Pienen kylän suuri juhla

tervetuloa Kaustisen kansanmusiikkijuhlille jälleen 11.-17.7.2022!

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat (Kaustinen Folk Music Festival) on jo yli viiden vuosikymmenen ajan kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan keskeisimpiin kansanmusiikkitapahtumiin. Perheystävällisille festivaaleille palataan vuosi vuoden jälkeen uudestaan, sillä Kaustisen tunnelma on unohtumaton.

4300 asukkaan keskipohjalaiskunta Kaustinen kutsuu heinäkuussa vuodesta toiseen kymmeniä tuhansia vieraita nauttimaan kesän onnellisimmista päivistä. Festivaali on alusta saakka rakentunut vahvan, katkeamattomana säilyneen kaustislaisen pelimanniperinteen pohjalta ja neljän vuosisadan pelimannihenki elää yhä voimakkaana ja dynaamisena Kaustisen seudulla. Soittoaikaa on kellon ympäri ja lukuisat festivaalialueen ja Kaustisen alueen fasiliteetit tarjoavat pidemmälle tai lyhyemmälle vierailulle hyvät puitteet. Kaustisella viihtyvät kaikki!

Tältä sivulta saat apuja festivaalivierailun onnistumiseksi ja täydennämme sivua festivaalin lähestyessä. Mikäli näiden asioiden lisäksi vielä joku asia mietityttää, ota yhteyttä info@kaustinen.net

 

Esiintyjille

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Saapuminen ja pysäköinti

Kaustinen sijaitsee valtatie 13 ja kantatie 63 risteyksessä. Lähin rautatieasema sijaitsee Kokkolassa (45km Kaustiselta), lähin lentokenttä sijaitsee Kruunupyyssä (Kokkola-Pietarsaaren lentoasema) noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kaustiselta. Linja-autovuorot löytyvät matkahuollon sivuilta.

Festivaalin aikana Kaustisen ja Kokkolan sekä Kaustisen ja Vetelin välillä tulee kulkemaan myös festivaalibussi. Kokkolan festivaalibussi toteutetaan yhteistyössä Visit Kokkolan, Original Sokos Hotel Kaarlen, Finlandia Hotel Kokkolan Seurahuoneen, Hotel Kokkolan ja Hotelli Nukkumatin kanssa.

Festivaalialueen läheisyydestä löytyy useita ilmaisia pysäköintialueita festivaalivieraille, pysäköintipaikoille ohjaa opasteet.  Pysäköintialueilla leiriytyminen on kielletty. 

 

Festivaalivieraan ABC

Tapahtuma-alueen keskus on festivaalipuisto, joka sijaitsee aidatulla alueella Kaustisen keskustassa. Se sisältää Keskipohjanmaa-areenan sekä lukuisia muita esiintymispaikkoja. Alueella on myös erilaisia ruoka- ja tuotemyyntipalveluita, sekä leikkipuisto. Festivaalipuiston ulkopuoliset esiintymislavat ovat nekin kohtuullisen kävelyetäisyyden päässä. Juhla-alueelle ja kaikkiin alueen ulkopuolisiin esiintymispaikkoihin pääsee päivälipulla ja pelimannirannekkeella. Alueelta voi myös välillä poistua vapaasti. Lippu näytetään alueen porteilla sekä saavuttaessa että poistuttaessa, jolloin järjestyksenvalvojat lukevat sen optisesti. Festivaalipuiston ulkopuolisilla esiintymispaikoilla lippu näytetään sisään tullessa. Sisääntuloportit sijaitsevat Kaustisen keskustan puoleisella Pelimannitorilla sekä vastakkaisella puolella Musiikkilukion vieressä.

Ensiapu löytyy Festivaalialueelta yläkoulusta. Paikalla päivystää SPR. Ensiavun puhelinnumero on 040 707 9869. 

Esteettömyys Festivaalialue on pyritty tekemään mahdollisimman esteettömäksi pyörätuolilla liikkuville henkilöille. Café Mondo, Troka ja Keskipohjanmaa-areena sijaitsevat maan tasalla. Sisätiloissa sijaitseviin festivaalitoimipisteisiin pääsee myös kulkemaan pyörätuolilla. Inva-WC:t sijaitsevat yläkoululla ja Kansantaiteenkeskuksessa sekä Musiikkilukiolla. Festivaalialueella on inva-bajamaja. Pelimannitaloon pääsee luiskaa pitkin, mutta se on ahdas ja sisätiloissa on kynnyksiä.  

Festivaalibussi Pelimannitorin ulkopuolelle saapuu ja sieltä lähtee festivaalibussi. Festivaalibussin linjat, pysäkit ja aikataulut löydät täältä>> 

Festivaalipuoti on juhlien oma tuotemyymälä, josta löytyy niin paitoja, postikortteja ja -merkkejä, rintanappeja, pipoja, huiveja kangaskasseja kuin muutakin kivaa pientä festivaalitavaraa. Puoti sijaitsee yläkoululla. 

Folk Shop löydät hyvän valikoiman kansanmusiikkijulkaisuja: äänitteet, kirjat, soitintarvikkeet, piensoittimet ja tietenkin myös festivaalituotteet! Uutuuslevyjä julkaisseet yhtyeet tekevät myös yllätyskeikkoja Folk Shopissa! Folk Shop sijaitsee yläkoululla ja siitä huolehtivat festivaalin kanssa yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Kansanmusiikki-instituutti ry. 

Henkilöllisyystodistus Kuvallinen henkilöllisyystodistus vaaditaan anniskelualueilla. 

Häirintäyhteyshenkilö Festivaalilla noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita, emmekä hyväksy minkäänlaista syrjintää, häirintää tai ahdistelua. Jos havaitset epäasiallista käytöstä, ilmoitathan siitä festivaalin henkilökunnalle tai häirintäyteyshenkilölle. Häirintäyhteyshenkilönä toimii festivaalin ajan Aino Kallio, aino.kallio@kaustinen.net, puh. 045 8069757. 

Iltalippu Yhden päivän iltalippu on voimassa klo 19.00 jälkeen arkisin ti-pe. Erillistä iltalippua ei ole myynnissä ma (portit avataan vasta klo 15.00) ja la (viikonloppu). Päivälipun ostanut ei tarvitse erillistä iltalippua. 

Iltanuotiot syttyvät nuotiopaikoilla Pelimannitalon edessä ja yhteislaulupaikalla valtatie 13:n varressa. Nuotioilla voit kokea Kaustisen tiiviin yötunnelman aidoimmillaan soittaen, laulaen, kuunnellen tai rupatellen.  

Infopisteet sijaitsevat festivaalipuiston Juhlapihalla ja Musiikkilukiolla. Juhlapihan info on avoinna klo 10–20 ja Musiikkilukion infopiste ympärivuorokautisesti koko tapahtuman ajan. Löytötavaroita voi toimittaa ja tiedustella Musiikkilukion infopisteellä. Festivaali-infon puhelinnumero on 040 170 1966. 

Kansantaiteenkeskus Kansantaiteenkeskuksen infosta saat festivaaliliput ja myymälästä löydät laajan valikoiman levy- ja kirjajulkaisuja, Kansanmusiikki-instituutin ylläpitämän kansansoitinmuseon sekä Kaustinen-salin. Myös itse rakennus on arkkitehtuurinen nähtävyys. 

Kartat Festivaalipuiston kartan löydät käsiohjelmasta ja nettisivuiltamme. Kaustisen kunnan opaskartan saat infopisteestä. 

Koirat Festivaalialueelle saa tuoda koiria. Koirat on kuitenkin pidettävä kytkettynä, ja jätökset on kerättävä. Jos olet koiran kanssa ihmispaljouden keskellä, huomioithan muut festivaalivieraat. 

Lapset Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on mitä parhain kesäinen perhekohde. Lasten Kaustinen pitää sisällään Lastenteltan värikkään ohjelmiston, lukuisia akustisen lastenmusiikin huippunimiä sekä koko alueelle levittäytyvän perheen pienimmille suunnatun osallistavan toiminnan. Alakoulun puolelta löytyy lastenhoitohuone, jossa voi mm. vaihtaa vaipat ja lämmittää ruokaa. Lastenteltan vieressä sijaitsevassa festivaalialueen leikkipuistossa lapset voivat leikkiä vanhempien vastuulla koko päivän. Lue lisää Lasten Kaustisesta alempaa tältä sivulta.

Lasten lippu vain 9 € /päivä. Alle 7-vuotiaat ilmaiseksi!  

Lastenhoitohuone sijaitsee alakoululla. 

Liikenneyhteydet: Autolla Kaustisen keskustasta opasteet ohjaavat festivaalialueelle. Pysäköintialueet on merkitty P1-P5 tunnuksilla, liikenteenohjaajat opastavat oikeille paikoille. 

Liikenneyhteydet: Junalla Kaustiselta katsottuna lähin juna-asema sijaitsee Kokkolassa (n. 45 kilometrin päässä). Juna-aikataulut löydät VR:n kotisivuilta. Bussiyhteys Kokkolasta Kaustiselle lähtee rautatieaseman läheisyydestä. Linja-autoasema sijaitsee n. korttelin päässä rautatieasemasta. Rautatieaseman edessä kulkevan tien varressa on myös pysäkki, jossa vakiovuorot pysähtyvät. 

Liikenneyhteydet: Linja-autolla Festivaalibussin pysäkki sijaitsee Pelimannitorilla, festivaalialueen ytimessä. Kaustiselle pääset sekä Festivaalibussilla että Matkahuollon vakiovuoroilla. Katso normaalin kaukoliikenteen linja-autojen aikataulut Matkahuollon sivuilta. Matkahuollon pysäkki sijaitsee Kaustisella Teboil-huoltoaseman takana. Festivaalibussin aikataulun löydät täältä>> 

Liikenneyhteydet: Lentäen Kaustisen lähin lentokenttä on Kokkola-Pietarsaaren lentokenttä Kruunupyyssä. Kaustiselta lentokentälle on matkaa noin 35 km. 

Lipunmyynti Osta liput ennakkoon täältä>> Festivaalin aikaan lippuja saa molemmilta porteilta sekä Kansantaiteenkeskuksesta. Porteilta voi ostaa vain kyseisen päivän päivälipun tai iltalipun. Muiden päivien liput voi ostaa Kansantaiteenkeskuksen infosta. 

Löytötavarat Festivaalin ajan löytötavarapiste sijaitsee Musiikkilukion infossa. Festivaalin jälkeen löytötavaroita voi kysellä festivaalitoimistosta, p. 040 170 1966. Arvokkaammat löytötavarat toimitetaan Kaustisen poliisilaitokselle. 

Majoitus Festivaalien kautta saa perhemajoitusta. Majoitustoimisto toimii Musiikkilukiolla klo 9.00-21.00, puhelinnumero 040 1701 968. Tämän lisäksi majoitusta Kaustisella ja lähialueilla tarjoaa usea taho. Yhteystietoja saat infopisteestämme. 

Ohjelma Käsiohjelmaa myydään porteilla 1€ hintaan. Ohjelma löytyy kokonaisuudessaan festivaalin nettisivulta. 

Pankkiautomaatit Festivaalialueella ei ole pankkiautomaattia. Lähin pankkiautomaatti sijaitsee Kaustisen keskustassa Osuuspankin kyljessä. Pelimannitorin puoleisesta portista pääset nopeimmin automaatille.  

Parkkipaikat Kaustisen keskustasta opasteet ohjaavat festivaalialueelle. Pysäköintialueet on merkitty P1-P5 tunnuksilla, liikenteenohjaajat opastavat oikeille paikoille. 

Pro Kaustinen ry on Kaustisen kansanmusiikkijuhlien järjestämistä varten vuonna 2010 perustettu tapahtumatuotanto-organisaatio. Sen muodostavat kolme kaustislaista kulttuuriyhdistystä (Kaustisen Nuorisoseura ry, Kaustisen Näppärit ry ja Kaustisen Pelimanniyhdistys ry).

Päivälippu oikeuttaa kaikkiin ohjelmassa mainittuihin tilaisuuksiin aamusta iltaan ja yöhön. Tähän kuuluvat Festivaalialueen kaikki tilaisuudet ja lisäksi Kallio-klubi sekä Kaustinen-salin konsertit! Päivälipun ostanut ei tarvitse erillistä iltalippua. 

Ruokailupalvelut Katso festivaalien ruokapalveluista alempaa sivulta.

Soitinnarikka sijaitsee Musiikkilukiolla. Soitinnarikan sisäänkäynti on musiikkilukion sisäpihan sisäänkäynnistä. Ensisijaisesti narikka on tarkoitettu esiintyjille soitinsäilytykseen. Soitinnarikka on esiintyjille maksuton. 

Taksit päivystävät Pelimannitorin ulkopuolella. Kaustisen Taksikeskuksen puhelinnumero on 041 4736422. (Huom! Numero toimii vain festivaaliviikolla!)  

Tallennus Festivaalialueelle saa kuvata. 

Tupakointi Festivaali on savuton. Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla. 

Turvallisuus Turvallisuudesta ja järjestyksenvalvonnasta festivaalialueella vastaa turvallisuuspäällikkö. Ensiapu löytyy yläkoululta. Yleinen hätänumero on 112. Ongelmatilanteissa ota yhteys lähimpään järjestyksenvalvojaan. 

WC:t Festivaalialueella on sisävessoja ja bajamajoja. Inva-WC:t sijaitsevat Musiikkilukiolla, yläkoululla ja Kansantaiteenkeskuksessa. 

WLAN Festivaalialueella on avoin WLAN-verkko festivaalivieraiden käytettäväksi. Löydät verkon nimellä ’kasenet-open’. Yhteyden tarjoaa festivaalivieraiden käyttöön Kasenet. 

Ympäristön huomioonottaminen Viethän roskasi niille tarkoitettuihin roskasäiliöihin. Leirintäalueilla ja majoituspakoissa on omat roskapisteensä. Huolehdithan, että tyhjät pullosi päätyvät lasinkeräykseen tai kauppojen pullonpalautuspisteisiin. 

Aukioloajat

Portit klo 9.00 alkaen ohjelmasta riippuen yöhön saakka 

Info ma 15.00-24.00, ti-la 00.00-24.00, su 00.00-18.00

Pelimannitoimisto (Musiikkilukiolla) su 12.00-18.00, ma-la 9.00–21.00

Esiintyjävastaanotto (Musiikkilukiolla) su 12.00-18.00, 9.00–21.00

Majoitusvastaanotto (Musiikkilukiolla) su 12.00-21.00, ma-la 9.00–21.00 

Toimihenkilöiden ja talkoolaisten vastaanotto su 12.00-16.00 ja 18.00-21.00, maanantaista eteenpäin 9.00–19.00 

Kutsuvierasvastaanotto ma-la 9.00-19.00  

Pressitoimisto (Musiikkilukiolla) ma-la 10.00-19.00

Soitinnarikka ma-la 08.00-02.00, su 8.00-12.00

Ensiapu (Yläkoululla) ma 15.00–24.00, ti-la 10.00–24.00, su 10.00–16.00 

Lastenteltta: ma 16.30-17.30, ti 10.00-19.00, ke 10.00-19.15, to 10.00-19.15, pe 10.00-19.45, la 10.00-19.30

Puuhateltta: ma 16.30-17.30, ti-la 10.00-19.00 

Basaari: ma 15.00–22.00 ja ti-la klo 10.00–22.00. 

Yläkoulun myyntipisteet: ma klo 15.00-22.00 ja ti-la klo 10.00-22.00, ellei toisin mainita 

Ravintolat: ks. ravintolat 

Lasten Kaustinen

Lastenteltta ja lastenohjelma on ollut vahva osa festivaalia jo yli kaksikymmentä vuotta. Lastenteltalla isännöivät ja musisoivat Tradilinnut, jotka pitävät huolen siitä, että musiikki soi ja iloinen tunnelma vallitsee teltan katonrajassa koko viikon ajan. Näin myös perheen pienimmät saavat osansa ohjelmasta. Alle 7-vuotiaat maksutta festivaaleille koko viikon, 7-15 vuotiaat 9 €/päivä.

Kaustisen juhlia pidetään erittäin perhe- ja lapsiystävällisenä juuri Lastenteltan ja sen ohessa toimivan puuhateltan ansiosta. Aidatulla festivaalialueella on turvallista olla, leikkipuisto on avoinna koko ajan ja perheiden kaipaamat palvelut ovat lähellä. Mukavinta Kaustisella on päästä olemaan osa suurta festivaalia! Puuhateltassa on päivittäin sekä ohjattua käsillä tekemistä että vapaata piirustelua. Lastenohjelmaa on myös muilla esiintymispaikoilla, tiedot löytyvät ohjelmasta erillisellä logolla merkittynä.

Lastenkulttuurikeskus Lykyn askartelupaja

Askartelupajassa tehdään parittomista sukista maailman pisintä Jussi-käärmettä festivaalipuiston vartijaksi, paimennettavia eläimiä Paimenen onnenpäivä -esitykseen sekä lastenkulttuurin juhlaviirejä. Askarteluja käytetään Lykyn lastenesityksissä ma klo 17 ja la klo 16, mutta askartelut saa myös halutessaan mukaansa. Puuhateltassa voi osallistua esityksen rekvisiitan tekoon kuvataiteen ja askartelun muodossa koko viikon ajan myös pajojen ulkopuolella. Ti-la klo 12.00–13.00 Puuhateltta

Lasten pelimannikatselmus on kaikenikäisille lapsille tarkoitettu avoin musiikkikatselmus, joka päättää Lastenteltan päivän lähes jokaisena päivänä. Lava on vapaa soitto-, laulu- ja tanssiesityksille yksin tai porukassa. Katselmukseen voi ilmoittautua Tradilinnuille valitsemansa osallistumispäivän aikana. Osallistujat saavat virallisen kunniakirjan, ja festivaalilauantain loppuhulinoissa on luvassa muutamalle mieleenpainuvimmalle esitykselle pieni lisäpalkinto.

Lastenteltta tanssii ja tanssittaa

Kaustisen nuorisoseura Ottosten kansantanssituokiot koko perheelle – lapset tanssivat lapsille ja lopuksi yleisökin pääsee mukaan.
Ti 12.7. klo 14.15–15.00
Ke 13.7. klo 14.00–14.45 Pikkuottoset 1
To 14.7. klo 14.15–15.00 Miniottoset I & Perunamuusikot
Pe 15.7. klo 11.30–12.15 Ottosten perilliset
La 16.7. klo 14.15–15.00 Pikkuottoset II

Lasten työpajat

Tule työpajoihin tekemään oma festivaalimuisto. Puuhateltassa voi piipahtaa tai viipyä pitemmänkin aikaa piirtelemässä, värittelemässä tai askartelemassa. Kaikki pajat ovat maksuttomia!

Letitystyöpaja Vinkkejä ja niksejä lettien tekoon Jutta Wrangénin opastamana.
To 14.7. klo 11.00–13.00 Puuhateltta

Kaustisen Marttojen käsityöpajassa kirjotaan rannekkeita erilisin perinteisin pistoin. Tule tekemään itsellesi festivaalimuisto!
Ti-la 12.–16.7. klo 15–18 Puuhateltta

Sirkuskoirat Sirius ja Täplä ilahduttavat jongleeraustaidoilla sekä ilmapallokoirien askartelulla kaikenikäisiä festivaalivieraita Lastenteltan, Juhlapihan, Pelimannitalon rinteen sekä Kestikievarin läheisyydestä.
To-pe 14.–15.7. Festivaalialue

Perinneleikkejä Tule leikkimään erilaisia perinteisiä pihaleikkejä 4-h:n ohjaajien johdolla.
ke-pe klo 16.00–17.00 Lasten leikkipuisto / yhteislaulunuotio

Lastenteltta auki ohjelman mukaan.

Puuhateltan aukioloajat: ma 16.30–17.30, ti-la 10.00–19.00

Majoitus

Majoitusta Keski-Pohjanmaalla ja lähialueilla
Kaustisen ja lähialueen majoitusvaihtoehtoja löydät Visit Keski-Pohjanmaan, Visit Kaustisen seudun, Visit Kokkolan ja Visit Pietarsaaren seudun sivuilta.

Lipputoimiston majoitusvaraukset
Kaustisen kampus (opisto)
Sähköposti: hannele.varila@hillagroup.fi
Puhelin: 050 437 3090

Viestiin alustavat tiedot:
1. Tulopäivämäärä ja lähtöpäivämäärä
2. Henkilömäärä
3. Varaajan nimi ja yhteystiedot

KP-V:n leirintäalue Kaustinen
Varauksia otetaan vastaan maanantaina 7.3. klo 10.00 alkaen numerossa 040 522 8977 ja sähköpostilla veikot@kp-v.fi. Lisätietoja osoitteesta veikot.kaustinen.fi

Perhemajoitus
Perhemajoituksesta lisätietoa sivulta Kaustinen.net/perhemajoitus.

Ravintolapalvelut ja kaffilat

Tulukaa syömhän!

Festivaaliravintola Avoinna klo 8–20. Törkiän hyvää kotiruokaa noutopöydästä klo 11–20. Runsas aamiainen tarjolla ti-su klo 8–10. Festivaaliravintolan ruoan tarjoaa Delicatessen. Pidätämme oikeuden muutoksiin raaka-aineiden saatavuuden vuoksi. 

 • Maanantai: Broilerin paistia, pippurikastiketta ja riisiä L,G  
  Fish & Chips ja remouladekastiketta M,G  
  Grillattua tofua ja ratatouillea VEG,G   
 • Tiistai: Jauhelihamakaronilaatikkoa L  
  Porsaan uunifilee, tummaa kastiketta ja kermaperunaa L,G  
  Bataatti-kasvispaistos VEG,G   
 • Keskiviikko: Lihapullat, kermakastiketta, keitin perunaa L,G  
  Broiler-kasviswok M  
  Kukkakaali-kikherne curry VEG,G  
 •  Torstai: Kermainen rosmariini porsas ja paahdettua perunaa L,G  
  Kalapyöryköitä, tillikastiketta L  
  Härkis-juurespannua VEG,G  
 • Perjantai: Lime-inkivääribroileria ja riisiä M,G  
  Kebab tomaattikastikkeessa M,G ja jogurttia L,G  
  Kasvis-papuwok ja nuudelia VEG   

Lauantai: Jauhelihalasagnea L  
Paneroitua broileria, valkosipulimajoneesia ja lohkoperunoita M  
Kasvis-tofugratiini VEG,G 

Kalliokrouvi Korkealla kalliolla Kallioklubin syleilyssä sijaitseva tilausravintola, joka on tiistaista klo 18 alkaen avoinna myös mukaansa tempaavana soittopubina. Ryhmävaraukset ja tiedustelut: myynti@kaustinen.net, puh. 040 163 4398. 

Mondo Avoinna klo 9–03.30 Keskipohjanmaa-areenan vieressä. Musiikkia, pitkä baaritiski ja tunnelma katossa. K-18 klo 21 jälkeen. Alaikäisille oma alueensa. 

Troka Avoinna klo 13–03.30. Viihtyisä ravintolateltta Pelimannitalon vierustalla. Musiikkia, juomia, akustisia jameja ja nurkkatansseja. K-18 klo 21 jälkeen. 

Pelimannitalon kahvio Avoinna klo 10–02.30. Vanhan hirsitalon tunnelmaa, musiikkia ja kahvia, kaustislaista juustopaistia unohtamatta, joka on tarjolla ti-la. Ikäraja K-18 klo 22 jälkeen. 

Marjaananvillen kaffila Avoinna klo 10–22. Juhlapihan perinteikäs kaffila, jossa viihtyvyyden takaa Krenikka-lavan ohjelmisto. Tarjolla kahvia, teetä, virvokkeita, suolaista ja makeaa. 

Kallioklubi Avoinna ti-la ohjelman mukaan.  Festivaalin jo käsitteeksi muodostunut klubi Kalliopaviljongilla. Tiivistunnelmaista musiikkia ja kylmiä juomia. Alaikäisille oma alueensa. 

Viinitupa Avoinna klo 15–01. Musiikkia ja hyvää tunnelmaa Kestikievarin ja Puolimatkan lavan läheisyydessä. K-18 klo 21 jälkeen. 

Kahvila Konserttiina Avoinna klo 10–22. Viihtyisä kahvila Kansantaiteenkeskuksessa. Kahvia, virvokkeita, sekä itsetehtyjä ja rakkaudella valmistettuja leivoksia & herkkuja, niin suolaisia kuin makeitakin. 

Festivaaliareenan ruokakuja Festivaalipuistosta löytyy kaksi ruokakujaa, joista löydät monenlaista syötävää pikkutunneille saakka. Festivaaliareenan laidalla olevalta kujalla tarjoaa suomalaista kalaruokaa Kuusamon kalaravintola/Hakofest Oy, kevätrullia, currya ja nuudeleita Vary Bun, kreikkalaista ruokaa, kuten gyrosia, souvlakia ja salaatteja Fastfood Festivals, sekä tacoja ja burritoja Petit Moulin. Mondon vierustalla perinteistä grilliruokaa tarjoaa Kappelin grilli sekä kahvia, teetä, virvokkeita, suolaista ja makeaa Petit Moulin. 

Kestikievari ja Kestikievarin ruokakuja Avoinna klo 10–03.30 Musiikkia, tanssia ja herkullista ruokaa festivaalialueen teltassa Pelimannitorin portin kupeessa. Kievarin ruokakujalla tarjoaa Daniel`s Grillbar saksalaista grilliruokaa ja burgereita luomujauhelihasta, Delicatessen lohikeittoa ja kahvia, Papa`s Smokery amerikkalaista Barbeque-ruokaa, sekä Suomen Festariruoka lettuja ja vohveleita keskiaikateemalla. Paikat Kestikievarista voi varata ryhmille myös etukäteen: myynti@kaustinen.net, puh. 040 163 4398. 

Festivaalipuiston myyntipisteet Festivaalipuistosta Keskipohjanmaa-areenan ympäristöstä löytyvät Liisankankaan jäätelö kahdesta pisteestä, Mondon seinustalla vohveleita paistaa Vohvelisankari, Pelimannitalon rinteessä pientä suolaista tarjoaa Ruisherkku, sekä makeisia, hattaraa ja popcornia myy Petit Moulin

Myynti ja esittelypisteet

Yläkoulu

Yläkoulun myynti- ja esittelypisteet ovat avoinna ma klo 15-22 ja ti-la klo 10-22, ellei toisin mainita.

Artrinki Kaustislaista käsityötä paikan päältä.

Folk Shop Suomen Kansanmusiikkiliiton, Kansanmusiikki-instituutin ja festivaalien yhteinen runsaudensarvi. Laaja valikoima kansanmusiikkijulkaisuja, äänitteitä, kirjoja, soitintarvikkeita, piensoittimia ja festivaalituotteita. Festivaalituotteita on myynnissä myös Kansantaiteenkeskuksessa.

Föreningen Brage Vuonna 2022 Föreningen Brage viettää juhlavuotta, sataa vuotta järjestelmällistä kansallispukutyötä. Brage hallinnoi tärkeää aineellista ja aineetonta kulttuuriperintöä.

Kansallispukuklinikka Tule pukuhuolinesi kansallispukuklinikalle, me autamme! Myös käytettyjen kansallispukujen välitystä.

Soitinrakentajia Myyntinäyttely. Mukana viulunrakentaja Leif Kronqvist ja Leppävirran soitinverstas.

Taito Craft Shop Taito Craft Shop myyntinäyttelyssä on runsaasti tekemisen ideoita, hyvää tekevää käsityötä, koruja, keskipohjalaistuotteita ja käsityödesignia ympäri Suomen.

Kansantaiteenkeskus

Jos lehmät puhuisivat – ja jos lehmät soittais -näyttelyn avajaiset 11.7. klo 14.00. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna Kansantaiteenkeskuksen aukioloaikoina heinäkuun loppuun saakka.

Juhlapiha

Monenkirjava joukko näytteilleasettajia, työnäytöksiä ja myyntipisteitä.

Kaustisen seutukunta Seutukunnan teltalla saavat korvat ja tanssijalat levätä: Tutustu Kaustisen seudun elämään juhlien ulkopuolella, pötköttele itsesi mukavaksi rentoutuspisteellä ja pelasta Suomi pakohuoneessa.

Kaustisen Yrittäjät Kaustisen Yrittäjät ry:n teltassa voit viikon aikana tutustua paikallisyhdistyksen toimintaan ja paikallisiin yrityksiin.

Suutarimestari Ari Tylli Kaustisella jo vuodesta 1998: suutarimestari Tylli Lappeenrannasta. Täällä taas! Perinteiset supikkaat, lapikkaat, upokkaat, lipokkaat 44 vuoden kokemuksella. Mukana uskollinen poljettava Singer, jolla korjaustyöt onnistuvat.

Basaari

Avoinna ma 15–22 ja ti-la klo 10–22.

Arjen Ilot / Idealahjat Ky Korkealaatuiset ja kotimaiset keittiö- ja kattaustuotteet lämpökäsitellystä puusta sekä erilaiset avainkaulakorut.

Hadita Design Alkuperäisväestöä tukevaa käsityötä Etelä-Amerikan sydämestä. Reilun kaupan käsityöt luonnonmateriaaleista.

Hiekkakakku Hiekkakakku valmistaa käsityönä värikylläisiä koruja luonnonmateriaaleista.

IloInen KettuLiini Uniikit Suomessa suunnitellut kankaat ja niistä valmistetut naisten- ja lastenvaatteet.

Kauniston taidelasi Lähialueella valmistettuja käsityötuotteita.

Kievarila Kissankello Kievarila Kissankellon waatekammarista muotia maailmalta.

Lankakauppa Kässäpuoti Neulelankoja ja neulomiseen tarkoitettuja tarvikkeita, kirjoja ja neuleohjeita. Kaikki langat suomalaista villaa.

Mithu Oy Eettisesti Nepalissa valmistetut vaatteet ja asusteet, perinnesoittimet (munniharput, sarangit, huilut, madal-rummut) ja äänimaljat.

Natural Beauty Shop Finland Oy Suomessa valmistettua laadukasta luomukosmetiikkaa ja reilun kaupan käsitöitä Itä-Afrikasta.

Paulanka Pellavasta ja villasta valmistettuja vaatteita, asusteita ja koruja.

Sari Gazivoda Kaustislaiset käsin tehdyt kivi- ja hopeakorut.

The Lumous Story Kivikoruja, kivi- ja hopeasormuksia, hoitavia kiviä, kuten luonnonkivistä valmistetut acustick ja kasviroller, sekä skandinaavisen värimaailman kevyitä kesämekkoja.

Vehkomäki Paula Design Pellava-, puuvilla-, ja villamekkoja, joissa oma suunnittelu kankaista alkaen ja valmistus Suomessa.

Elävä perintö ja Kaustinen

Kaustislainen viulunsoitto nostettiin Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021. Tunnustus on merkittävä alueen perinteelle, mutta se lisää vääjäämättä myös koko kansanmusiikki- ja kansantanssikentän arvostusta ja merkitystä sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on luonnollisesti paras paikka tutustua esimerkillisen elinvoimaisena säilyneeseen paikalliseen perinteeseen niin soiton, tanssin kuin niitä säestävän tarinoinnin kautta. Soitto soi pitkin pitäjää, ja tanssia voi seurata lukuisilla esiintymispaikoilla.

Muista ainakin Kaustisen tunti päivittäin klo 10 Soittosalissa, Elävää perintöä meiltä Juhlapihalla klo 11 ja joka ilta myös Soittosalissa, Muistojen Kaustinen päivittäin klo 13 Pelimannitalossa (torstaina poikkeuksellisesti klo 12) sekä Unesco-juhla torstaina 17.30 Keskipohjanmaa-areenalla.

Kaustisen alueen oman perinteen lisäksi juhlilla kuullaan toinen toistaan hienompia kulttuuriperintöilmiöitä niin ympäri Suomea kuin maailmalta, suomenruotsalaisesta menuetista eteläpohjalaiseen haitarimusiikkiin, jouhikko- ja kanteleperinteestä skotlantilaiseen perinnemusiikkiin ja runolaulusta mauritiuslaiseen sega-perinteeseen ja saamelaismusiikkiin.

Musiikin ja tanssin ohella haluamme tuoda esiin elävän perinnön ilmiöitä myös muilta elämänalueilta. Tämän kesän elävän perinnön ohjelmassamme ovat esillä kädentaidot ja erityisesti soitinrakennus. Yhdessä Taitoliiton kanssa järjestetyssä kokonaisuudessa törmäytetään eri perinteiden harjoittajia ja asiantuntijoita yhteen ja mietitään käytännön tasolla, miksi ja miten perinteitä suojellaan. Myös useissa seminaareissa pohditaan perinteiden siirtymistä ja turvaamista tuleville sukupolville.

Elävän perinnön toiminnan kokoaa yhteen Elävän perinnön piste Juhlapihalla. Siellä nähdään ja kuullaan asiantuntijoita ja perinteenystäviä tiistaista lauantaihin klo 11–18. Pisteellä on myös esittelyssä niin ikään Unescon luetteloon viime vuoden lopussa nostettu pohjoismainen limi saumavene sekä ainakin pitkähuilun rakennusta, karjalanpiirakkaesittelyä, yhteisöllinen ryijytyöpaja ja paljon muuta.

Turvallisempi Kaustinen

Turvallisuus ja yhdenvertaisuus 

 

Kaustinen Folk Music Festival sitoutuu edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta festivaalilla. Toivotamme jokaisen pelimannin ja festivaalivieraan tervetulleeksi omana itsenään. Edellytämme, että festivaalilla jokainen osallistuu osaltaan turvallisemman tilan luomiseen kunnioittamalla toisia, käyttäytymällä asiallisesti ja ottamalla muut huomioon. Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää tai häirintää esimerkiksi sukupuolen, tiettyyn etniseen ryhmään kuulumisen, ihonvärin tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, emmekä fyysistä, verbaalista tai seksuaalista ahdistelua.  

Jos näet tai koet itseesi, ystävääsi tai muuhun festivaalivieraaseen tai työntekijään kohdistuvaa käytöstä, joka tuntuu ahdistavalta tai epäsopivalta, tai ei jollain tavalla tue tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta, ilmoitathan siitä festivaalin järjestyksenvalvojille tai muulle henkilökunnalle. Festivaalin henkilökuntaa ja järjestyksenvalvojia on ohjeistettu kiinnittämään huomiota turvallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen.  

 

Häirintäyhdyshenkilönä toimii festivaalin aikana Aino Kallio: 

aino.kallio@kaustinen.net, puh. 045 8069757 

  

YK:n turvallisemman tilan periaatteet: 

 

 • Kunnioita toisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä tilaa. Kunnioita itsemääräämisoikeutta. Älä koske toista kysymättä lupaa. Muista, ettet voi tietää toisen rajoja kysymättä niitä. Pyydä tilaa myös itsellesi tarvittaessa. 
 • Älä pilkkaa, ivaa, halvenna, sysää syrjään tai nolaa ketään puheillasi, käytökselläsi tai teoillasi. Pitäydy ulkonäön arvostelusta, juoruilusta ja stereotypioiden ylläpitämisestä. 
 • Älä tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Älä tee oletuksia kenenkään seksuaalisuudesta, sukupuolesta, kansallisuudesta, etnisyydestä, uskonnosta, arvoista, sosioekonomisesta taustasta, terveydestä tai toimintakyvystä 
 • Anna tilaa. Pyri huolehtimaan siitä, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden mielipiteitä ja anna puheenvuoro. Kunnioita myös toisten yksityisyyttä ja käsittele arkoja aiheita kunnioittavasti. 
 • Kuuntele ja opi. Ota vastaan uudet aiheet, henkilöt ja näkökulmat ennakkoluulottomasti. Suhtaudu jokaiseen vastaantulevaan asiaan ja tilanteeseen mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. 
 • Pyydä anteeksi, jos olet loukannut tahallisesti tai tahattomasti muita. 

 

Jos huomaat jonkun käyttäytyvän asiattomasti tai muutoin rikkovan Turvallisemman tilan toimintaperiaatteita, puutu tilanteeseen. 

 

Tehdään yhdessä Kaustisen kansanmusiikkijuhlista Kesän onnellisimmat päivät! 

Aluekartta

Jaa