Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tuodaan perinteisesti esille teemamaakunta. Tänä vuonna valokeilassa on Uusimaa, josta saapuu juhlille lähes 250 soittajaa, laulajaa ja tanssijaa osallistumaan yhteisiin ohjelmanumeroihin. Uudenmaan pääesitys on perjantaina 10.7. klo 13 Keskipohjanmaa-areenalla. Edellisenä iltana uusimaalaiset esiintyvät myös iltamissa ja kansantanssikonsertissa.

”Väki on lähtenyt hyvin mukaan”, kertoo työryhmän puheenjohtaja Anja Hinkkanen Uudenmaan Kansanmusiikkiyhdistyksestä. ”Toukokuun harjoituksissa hädintuskin mahduttiin saliin! Tällaisen kavalkadin työstäminen on yhdistänyt meitä.”

Uusimaa-teeman punaisena lankana on maakunnan halki kulkeva Kuninkaantie, ja ohjelman suunnittelussa on sukellettu erityisesti 1800-luvun perinteeseen. Kavalkadin musiikkikappaleet ovat vanhaa uusmaalaista pelimanniperintöä ja kansanmusiikin tyyliin sävellettyjä kappaleita. Kavalkadissa esiintyvät muun muassa Espoon pelimannit, Katrilli, Tanhu-Visa, Ellun Kamut, Kärri ja moni muu maakunnan ryhmistä.

Musiikin maisteri Jari Komulainen on sovittanut kappaleet suurelle maakuntaorkesterille, jossa soittajia ja laulajia on peräti kymmenestä eri ryhmästä. Taiteellisesta kokonaisuudesta vastaa mestarikansantanssija Antti Savilampi, joka on myös tehnyt koreografian kaikkien tanssijoiden yhteiseen poloneesiin ja päätösmenuettiin.

Kaustisen kavalkadi tunnelmoi linja-autoliikenteen maailmassa

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmaan kuuluu itseoikeutetusti kavalkadi, jossa nähdään aina edustava kattaus paikallista musiikki- ja näyttämöosaamista. Tänä vuonna kavalkadin aiheena on linja-autoliikenteen maailma, kertoo jo yhdeksännen kerran käsikirjoituksesta vastaava Antti Huntus.

”Linja-automatkathan on pelimanneille tuttua tavaraa ja elinehto sille, että maaseutu toimii – sen tietävät niin nuoret kuin vanhatkin. Tällä kertaa kavalkadissa liikutaan 1970-luvulla, seisakkeen ja maitolaitureiden mailla. Voisi sanoa, että tässä on kysymys roadtripin odottelusta. Ja suurin jännityksen aihe on tietysti se, tuleeko linja-auto vai ei!”

Kavalkadeissa Keskipohjanmaa-areenalla on monesti nähty erilaisia ajoneuvoja polkupyöristä kuorma-autoon, joten sopii jännittää, mihin tänä vuonna päädytään.

Antti Huntus on myös pohtinut sitä, miten asenne aikaan on muuttunut. ”Ennen vanhaan aikaa oli enemmän, nyt lasketaan hektisesti minuutteja. Oli aikaa odotella ja rupatella. Kun linja-auto ajoi pienten kylien lävitse, oppi tuntemaan maata.”

Monesti kavalkadit ovat kertoneet historiallisia tarinoita esimerkiksi tietyistä pelimanneista, mutta viime vuosina on siirrytty fiktioon päin, Huntus kertoo. Tosin tänäkin vuonna joku historiallinen hahmo saattaa kavalkadissa vilahtaa.

Krsän 2015 kavalkadin ohjaa Mikko Penttilä, viime vuonna Kokkolan kaupunginteatterissa vieraillut ammattinäyttelijä. Penttilää voisi todella sanoa kavalkadin kasvatiksi, hän on nimittäin esittänyt sen kantavia rooleja lähes kymmenen vuoden ajan.

Musiikin johdosta vastaa tuttuun tapaan Mauno Järvelä. Mukana on kaustislaisen pelimanniperinteen klassikkoja, muta myös viittauksia muuhun musiikkiin. Musiikin suuri rooli onkin se, joka erottaa kavalkadin muusta harrastajateatteritoiminnasta, joka on tällä hetkellä Kaustisen seudulla hyvinkin aktiivista. Huntus havittelee enemmän yhteistyötä eri tahojen kesken ja kääntää jo katseen vuoteen 2017, jolloin Kaustisella vietetään festivaalien 50-vuotisjuhlia – silloin suunnitellaan isompaa satsausta.

Kaustisen kavalkadi ”Armasta orotellesa” esitetään Keskipohjanmaa-areenalla torstaina 9.7. klo 17.45 ja lauantaina 11.7. klo 18.

Lisätiedot ja haastattelut:
Hilkka Rauhala, tiedotuspäällikkö, 040-6585 340, press@kaustinen.net