Avajaiskulkue 2017 Penttilän sillalla. Kuva Arto Kuorikoski.

Tiedote 4.7.2018

Kaustisen 51. kansanmusiikkijuhlat lähestyvät – pienen kylän suuri juhla käynnistyy maanantaina 9.7. ja valmistelut alkavat olla loppusuoralla. Ohjelmasta löytyy Kaustisen tapaan jokaiselle jotakin. Keikkoja on viikon aikana yhteensä noin 1800! Jos kaikki konsertit järjestettäisiin yhdellä lavalla, yhden konsertin mitta olisi 30 minuuttia ja keikkoja olisi katkeamatta vuorokauden ympäri, ohjelmaa riittäisi puoleksitoista kuukaudeksi! Tämän lisäksi puskissakin soi ja alueella jamitellaan aamusta aamuyöhön.

Kansanmusiikkijuhlat tarjoavat niin perinteistä kansanmusiikkia kuin suuren kansan tähtiartisteja (Virve Rosti, Suvi Teräsniska, Egotrippi...). Kansainvälisiä vieraita ovat muun muassa kriitikoiden ylistämä avant-folk-lauluntekijä Richard Dawson Iso-Britanniasta, puolalainen perheyhtye Kapela Maliszów ja haitilaistunnelmiin johdattava Chouk Bwa.

Tanssitarjontaa löytyy akustisista pelimannitansseista näyttäviin tanssiesityksiin kuten oululainen suurtuotanto Owla ja kadonnut walkia. Sen lisäksi, että festivaalialueella voi nauttia kaikenlaisista esityksistä voi myös itse oppia uusia taitoja kuten ukulelensoittoa, argentiinalaista tangoa tai kanavakirjontaa. Tanssijamiworkshopissa voi syventyä tanssimiseen aivan uudella tavalla, suosituissa jamiworkshopeja kuka tahansa voi päästä oppimaan myös tähtivierailta kuten Alasdair Fraserilta ja Natalie Haasilta. Koko viikon aikana on myös runsaasti tarjontaa koko perheelle, Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun konserteista keppihevostyöpajaan ja laavuretkeen.

Ennakkomyynti vilkasta

Viime vuonna kansanmusiikkijuhlia vietettiin näyttävästi 50. kerran, ja ennätyksiä lyötiin sekä kävijämäärissä että pelimannien määrissä.

Viime vuonna kokonaiskäyntimäärä oli n. 55 000 ja edellisenä n. 43 000, toteaa vt. toiminnanjohtaja Minna Huuskonen. Tänä vuonna odotamme noin 48 000 kävijää. Toivomme erityisesti, että monet viime vuonna ekaa kertaa käyneet palaavat Kaustiselle! Ennakkomyynti on ollut vilkkaampaa kuin viime vuonna, joten siinä mielessä tilanne on lupaava.

Festivaalipuiston toimivuutta pyritään jatkuvasti kehittämään, viime vuoden uudistus oli esimerkiksi kierrätyspiste. Soitto soi ja laulu raikaa tänä vuonna 26 lavalla massiivisesta Keskipohjanmaa-areenasta intiimiin Maunon makasiiniin, Kaustisen kirkosta yhteislaulunuotioon.

Viimevuotisista uutuuksista Kestikievari-teltta jatkaa myös toimintansa, tuotantopäällikkö Juha Kuurajärvi kertoo. Tänä vuonna teltassa on anniskelua sekä kaksi ruokamyyjää, ja se on auki koko viikon ajan, ei pelkästään erikoiskattauksin kuten viime vuonna. Kestikievarin lavalle on ohjelmoitu erityisesti tanssittavaa musiikkia.

Kansanmusiikkijuhlat levittäytyvät myös eri puolille Kaustista. Kaustinen käy kylään -otsikon alla vieraillaan niin huoltoasemissa ja ruokakaupoissa kuin palvelutalossakin, sekä tunnelmallisissa kylän taloissa Festivaalipuiston ulkopuolella.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat pähkinänkuoressa

  • järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968

  • tänä vuonna esiintyjiä Suomen lisäksi 15 maasta: Ruotsi, Viro, Norja, Tanska, Latvia, Saksa, Puola, Tsekki, Iso-Britannia, Espanja, Portugal, USA, Japani, Haiti, Kolumbia

  • vuoden teemat Luonto, Elävä perintö sekä maakuntateema Lappi

  • avajaispäivänä ma 9.7. Kaustisen kunta tarjoaa 150-vuotisjuhliensa yhteydessä kaikille vapaan pääsyn juhlille

  • runsaasti perheohjelmaa, alle 7-vuotiaille lapsille vapaa pääsy

  • 26 lavaa sekä esiintymisiä eri puolilla kylää

  • yksittäisten esiintyjien määrä vuonna 2017 oli n. 5200, tarkat luvut selviävät aina vasta festivaalin jälkeen

  • kokonaiskäyntimäärä vuonna 2017 oli 55 958 (v. 2016 42 892), myytyjen lippujen määrä vuonna 2017 oli 22 395 (v. 2016 16 743)

  • Kaustiselle pääsee esimerkiksi junalla Kokkolaan sekä sieltä bussilla

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta
http://www.kaustinen.net
Yhteistyössä Kaustisen kunnan 150-vuotisjuhlat