Iltavilli. Kuva: Veera Ailunka

Kuva: Teresa Nurmioja

Pienen kylän suuri juhla – tervetuloa Kaustisen kansanmusiikkijuhlille 8.-14.7.2019!

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat (Kaustinen Folk Music Festival) on viiden vuosikymmenen ajan kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan keskeisimpiin kansanmusiikkitapahtumiin. Perheystävällisille festivaaleille palataan vuosi vuoden jälkeen uudestaan, sillä Kaustisen tunnelma on unohtumaton. 4300 asukkaan keskipohjalaiskunta Kaustinen kutsuu heinäkuussa vuodesta toiseen kymmeniä tuhansia vieraita nauttimaan kesän onnellisimmista päivistä. Festivaali on alusta saakka rakentunut vahvan, katkeamattomana säilyneen kaustislaisen pelimanniperinteen pohjalta ja neljän vuosisadan pelimannihenki elää yhä voimakkaana ja dynaamisena Kaustisen seudulla. Soittoaikaa on kellon ympäri ja lukuisat festivaalialueen ja Kaustisen alueen fasiliteetit tarjoavat pidemmälle tai lyhyemmälle vierailulle hyvät puitteet. Kaustisella viihtyvät kaikki!

Kaikki saavat soittaa, laulaa ja tanssia

Tämä on lupauksemme! Pienen kylän suuri juhla on musiikin ystävien, ammattilaisten ja harrastajien, kotimaisen ja kansainvälisen kansanmusiikin ja kansantanssin, satojen esiintymisten, työpajojen, puskasoittojen ja jamien vallaton yhdistelmä. Kaustisella kuulet kansanmusiikin ja -tanssin uusimmista tuulista ja voit perehtyä tässä ajassa elävään perinteeseen. Viikon ohjelma yllättää kerta toisensa jälkeen ja alueella soi aamusta pikkutunneille saakka.

Kulttuurinen tukikohta

Vuosikymmenten aikana festivaali on myös synnyttänyt ympärilleen vahvan kansanmusiikin alan osaamiskeskittymän, johon perusharrastustoiminnan ja pelimanniperinteen elävyyden lisäksi kuuluu mm. Suomen ainoa kansanmusiikin valtionosuusorkesteri Tallari, tutkimus-, tiedotus- ja palvelukeskus Kansanmusiikki-instituutti, Kokkolan konservatorion ja ammattikorkeakoulun ammattiopetus, kansanmusiikkikurssit ja -seminaarit, lasten näppäritoiminta ja kansantanssiharrastus.

Liikkuminen ja majoitus Kaustisella

Lähin juna-asema on Kokkolassa (45 km), josta kulkee bussien vakiovuoroja Kaustiselle. Myös oma Festivaalibussi kulkee sekä Kokkolan ja Kaustisen välillä että Kaustisen keskustan, kylien ja majoituspaikkojen välillä. Taksit palvelevat Kaustisen Pelimannitorilla, puh. 040 7080 490. (Huom! Numero on käytössä vain festivaaliviikon ajan!). Musiikkilukion infopisteeltä voit vuokrata komian festaripolkupyörän lyhyt­aikaiseen käyttöön (á 5 €).

Kaustisen opasteet ohjaavat autolla tulijoita festivaalialueelle. Parkkipaikat sijaitsevat musiikkilukion välittömässä läheisyydessä Meerbuschintiellä sekä Kansantaiteenkeskuksella. Pysäköinti on maksutonta. Parkkipaikkoja on rajallinen määrä, joten hyödynnäthän myös muita pysäköintimahdollisuuksia kirkonkylällä! Liikenteenohjaajat opastavat pysäköintialueilla.

Festivaaliorganisaatio ei järjestä yleisömajoitusta, tutustu alueen tarjontaan täällä!

Koiratkin ovat tervetulleita alueelle. Kuva: Risto Savolainen

Musiikkilukion portti. Kuva: Krista Järvelä

Festivaalipuisto

Festivaalipuisto on Kaustisen keskustassa, koulujen läheisyydessä sijaitseva juhlien aidattu päätapahtuma-alue, jonne pääsee pääsylipulla ja rannekkeella. Sisäänkäyntiportit sijaitsevat Pelimannitorilla ja Musiikkilukiolla. Muihin festivaalipuiston ulkopuolella sijaitseviin esiintymistiloihin (Iholla-sali, Kaustinen-sali, Maunon Makasiini ja Kallioklubi) pääsee festivaalin pääsylipulla ja rannekkeella. Kallioklubilla on myynnissä myös erillislippuja (1 h ennen ovelta), jolloin ei tarvitse erikseen festivaalipääsylippua. Joihinkin esiintymistiloihin mahtuu vain vähän yleisöä ja sisään pääsee saapumisjärjestyksessä. Festivaalipuistossa on useita erilaisia ruokailumahdollisuuksia, lastenteltta, ohjelmallisia anniskelupisteitä, myyntipaikkoja sekä ensiapupiste.

Infopisteet palvelevat Juhlapihalla (klo 10-20), Kansantaiteenkeskuksessa (klo 10-20) ja Musiikkilukiolla (24 h), puh 040 1701 966.

Ensiapupiste sijaitsee Yläkoululla, puh. 040 7079 869 (24 h), Kaustisen Apteekki sijaitsee keskustassa Pelimanni-ravintolaa vastapäätä, kadun toisella puolella.

Koirat ovat tervetulleita festivaali­alueelle, mutta eivät ravintoloihin ja sisä­tiloihin (lukuun ottamatta opaskoiria). Koirat tulee pitää kiinni ja omistajan tulee huolehtia koirien jätösten korjaamisesta.

Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla festivaalialueella.

Kierrätyspiste sijaitsee Yläkoulun päätyseinällä. Huolehdithan alueen siisteydestä!

Löytötavaroita voit tuoda ja kysellä Musiikkilukion infopisteellä. Festivaalin jälkeen löytötavaroita voi kysellä festivaalitoimistosta, puh. 040 1701 966 tai info@kaustinen.net. Kierrätämme löytötavarat 2 kk kuluttua, ellei kukaan niitä kaipaile.

Wlan-verkko on käytössä festivaalipuistossa ja sen tarjoaa KaseNet Oy.

Share