Pressmeddelande 27.6.2018
Får publiceras

Svenska Trio Törn är ett av showcasebanden i Kaustby i år

Kaustby folkmusikfestival har än en gång valt tre stigande folkmusikstjärnor till årets showcaseserie. Även ett band från Sverige finns med, nämligen Trio Törn, som experimenterar med en helt ny instrumentkombination. De andra två banden är Maria Reikko & Best Case Scenario Band, som spelar till dans med nutida folkmusikstuk, och Väisänen jne, som berättar egna historier i sångform.

I en trio kan man byta roller”

Foto Sona Hellman.

Trio Törn förser Kaustby med en frisk fläkt svensk folkmusik. De unga musikernas rötter finns djupt i folkmusiktraditionen, men de tänjer gärna på dess gränser med en unik instrumentkombination där nyckelharpa, fiol och cello möts. Debutskivan släpptes denna vår och med den i bagaget uppträder trion flitigt hela sommaren.

– Bakgrunden till gruppen är uttryckligen viljan att experimentera, vår sättning är ju rätt egenartad vad gäller instrument, berättar cellisten Klara Källström, som gästspelade i Kaustby i fjol med sin grupp Duo Systrami.

Trio Törn är framför allt ett möte mellan tre musikerpersonligheter.

Olof Kennemark som spelar fiol kommer från Västergötland, medan Petrus Dillner på nyckelharpa kommer från Uppland. De har båda spelat mycket låtar från sin hembygd. Själv kommer jag från Ångermanland och har förutom låtar därifrån också spelat mycket klassisk musik. Vi har alltså alla lite olika bakgrund och koncentrerar oss nu på att skapa något nytt, utan att glömma rötterna såklart. Fast vi är experimentella spelar vi mycket till dans också!

Att spela i trio är så himla roligt och intressant, man kan byta roller hela tiden. Man är inte bunden till en viss roll, till exempel finns det ingen som bara kompar. På det här sättet kan vi verkligen utnyttja instrumentens hela potential och utforska något nytt tillsammans.

Alla tre musikerna har studerat samtidigt vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där Olof Kennemark redan har tagit sin examen. Låter släktnamnet Kennemark bekant? Javisst, hans far är Hans Kennemark, bekant från Forsmark Tre och Nordik Tree.

Olof Kennemark: fiol
Klara Källström: cello
Petrus Dillner: nyckelharpa

Fre 13.7. kl. 23.00 Iholla-salen
Lö 14.7. kl. 13.30 Café Mondo

Väisänen jne:
Ons 11.7. kl. 22.45 Wiljami
To 12.7. kl. 22.00 Vinstugan och kl. 00.15 Spelmanshuset

Maria Reikko & Best Case Scenario Band:
To 12.7. kl. 23.15 Café Mondo
Fre 13.7. kl. 23.00 Keskipohjanmaa-arenan (Iltavilli)

Kaustby 51. folkmusikfestival 9.-15.7.2018.
Hela programmet finns på webbplatsen
http://www.kaustinen.net
I samarbete med Kaustby kommuns 150-årsjubileum