Vuoden yhtye 2024
I Fäälan

Vuoden yhtye 2024 I Fäälan pelimannien jalanjäljissä. Kuva: Benjamin Nordberg.

Kaustinen Folk Music Festivalin arvostetun Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye, joka on ansioillaan, tuoreella otteellaan tai pitkällä urallaan osoittanut erityistä osaamista ja toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuonna 2024 tunnustuksen saa I Fäälan.

Kaikkien kolmen juuret ovat suomenruotsalaisessa Suupohjan musiikkiperinteessä, ja pelimanneja löytyy heidän esi-isistäänkin. Kolmikko kulkee pelimannien ja heidän musiikkinsa jalanjälkiä, jota I fäälan -murresana (jalanjäljissä) myös alleviivaa. Yhtye on onnistunut tuomaan esiin suomenruotsalaista polska- ja menuettitraditiota, sekä vanhaa että uutta perinnettä, raikkaalla ja ammattitaitoisella otteella pelimannihenkeä unohtamatta.

I Fäälan nostaa esille Suupohjan eteläisimmillä ja muilla ruotsinkielisen länsirannikon alueilla musiikki- ja tanssiperinteissä erityisen ainutlaatuisina säilyneitä menuetteja ja on siten hieno esimerkki elävän kulttuuriperinnön eteen tehtävästä ruohonjuuritason työstä. Valinta toteuttaa täydellisesti myös festivaalin vuoden teemaa ”kylässä”, johon I Fäälan sopii hienosti painottaessaan tekemisessään paikallisen monimuotoisuuden ja mm. eri kylien tyylierojen huomioimista

I Fäälan:

Kenneth Nordman – viulu, avainviulu
Mats Granfors – viulu
Tom Forsman – kitara, luuttu

KATSO VIDEO Lappfjärds Brudmarch