Kaustinen julkaisi ensimmäiset esiintyjät

Kaustisen 53. kansanmusiikkijuhlille odotetaan 13.–19. heinäkuutyli neljää tuhatta pelimannia. Kokonaiskävijämäärä on viime vuosina vakiintunut yli 46 000 festivaalivieraaseen. Esiintyjien ensimmäinen hakukausi on käynnissä 15. tammikuuta saakka. Täydentävä haku alkaa 17. helmikuuta ja päättyy 31.3.2020. 

– Yhtyeiden ja artistien showcase-haku jatkuu tammikuun loppuun. Tänä vuonna toivomme erityisesti sellaisia hakijoita, jotka ovat valmiita tai halukkaita lähtemään keikalle ulkomaille. Showcase-valinta on nyt poikkeuksellisen kovaa meriittiä, sillä Kaustiselle saapuvaan delegaatioon kuuluu ulkomaisia keikkajärjestäjiä, joita pääsee tapaamaan myös henkilökohtaisesti, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo.  

Frigg viettää 20-vuotisjuhlaa konsertoiden ulkomailla ja Oulu Sinfonian solistina, mutta palaa juurilleen Kaustiselle juhlimaanModernia tulkintaa tarjoaa Piirainen Blom Company, jossa muusikot Venla Ilona Blom ja J-P Piirainen sekä neljä tanssijaa yhdistävät kitaran, laulun ja beatboxauksen.  

Paula VesalaJutta Rahmel ja Aili Järvelä esiintyvät triona keskiviikkona. Tunnetun Järvelän suvun edustajia on myös serkusduo Arto & Antti JärveläFreija-yhtyeen tuoreimman levyn kaikki kappaleet ovat traagisia balladeja, joita kuullaan varmasti Kaustisellakin. Torstai-iltana nähdään Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani. Eteläpohjalainen huumori kukkii, kun Rehupiikles tekee paluun Kaustiselle pitkän tauon jälkeen. Suomen suurin pelimanniorkesteri Orivesi All Stars on tietysti mukana ohjelmassa. 

Ulkomaisia vetonauloja on intialainen DHOAD Gypsies of Rajasthan, johon kuuluu esiintyjiä seitsemässä sukupolvessa. Yli 110 maassa esiintynyt ryhmä lähettää Suomeen kuuden muusikon, yhden tanssijan sekä fakiirin esityksen. Les Trois Lézards saapuu Italiasta ja MandoTrio Virosta. Timo Alakotila esiintyy duona shetlantilaisen Catriona McDonaldin kanssa. 

Konsta Jylhän tuotantoa kuullaan tänä vuonna kilpailun sijasta konsertissa, jossa esiintyy Konsta Jylhä -kilpailun voittajia kymmenen vuoden ajalta. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen vuositeema on Tanssiin kutsu – kansanomaiset paritanssit. 

Festivaaliviikon huippuhetkiä on joka vuosi Yökatrilli. Sen vetää näyttävästi viime vuoden tapaan Petri Kauppinen ja JPP vastaa musiikista.  

 
Tasavuosien juhlaa 

Kaustisen kesään kuuluu paljon tasavuosien juhlaa. Kaustisen kotikaupunki Kokkola täyttää tänä vuonna 400 vuotta, mikä näkyy festivaalinkin aikana Kokkolasta kotoisin olevan Jannika B:n keikan muodossa. 

Vuoden 2020 yhtyeeksi on valittu 40 vuotta toiminut Kangasalan Pikkupelimannit Pirkanmaalta. Leenamaija Raukolan perustama ja vetämä kansanmusiikkiryhmä on yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista lasten ja nuorten pelimanniyhtyeistä. Pikkupelimannien soittajavahvuus on aina ollut noin 50 lasta ja nuorta, ja se on tunnettu omanlaisesta rennosta soundistaan. Ryhmässä on vuosien 1979–2019 aikana kasvanut satoja soittajia, joista osa on saanut musiikista itselleen ammatin. 

Suomen vanhin pelimanniyhdistys Keski-Suomen kansanmusiikkiyhdistys täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Viikon varrella ohjelmistossa on perinteistä ja uudempaa kansanmusiikkia, hengellistä musiikkia, tanssimusiikkia ja lauluja. Juhlakonsertti kokoaa keskisuomalaiset soittajat yhteen. 

Tamperelainen kansantanssi- ja musiikkiryhmä Sorokoska viettää 30-vuotisjuhlavuottaan. Käpylän musiikkiopiston kansanmusiikkilinja saapuu Helsingistä juhlimaan 10-vuotista taivaltaan festivaalin lavoilla.   

Varsinainen maakuntateema on tänä vuonna Kymenlaakso. Kymmenet soittajat, laulajat ja tanssijat esittelevät viikon mittaan kymenlaaksolaista kansanmusiikkia.  

 
Leikkiä koko festivaali 

Kaustisen tämän vuoden teemaksi on valittu leikki. Lapset ja nuoret ovat aina olleet olennainen osa festivaalin ohjelmistoa ja kävijäkuntaa, mutta nyt teeman kautta nojataan Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vahvaan kulttuuriseen pääomaan: yhteisöllisyyteen ja kansainvälisyyteen musiikin ja tanssin avulla. 

– Teema antaa mahdollisuuden ja vähintäänkin ajatuksen heittäytyä ja päästää luovuus kukoistamaan niin esiintyjillä kuin festivaaliyleisössä, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kuvailee. 

Yleisö pääsee myös pelaamaan omaa lapsuudenaikaista suosikkileikkiään, kuten kirkonrottaa, tervapataa tai polttopalloa.   

Uusi nuorten tapahtuma Tubeta ja folkkaa tarjoaa festivaalilauantaina osallistamisen muotoja esittävän taiteen ja sosiaalisen tanssin avulla. Maksuton tapahtuma on avoin kaikille nuorille Kalliopaviljongilla festivaalialueen ulkopuolella.  

Lasten Kaustisen ohjelmassa nähdään Mimmit ja Siina & Taikaradisekä vuosien varrelta tutut Tradilinnut joka päivä. 

 
Kursseja, työpajoja… 

Festivaaliviikon voi aloittaa jo sunnuntaina 12. heinäkuuta kaksipäiväisellä workshopilla, jossa kaustislainen Esko Järvelä ja irlantilainen viulistitanssija Louise O’Connor johdattavat suomalaisen ja irlantilaisen kansanmusiikin tyyleihin sekä rytmillisen tanssin askeliin. 

Suomen Kansanmusiikkiliitto järjestää kansainvälisen Ethno Finland -leirin 7.–14. heinäkuuta. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetylle leirille tuli kymmeniä osanottajia ympäri maailmaa. Leirin päätteeksi osanottajat valmistavat yhteisen konsertin. 

Festivaaliviikon ytimessä on kaustislainen viulunsoitto, joka on ehdolla Unescon maailman aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ensi vuonna. Paikallista musiikki- ja näyttämöosaamista esittelee tuttuun tapaan perinteinen Kaustislainen kavalkadi 

Lisäksi ohjelmasta löytyy kymmeniä työpajoja ja kursseja, joihin voi osallistua vain menemällä oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Festivaaliviikko käynnistyy sunnuntaina 12. heinäkuuta suositulla Yövaelluksella 

 

Esittelyt esiintyjistä löytyy täältä.

 

Share