Vuoden yhtye 2022 Aapintuvan pelimannit

 

Kaustinen Folk Music Festivalin arvostetun Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye, joka on ansioillaan, tuoreella otteellaan tai pitkällä urallaan osoittanut erityistä osaamista ja toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuonna 2022 tunnustuksen saa Aapintuvan pelimannit.

Ryhmä ja sen taustaorgaanisaatio Perhonjokilaakson kansalaisopisto ovat yksi esimerkki siitä, miten festivaali syntyy joka vuosi suuren joukon yhteistyönä. Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäellä on tuskin kyllin sanoja kuvaamaan ryhmän merkitystä festivaalille.

– Se on suuri soittoperhe, joka mahdollistaa kaustislaiset isot yhteissoitot. Se perusporukka, joka treenaa talvet ja johon ulkokaustislaisten on helppo liittyä mukaan. Aapintuvan pelimannit soittaa kesällä kavalkadit ja avajaissoitot, kaiken sen minkä ympärille koko festivaali rakentuu.

Hakamäki kertoo, että valinnalla festivaali haluaa näin myös tehdä kunniaa Unescon päätökselle nostaa kaustislainen viulusoitto aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.
– Ryhmä on festivaalin yksi kivijalka. Se on se joka pysyy eikä horju, siihen voi aina luottaa. Se pelastaa hankalina aikoina, viimeksi nyt koronavuosina.

Aapintupalaisten vetäjä on alusta asti ollut kaustislaisen viulunsoiton keulakuva Mauno Järvelä. Hän kuvailee ryhmän henkeä siteeraamalla keskiajan suurta filosofia: ”Missä on ilo ja rauha, pohti Erasmus Rotterdamilainen. Musiikistahan ne löytyy, tietävät Aapintuvan pelimannit.”

Pitkäjänteistä, tinkimätöntä työtä

Kansanmusiikki ja sitä ympäröivä kulttuuri on kannatellut sekä yhdistänyt Kaustisen alueen asukkaita jo vuosisatojen ajan. Soittaminen, tanssiminen ja laulaminen ovat olleet tapoja viettää aikaa yhdessä ja kuulunut olennaisesti sekä arkeen että juhlaan. Kaustisella on onnistuttu perinteen säilyttämisessä, vaikka vahvimmat kansankulttuuria sisältäneet juhlatraditiot ovat sotien jälkeen hiljalleen hiipuneet. Yksi säilymiseen vaikuttaneista tahoista on Aapintuvan pelimanneja ylläpitävän Perhonjokilaakson kansalaisopiston aktiivinen toiminta oman kulttuurin vaalimisen hyväksi. Talvikauden ajan muutaman kymmenen pelimannin ryhmä laajenee tarpeen tullen ja heinäkuussa Aapintuvan pelimanneihin liittyvät kaikki Kaustisen pelimannit – tai Aapintuvan pelimannit liittyvät Kaustisen pelimannien massiiviseen juhlaorkesteriin, mitenpäin vaan.

Aapintuvan pelimanneihin on aina voinut tulla mukaan millaisilla taidoilla vain ja soittamisessa on päässyt vauhdilla eteenpäin. Tasovaatimuksia ei ole, vaan ryhmät ovat kaikille avoimia.

Valinnallaan Kaustinen Folk Music Festival haluaa osoittaa kunniaa pitkäjänteiselle tinkimättömälle kansanmusiikin ja perinteen ylläpitämistyölle. Festivaalit arvostaa Perhonjokilaakson kansalaisopiston perinnettä kannattelevaa toimintaa ja haluaa muistuttaa instituutioiden ja aktiivien tärkeyden merkityksestä suullisena perinteenä pidetyn kansanperinteen vaalimistyössä.

KATSO VIDEO: Aapintuvan pelimannit kertovat Kaustisen perinteestä. Video: Arto Kuorikoski

Jaa