Suomen ensimmäinen Etnogaala pidetään tiistaina 7.11. klo 19 Tavastia-klubilla Helsingissä. Vuosittaisessa gaalassa palkitaan kansanmusiikin, maailmanmusiikin sekä kansantanssin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita. Yle välittää ja tallentaa tapahtumaa tv-, radio- ja nettikanavillaan.

Etnogaala on kansanmusiikin ja kansantanssin näköinen juhlailta: vähemmän puheita, enemmän livemusiikkia ja tanssia. Tavastia muuntautuu kahden esiintymislavan etnoklubiksi, jossa Ylen lähetys liikkuu lavalta takahuoneeseen, lämpiöön ja haastatteluihin.

Gaalan esiintyjät valittiin palkintoehdokkaiden joukosta: BaranBand, Maija Kauhanen, Pekko Käppi, Suistamon sähkö, Kalevauva.fi ja Duo Vildá.

Pääraati on Etnogaalan järjestäjän Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen (KEK) asettama. Pääraati teki valinnat kategorioihin Vuoden artisti, ilmiö ja tulokas. Raadin puheenjohtaja on Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Lisäksi KEK asetti raadin Vuoden koreografi-kategoriaan. Kolmessa muussa kategoriassa oli palkinnonjakajien asettamat raadit.

Etnogaala on myös Facebookissa!

Palkintokategoriat

Etnogaalassa on seitsemän palkintosarjaa. Ammattilaisraadit ovat valinneet kolme ehdokasta jokaiseen sarjaan. Palkintosarjat ovat:

 • Vuoden artisti on valovoimainen solisti tai ryhmä, joka on herättänyt huomiota kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä.
 • Vuoden ilmiö voi olla tutkimus, tapahtuma, tempaus, liike, innovaatio, sosiaalisen median kampanja tai jokin muu ilmiö, joka liittyy kansanmusiikkiin, kansantanssiin, soitinrakennukseen tai puku- ja tapaperinteisiin.
 • Vuoden tulokas on ottanut rohkeasti tilansa uutena tekijänä kansanmusiikin ja kansantanssin alalla.
 • Vuoden kansanmusiikkitekijä (palkinnon jakaa Elvis ry)
  Vuoden kansanmusiikkitekijä on säveltäjä tai sanoittaja, joka on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään.
 • Vuoden kansainvälistyjä (palkinnon jakaa Music Finland)
  Vientipalkinnon saaja on herättänyt merkittävää kiinnostusta kansainvälisellä musiikkikentällä ja osoittanut vientivalmiutta.
 • Risteys-palkinto (palkinnon jakaa Maailman musiikin keskus)
  Risteys-palkinnon saaja on henkilö, ryhmä, yhteisö tai taho, joka toiminnallaan edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin.
 • Vuoden tanssin tekijä (palkinnon jakaa Tanssin Tiedotuskeskus)
  Vuoden tanssin tekijän työ näkyy monipuolisesti kansantanssin kentällä ja laajemminkin. Hän arvostaa perinteitä, mutta pelotta luo uutta ja rikkoo rajoja.

Etnogaalan järjestää Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus (KEK) yhteistyössä Ylen kanssa. Lue lisää KEK:n sivuilta.

Liput myy Tiketti.