Programme

Kesän 2022 ohjelma täydentyy kevään mittaan ja ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan huhtikuun aikana.

Dawda Jobarteh (DK)

Tanskalais-gambialainen koransoittaja Dawda Jobarteh yhdistää esi-isiensä griot-perinnettä pohjoiseurooppalaiseen traditioon sekä länsimaiseen rytmimusiikkiin. Virtuoottinen muusikko ja säveltäjä tuo Länsi-Afrikkalaisen perinnesoittimensa nykyaikaan luupperin ja äänentoiston avulla, vaeltaen musiikissaan kahden oman, hyvin erilaisen kulttuurinsa välillä. Maailmalla esiintymislavoja kiertänyt entinen lyömäsoittaja on tehnyt runsaasti yhteistyötä erilaisten maailmanmuusikoiden kanssa, joka kuuluu modernin maailman ja perinteen sulavana yhdistämisenä hänen musiikissaan.

Helsinki-Cotonou Ensemble

Helsinki-Cotonou Ensemble on helsinkiläisen kitaristi Janne Halosen ja beniniläisen lyömäsoittaja-laulaja Noël Saïzonoun luotsaama kahdeksanhenkinen afrobeat- ja funk-yhtye, joka tekee odotetun paluun Kaustiselle. Projekti sai alkunsa tammikuussa 2012, kun Halonen, rumpali Juha Räsänen ja basisti Sampo Riskilä matkustivat stipendiaateiksi suomalais-afrikkalaiseen kulttuurikeskukseen Beniniin. Yhtye on julkaissut kaksi albumia ja keikkaillut ahkerasti niin Suomessa kuin maailmallakin. Tämä bilebändi sykähdyttää rytmisellä taidokkuudellaan sekä mielettömällä meiningillään ja sopii festivaali-ilakointiin kuin nenä päähän!

Häävi

Häävi on kaustislainen kansanmusiikkiyhtye, joka luo tunnistettavan äänimaailmansa viiden viulun, harmoonin, kontrabasson ja seitsemän lauluäänen sointuvalla voimalla. Perinteisen pelimannipoljennon rinnalla hehkuu uudempia sovituksia ja omia sävellyksiä. Rento ja innostava yhteishenki yhdistyy taiteellisiin tavoitteisiin yli genrerajojen. Talven jälkeen soittimet ovat viritettyinä kohti kesän kohokohtaa – Kaustisen festariviikkoa!

Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset

Kaustisen kansantanssi- ja -musiikkiperinteessä kasvaneet Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset tanssivat taidolla, tunteella ja kotiseutuylpeydellä kymmenen kansantanssiryhmänsä voimin. Ottoset ja heidän kanssaan esiintyvät pelimannit tuovat kesän 2022 festivaaleille aitoa iloa ja innostusta yhdessä tanssimisesta ja soittamisesta. Monipuolisessa ohjelmistossa nähdään mm. ohjelmakokonaisuuksia, joissa on otettu huomioon niin maakuntateema Karjala kuin menuetti -teemakin.

 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Niittykosken sävelet kohtaavat, kun kansanmusiikkitaustasta ja ainutlaatuisen juurevasta soinnistaan tunnettu Kamariorkesteri juhlistaa 50-vuotista taivaltaan. Mukana konsertissa on niitä kaikkein rakastetuimpia tunnelmapaloja ja jotain aivan ennenkuulumatonta. Sovitukset kaustislaisten säveltäjä ja pelimanni Wiljami Niittykosken (1895–1985) nerokkaista sävelmistä ovat loihtineet Timo Alakotila, Kreeta-Maria Kentala, Iikka Kotaja ja Lauri Pulakka. Orkesterin perustajan, kapellimestari Juha Kankaan pelimannitausta on kuulunut ohjelmistossa alkuvuosista asti ja orkesteri vaalii edelleen keskipohjalaista pelimanniperinnettä osana monipuolista ohjelmistoa.

 

Motora

Karjalaisesta kansantanssiperinteestä kasvaa joensuulainen Motora. Tänä kesänä Kaustisella vauhdikkaasta menosta vastaavat Pelmakat, joiden ohjelmistosta löytyy niin sykähdyttäviä tanssiteoksia kuin perinteisiä kansantanssin helmiäkin. Nuorta energiaa, taitoa ja tanssin riemua on täynnä myöskin Vinhakat ja Säpäkät. Motoran tanssijoiden kanssa lavalla nähdään sykettä nostattavan upea ja taidokas säestysyhtye Rälläkkä.

 

Mari Boine (NO)

Maailman tunnetuin saamelaisartisti norjalainen Mari Boine saapuu Kaustiselle tulevana kesänä ensimmäistä kertaa. Hän on yhdistänyt saamelaismusiikkiin jazzia, poppia ja rockia jo 1980-luvulta alkaen. Yhteiskuntakriittisestä nuoresta naisesta on kasvanut kansainvälinen tähti, joka on uransa aikana palkittu mm. Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla, ollut ehdolla vuosisadan suurimmaksi Norjalaiseksi sekä lyöty ritariksi Norjassa vuonna 2009.

Keikalla pe 15.7. pääareenalla

Siina & Taikaradio -Orkesteri

Tv:stä tutun musiikkitoimittaja Siinan lastenkonsertit vievät kuulijansa tuttujen ja vähän uudempienkin laululeikkien sävelin erilaisiin musiikkimaailman seikkailuihin. Taikaradio -Orkesterin akustisen lämmin ja innostava musiikki ilahduttaa kuulijansa päivää niin tuttujen perinteisten kuin uudempienkin laululeikkien sävelin. Tervetuloa kaikki mukaan yhteiseen ja iloiseen musiikkiseikkailuun!

 

Talisk (GB)

Talisk on säkenöivän energinen kelttimusiikin trio Skotlannista ja yksi tämän vuosikymmenen halutuimmista maansa kansanmusiikkiyhtyeistä. Tämän taiturimaisen yhtyeen soittimiin kuuluvat haitarin sukuinen concertina, kitara sekä viulu. Kokoonpanon mieletön meininki ja innovatiivinen musiikin käsittely on tuonut triolle useita alan merkittäviä palkintoja, ja yhtye on vanginnut yleisönsä ympäri maailman Euroopasta Etelä-Amerikkaan ja aina Borneoon saakka.

Vilma Jää

Vilma Jää liikkuu säveltäjänä, laulajana ja viulistina kansanmusiikin, popin ja oopperan kentillä. Hän on erikoistunut vanhoihin suomalais-ugrilaisiin laulutekniikoihin, joita on ylistetty ympäri maailmaa hänen roolistaan Kaija Saariahon uudessa oopperassa. Vuosisatoja vanhat tarinat kietoutuvat elektroniseen musiikkiin artistin tuotannossa. Vilma Jään sykähdyttävä monipuolisuus kumpuaa kansanmusiikkijuurten lisäksi pitkästä kuoro- ja instrumentaalimusiikki taustasta.

Värttinä

Värttinän Oi Dai –levyn 30-vuotisjuhlakiertue saapuu Kaustiselle mukanaan nostalgian havinaa ja supikkaiden supsutusta, sillä laulajariviin (Mari Kaasinen, Susan Aho ja Karoliina Kantelinen) liittyy nyt yhtyeen perustaja ja alkuperäisjäsen, muusikko Sari Kaasinen. Yhtyeen musiikilliset juuret ovat karjalaisessa ja suomalais-ugrilaisessa perinteessä, Kalevalassa ja Kantelettaressa. Tunnistettava Värttinä soundi syntyy vahvan ja energisen moniäänisen laulutavan ympärille, johon omaa lisää tuovat kanteleen ja muiden kansansoitinten lisäksi modernimmat soittimet ja ripaus rokkia. Oi Dai-levy julkaistiin kesän korvalla 1991, joka siivitti yhtyeen suuren yleisön tietoisuuteen ja kansainväliseen läpimurtoon. Astu mukaan tunteikkaaseen pyörremyrskyyn – juurihoitoon, joka ei jätä kylmäksi!

Keikalla la 16.7. pääareenalla

Share This