Pienen kylän suuri juhla – tervetuloa Kaustisen kansanmusiikkijuhlille!

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat (Kaustinen Folk Music Festival) on viiden vuosikymmenen ajan kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan keskeisimpiin kansanmusiikkitapahtumiin. Perheystävällisille festivaaleille palataan vuosi vuoden jälkeen uudestaan, sillä Kaustisen tunnelma on unohtumaton.

4300 asukkaan keskipohjalaiskunta Kaustinen kutsuu heinäkuussa vuodesta toiseen kymmeniä tuhansia vieraita nauttimaan kesän onnellisimmista päivistä. Festivaali on alusta saakka rakentunut vahvan, katkeamattomana säilyneen kaustislaisen pelimanniperinteen pohjalta. Neljän vuosisadan pelimannihenki elää yhä voimakkaana ja dynaamisena Kaustisen seudulla. Soittoaikaa on kellon ympäri ja lukuisat festivaalialueen ja Kaustisen alueen fasiliteetit tarjoavat pidemmälle tai lyhyemmälle vierailulle hyvät puitteet. Kaustisella viihtyvät kaikki!

Jos et ole vielä käynyt, tulethan ensi kesänä – festivaalit järjestetään taas 8.-14.7.2019!

Kaikki saavat soittaa, laulaa ja tanssia

Tämä on lupauksemme! Pienen kylän suuri juhla on musiikin ystävien, ammattilaisten ja harrastajien, kotimaisen ja kansainvälisen kansanmusiikin ja kansantanssin, satojen esiintymisten, työpajojen, puskasoittojen ja jamien vallaton yhdistelmä. Kaustisella kuulet kansanmusiikin ja -tanssin uusimmista tuulista ja voit perehtyä tässä ajassa eläviin perinteisiin.

Vuosikymmenten aikana festivaali on synnyttänyt ympärilleen vahvan kansanmusiikin alan osaamiskeskittymän, johon perusharrastustoiminnan ja pelimanniperinteen elävyyden lisäksi kuuluu mm. Suomen ainoa kansanmusiikin valtionosuusorkesteri Tallari, tutkimus-, tiedotus- ja palvelukeskus Kansanmusiikki-instituutti, Kokkolan konservatorion ja ammattikorkeakoulun ammattiopetus, kansanmusiikkikurssit ja -seminaarit, lasten näppäritoiminta ja kansantanssiharrastus.

Yleisinfoa festivaaleista

Festivaalipuisto on Kaustisen keskustassa, koulujen läheisyydessä sijaitseva juhlien aidattu päätapahtuma-alue, jonne pääsee pääsylipulla. Muihin festivaalipuiston ulkopuolella sijaitseviin esiintymistiloihin (Iholla-sali, Kaustinen-sali, Maunon Makasiin ja Kallioklubi) pääsee myös festivaalin pääsylipulla. Joskus voi lisäksi olla myynnissä myös erillislippuja, jolloin ei tarvitse erikseen festivaalipääsylippua. Festivaalipuistossa on useita erilaisia ruokailumahdollisuuksia, ohjelmallisia anniskelupisteitä, myyntipaikkoja sekä ensiapupiste. Sisäänkäyntiportit sijaitsevat Pelimannitorilla ja Musiikkilukiolla.

Musiikkilukio toimii pelimanni- ja tapahtumatoimistona festivaalien ajan. Festivaalipuiston ulkopuolella sijaitsevasta musiikkilukiosta löydät infon, esiintyjä- ja kutsuvierasvastaanoton, pelimannimajoitustoimiston ja taatusti valtavan määrän ihmisiä ja soittimia! Soittimille tarkoitettu soitinnarikka sijaitsee musiikkilukiolla, jonne voi jättää soittimensa niinä harvoina hetkinä, joina niitä ei tarvitse.

Folk Shop ja Puoti Yläkoululla sijaitsevasta Folk Shopista löydät kattavan valikoiman kansanmusiikkijulkaisuja: äänitteet, kirjat, soitintarvikkeet, piensoittimet ja tietenkin myös festivaalituotteet! Tuotteita on myynnissä myös pikkuisessa Puodissa. Folk Shopista huolehtii festivaalin kanssa yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Kansanmusiikki-instituutti.

Kulkuyhteydet Lähin juna-asema sijaitsee Kokkolassa (n. 45 km), josta on bussiyhteys Kaustiselle. Juna-aikataulut löydät VR:n kotisivuilta www.vr.fi. Rautatieaseman ulko-ovesta astuttaessa n. 50 m oikealle on pysäkki, jossa vakiovuorot ja Kaustisen oma festivaalibussi pysähtyvät. Taksit palvelevat Pelimannitorilla. Puh. 040 7080 490 (Huom! Numero käytössä vain festivaaliviikon ajan!)

Festivaalibussin pysäkki sijaitsee Kaustisella Pelimannitorilla, aivan Festivaalipuiston vieressä. Kaustisen keskustasta opasteet ohjaavat autolla tulijoita festivaalialueelle. Festivaalibussin reitit julkaistaan keväällä.

Parkkipaikat sijaitsevat musiikkilukion välittömässä läheisyydessä Meerbuschintiellä sekä Kansantaiteenkeskuksella. Pysäköinti on maksutonta. Parkkipaikkoja on rajallinen määrä, joten hyödynnäthän myös muita pysäköintimahdollisuuksia kirkonkylällä! Esiintyjille ja työntekijöille on omat parkkipaikkansa. Liikenteenohjaajat opastavat pysäköintialueilla.

Majoitus Festivaaliorganisaatio järjestää vain pelimannimajoitusta. Tutustu Kaustisen ja lähialueiden majoitusvaihtoehtoihin täällä!

Koirat ovat tervetulleita festivaalialueelle, mutta eivät ravintoloihin, esiintymissaleihin tai muihin sisätiloihin (lukuun ottamatta opaskoiria). Koirat tulee pitää kiinni ja omistajan tulee huolehtia koirien jätösten korjaamisesta.

Festivaali on savuton. Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla festivaalialueella.

Fillarivuokraamo Musiikkilukion infopisteeltä voit vuokrata festaripolkupyörän lyhytaikaiseen käyttöön.

Kierrätyspiste Yläkoulun seinustalla sijaitsee kuluttajille suunnattu kierrätyspiste, jossa voit kierrättää biojätettä, paperia, kartonkia, lasia, metallia, paristoja sekä palautuspullo- ja ja -tölkkejä.

Löytötavarat Festivaalin aikainen löytötavarapiste sijaitsee infopisteessä musiikkilukiolla. Festivaalin jälkeen löytötavaroita voi kysellä Festivaalitoimistosta.

Wlan-verkon festivaalipuistoon tarjoaa KaseNet Oy.

Share