahona toimivat Kuuloalan järjestöt. Kaustisella kuullaan ja nähdään keskiviikkona mm. Signmark, joka on Suomen tunnetuin viittomakielinen rap-artisti. Keskiviikkona alueella on myös viittomakielen tulkkeja ja kuuloalan järjestöjen esittelypisteitä.

Vuoden yhtye 2019

Kaustisen Vuoden yhtyeeksi on nimetty rohkea, herkkä ja hersyvä pelimannityttöbändi ENKEL. Yhtye on saanut alkunsa vuonna 2013 spontaaneista lentokenttäjameista ja yhtyeen musiikillinen ote on säilynyt hulluttelevana ja luovana, kuin spontaanit jamit jatkuisivat edelleen. Yhtyeen jäsenet Leija Lautamaja, Maija Pokela, Miia Palomäki sekä Iida Savolainen ovat vahvoja kansanmusiikin ammattilaisia, jotka ovat omalla esimerkillään rohkaisemassa kaiken ikäisiä olemaan luovia kukin omalla tavallaan. Yhtyeen musiikki on modernia, luovan hulluttelevaa ja sitä myöten mielenkiintoista ja yhtyeen kaikesta toiminnasta huokuu tekijöiden syvä kunnioitus perinnettä ja omaa pelimanniutta kohtaan. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat haluavatkin tällä valinnalla tuoda esiin pelimannihenkisyyden säilyttämisen merkitystä ammattimaisen toiminnan rinnalla sekä tukea ajatusta kunkin oman elämän supersankaruudesta, josta on muovautunut yhtyeelle upeasti toimiva brändi.

Ohjelmanostoja

Kaustisen festivaalin ensimmäisestä vuodesta saakka kansainvälisellä ohjelmalla on ollut merkittävä rooli. Valtakunnallinen Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeema ”Maailmalla – Kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa” sopii festivaalin luonteeseen erinomaisesti ja ohjelmassa nähdään monia yli maiden toimivia yhtyeitä ja projekteja. Juhlilla vierailevat mm. 30 vuotista taivaltaan suomalaisten ystäviensä kanssa juhliva Väsen (SE), flaamilainen intensiivinen veljesduo Madingma (BE), mielenkiintoinen ja raikas, monikansallinen Farandi (FI/SE/BE/DK/UK) sekä Kaustisen festivaaleilla aikoinaan syntynyt ja ympäri maailmaa jäsenensä koonnut SANS (FI/UK/AM). Maagisen taitava ja svengaava Crying Uncle’s Bluegrass Band(US) tuo vertaansa vailla olevan energiabuustin Kaustiselle osana Suomen kiertuettaan. Pohjoismaat näkyy tavallista vahvemmin vielä seuraavat kaksi vuotta Nordisk Kulturfondin puls-rahoituksen myötä. Puls-konserteissa ja työpajoissa nähdään Ruotsin ja Norjan metsäsuomalaisten jalanjäljillä kulkevat Mats Berglund & Arto Järvelä (SE/FI) sekä modernia poljentoa esittelevä Vesselil (DK). Pohjoismainen tanssijamitupa laajenee jokapäiväiseksi. Kansantanssin osuus on vahva myös tulevilla juhlilla ja ohjelmassa tullaan näkemään hienoja perinteisempiä kokonaisuuksia sekä aivan uusia koreografioita. Myös kansainvälinen ohjelma kansantanssin osalta tulee jälleen olemaan näkyvästi esillä. Sosiaalisen tanssin sekä perinteisempien yleisötanssien rinnalla juhlilta löytyy lisäksi aimo annos erilaisia tanssitupia, sekä perinteinen Yökatrilli lähtee uuden vetäjänsä Petri Kauppisen johdolla näyttävästi eteenpäin.

Koko perheen ohjelmassa nähdään mm. televisioitava Pikku Kakkosen Seikkailukone, jossa seikkailuseurana nähdään teeveestä tuttuja juontajia, iloinen orkesteri, sekä tietenkin sankareiden sankari Heppu-Heppu. Lastenteltalla juhlitaan Tradilintujen kanssa festivaalien 20-vuotista lastenohjelmaa. Koko kansan suosikki Mikko Alatalo saapuu pitkän tauon jälkeen Kaustiselle laulattamaan lauluintoisia. Muita suurelle yleisölle tuttuja nimiä ovat mm.  Samuli Edelmann ja Orkestra Suora Lähetys sekä hyvässä nousukiidossa liitävä Vesterinen. Juhlilla esiintyvät lisäksi upeaääninen Vuokko Hovatta Kolmisin, pitkän tauon jälkeen Kaustiselle palaava energinen Tsuumi Sound System sekä maailman maineeseen kiitävä pelimanni Antti Paalanen. Keikkataukoa pitänyt Bill Hota & the Pulvers tekee myöskin näyttävän paluunsa Kaustiselle ja Jussi Raittinen juhlistaa 50 vuotta täyttävää suomicountrya maakunnan mahtimuusikoista koostuvan Eldanka -yhtyeen kanssa. Barokkimusiikkia kaustislaisittain soitettuna kuullaan Kreeta-Maria Kentalan kokoamassa Beethovenin parempi marssi -konsertissa ja Kaustislaisena kavalkadina nähdään Ilmari Wirkkalan Kaustisen tuhatvuotisesta historiasta kirjoittaman uskomattoman esseen perusteella laadittu musiikkinäytelmä Kaustisen Mysteerio.

Festivaalin yhteydessä järjestetään viidettä kertaa Suomessa starttaava kansainvälinen Ethno Finland -leiri, joka on suunnattu nuorille kansanmuusikoille ympäri maailman. Suomessa pääjärjestäjänä toimii Suomen Kansanmusiikkiliitto.

Share