Kaustinen kiittää – ensi vuonna tavataan 13.-19.7.2020!

Pelimannien määrä kasvoi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tänä vuonna selvästi. Pelimanneja oli esiintymässä yhteensä 4340 (viime vuonna 4049), mistä Pro Kaustinen ry:n puheenjohtaja Ira Korkala on erityisen iloinen: – Kaustisella soitettiin ja tanssittiin nyt 52. kerran. Täältä löytyy aina esiintymispaikka, missä pääsee soittamaan ja tanssimaan. Festivaalien kokonaiskäyntimäärä oli nyt 46332 (viime vuonna 47083). Myytyjen lippujen osuus kokonaiskäyntimäärästä oli 17321 (viime vuonna 17203). – Olemme todella tyytyväisiä tulokseen. Ohjelma ja tunnelma takasivat sen, että väki viihtyi alueella selvästi pidempään kuin ennen. Tilastotiedoista näkee, että monet tulivat jo aamulla ja viettivät alueella koko päivän iltamyöhään saakka, Ira Korkala kertoo. Toiminnanjohtaja Silja Heikkilä on ilahtunut lapsiperheiden palautteesta. Lastenteltta vietti 20-vuotisjuhlaa, ja sen tuttu ohjelmisto on periytynyt jo uudelle sukupolvelle. – Kaustinen on siitä harvinainen suomalainen festivaali, että täällä lapset voivat turvallisesti juoksennella iltamyöhään saakka, Silja Heikkilä sanoo. Ensi vuonna Kaustisen kansanmusiikkijuhlia vietetään 13.–19.7.2020. Teemana on leikki, ja maakuntateemojen sarjassa vuorossa on Kymenlaakso.

Kaustinen Folk Music Festival 2019 soi kaikille aisteille

Rajaton. Kuva: Lari Järnefelt

Crying Uncle Bluegrass Band (US)

Iltavilli. Kuva: Veera Ailunka

Festivaaliohjelma ilmestynyt!

Tästä voit ladata pdf-version: Kaustinen_ohjelma_2019web

Ruotsinkielinen ohjelma  Svenska program 2019

Englanninkielinen ohjelma English program 2019

Päiväkohtaista ohjelmaa voit seurata myös Aikataulu-linkin takaa.

Yövaellus aloittaa festivaalit

Festivaalit käynnistyy Yövaelluksella sunnuntaina 7.7. klo 20, jolloin kulkea halki leppeän kesäyön kaustislaisessa luonto- ja kulttuurimaisemassa. Avajaispäivä 8.7. on maksuton ja sen tarjoaa yhdessä festivaalien kanssa Kaustisen seutukunta (Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Toholampi ja Veteli). Ohjelma polkaistaan maanantaina käyntiin pelimannihenkisellä juoksutapahtumalla Kreetan kierros, joka alkaa klo 15.30. Perinteikäs ja juhlava avajaiskulkue lhttp://kaustinen.net/wp-content/uploads/2019/07/Svenska-program-2019.pdähtee Klo 17 Osuusmeijeripihalta. Areenan avajaisjuhlassa julkistetaan mm. vuoden 2019 Mestaripelimannit.

Esiintyjiä jo 23 eri maasta

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmiston kärjessä loistaa merkittäviä kotimaisia ja ulkomaisia esiintyjiä. Ulkomaisia esiintyjiä on muun muassa Marokosta, Argentiinasta, Kuubasta, Italiasta, Britanniasta, Venäjältä, Ruotsista ja Virosta. Viikon aikana esiintyvät muun muassa Mikko Alatalo, Rajaton, Tallari, Vesterinen, Tsuumi Sound System, Vuokko Hovatta ja Antti Paalanen. Samuli Edelmann saapuu perjantaina rytmiä ja tunteidenpaloa huokuvan mustalaismusiikin yhtyeen kanssa. Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen vuositeeman ”Maailmalla – Kansainvälisyys kansanmusiikissa ja kansantanssissa” -ohjelmassa nähdään keskenään verkostuneita yhtyeitä ja projekteja. Crying Uncle’s Bluegrass Band (US) tuo vertaansa vailla olevan energiabuustin Kaustiselle osana Suomen-kiertuettaan.

Kaikilla aisteilla

Rytmiteema ja ainutlaatuinen yhteistyö kuuloalan järjestöjen kanssa tuovat festivaaleille Suomen tunnetuimman viittomakielisen rap-artistin Signmarkin. Keskiviikon teemapäivä Tunne musiikki! antaa mahdollisuuden nähdä myös viittomin tulkittua musiikkia.

Kaikki saavat soittaa, tanssia ja laulaa

Kaustisen viikko on ennen kaikkea tuhansien pelimannien juhlaa ja pelimanneja onkin luvassa taas vaikuttava määrä. Kaikkialla soi. Musiikin lisäksi viikko on täynnä monenlaista osallistavaa ohjelmaa: tanssityöpajoja, jameja, ukulelekurssia, lusikansoittokoulua. Koko perheen tapahtumana tunnetulla festivaalilla on mukana myös Pikku Kakkosen Seikkailukone. Lastenteltalla juhlitaan Tradilintujen kanssa festivaalien 20-vuotista lastenohjelmaa.

Viännä se savoks!

Festivaalien maakuntateema on tänä vuonna Savo ja se tuo Kaustiselle kalakukkojen lisäksi aimo annoksen savolaisia pelimanneja.

Konsta Jylhä -kilpailu järjestetään 10. kerran. Legendaarinen Yökatrilli on yksi Kaustisen ihmeistä: sadat ihmiset yltyvät keskellä yötä huumaavaan tanssin menoon. Tänä vuonna 38. Yökatrillin tanssittavat Petri Kauppinen ja JPP. Festivaalin suosittu hashtag #kesänonnellisimmatpäivät on täyttä totta erityisesti katrilliyönä.

Kaustiselle odotetaan heinäkuun toisella viikolla 47000:ää festivaalivierasta. Tuhannet pelimannit, maamme eturivin artistit ja kansainväliset vieraat sekä vakiokävijät ja vierailijat rakentavat yhdessä kesän onnellisimmat päivät. Tervetuloa Kaustiselle!

Share