Kaustisen kunta on vuodesta 2001 saakka valinnut vuoden ulkokaustislaisen. Valinta on viime vuosina julkistettu festivaaliviikon torstaina kyläsoiton yhteydessä. Valintakriteereinä ovat olleet henkilön aikaansaannokset ja elämäntyö, se miten henkilö on teoillaan ja toimillaan tuonut esille juuriaan ja vaikuttanut Kaustisen kehitykseen ja näkyvyyteen. Vuoden 2015 ulkokaustislaiseksi on valittu Jari Valo.

Jari Valo (s. 1961) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana pikkupelimannina kotikuntansa Kaustisen perinteikkäässä ympäristössä. Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa aloitetut opinnot Juha Kankaan ja Mauno Järvelän johdolla jatkuivat 1978 Sibelius-Akatemiassa Ari Angervon opissa aina diplomitutkintoon asti 1982. Menestyksekkään ensikonsertin Valo soitti Helsingissä 1983, ja hän voitti Kuopion viulukilpailun kaksi vuotta myöhemmin. Jari Valo toimi Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konserttimestarina sen perustamisesta lähtien vuoteen 1994, jolloin hän aloitti Radion sinfoniaorkesterin vuorottelevana 1. konserttimestarina.

Valo työskentelee päätyönsä ohella solistina, pedagogina ja kamarimuusikkona sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän opettaa viulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa. Hän on tehnyt lukuisia radionauhoituksia ja levyttänyt mm. Jean Sibeliuksen, Pehr Henrik Nordgrenin ja Anders Eliassonin viulu- ja kamarimusiikkia. Jari Valon instrumentti on Testore 1764. Kaustisen Kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana Jari Valo toimi 2003–06. Juuri tällä hetkellä Jari Valo on Radion sinfoniaorkesterin mukana esiintymässä Savonlinnan oopperajuhlilla.

Lisätietoja: Hilkka Rauhala, tiedotuspäällikko, 040-6585340, press@kaustinen.net