Aapintuvan pelimannit on aina ollut festivaalin kaikkien juhlasoittojen sydän. (Kuva: Risto Savolainen)

 

 Vuoden yhtye Aapintuvan pelimannit on ollut Kaustisen kansanmusiikkijuhlien suuri näkymätön vaikuttaja neljän vuosikymmenen ajan. Se on kansalaisopiston piiri, joka on kokoontunut yhteen soittamaan mestaripelimanni Mauno Järvelän johdolla 80-luvulta lähtien.

Ryhmä ja sen taustaorgaanisaatio Perhonjokilaakson kansalaisopisto ovat yksi esimerkki siitä, miten festivaali syntyy joka vuosi suuren joukon yhteistyönä. Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäellä on tuskin kyllin sanoja kuvaamaan ryhmän merkitystä festivaalille.

– Se on suuri soittoperhe, joka mahdollistaa kaustislaiset isot yhteissoitot. Se perusporukka, joka treenaa talvet ja johon ulkokaustislaisten on helppo liittyä mukaan. Aapintuvan pelimannit soittaa kesällä kavalkadit ja avajaissoitot, kaiken sen minkä ympärille koko festivaali rakentuu.

Aapintuvan pelimanneihin on aina voinut tulla mukaan millaisilla taidoilla vain ja soittamisessa on päässyt vauhdilla eteenpäin. Tasovaatimuksia ei ole, vaan ryhmät ovat kaikille avoimia.
Hakamäki kertoo, että valinnalla festivaali haluaa näin myös tehdä kunniaa Unescon päätökselle nostaa kaustislainen viulusoitto aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.
– Ryhmä on festivaalin yksi kivijalka. Se on se joka pysyy eikä horju, siihen voi aina luottaa. Se pelastaa hankalina aikoina, viimeksi nyt koronavuosina.

Aapintupalaisten vetäjä on alusta asti ollut kaustislaisen viulunsoiton keulakuva Mauno Järvelä. Hän kuvailee ryhmän henkeä siteeraamalla keskiajan suurta filosofia: ”Missä on ilo ja rauha, pohti Erasmus Rotterdamilainen. Musiikistahan ne löytyy, tietävät Aapintuvan pelimannit.”

Katso Vuoden yhtyeen esittely täältä