Sirpa Lahti

Suomen Musiikintekijät ry (ent. Elvis ry) on myöntänyt Pro Musiikintekijät -kunniamaininnan (ent. Prix Elvis) Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskuksen toiminnanjohtaja Sirpa Lahdelle. Lahti on myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlia järjestävän Pro Kaustinen ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Kunniamaininta jaetaan vuosittain henkilölle tai taholle, joka on edistänyt suomalaisen kevyen musiikin asemaa. Sirpa Lahti on kaikkien aikojen nuorin kunniamaininnan saaja. Hän on myös ensimmäinen tunnustuksen saaja sen uudella nimellä järjestön nimenvaihdoksen jälkeen. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun tunnustus jaettiin kansanmusiikkia edustavalle taholle.

Perusteluissa Suomen Musiikintekijöiden puheenjohtaja Kaija Kärkinen kirjoittaa näin: ”Sirpa Lahden tuloksellinen työ kansanmusiikin ammattilaisten näkyvyyden ja arvostuksen puolesta huipentui kaikkien aikojen ensimmäiseen Etnogaalaan, joka toi kotimaisen kansanmusiikin ja maailmanmusiikin tekijät ja tuotannon Tavastian lavalle 7.11.2017. Sirpa Lahti tekee työtä rakkaudesta lajiin. Hänen työssään yhdistyy intohimo, luja ammatillisuus ja tavoitteellisuus.”

Sirpa Lahti osoittaa kiitoksensa koko kansanmusiikin kentälle: ”Kansanmuusikot ovat luovia, taitavia ja moneen taipuvia, kun jokainen on suvereenisti säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja esittäjä. Tuntuu, että alan kaikkea potentiaalia ei olla vielä valjastettu käyttöön. Siltikin juuri se musiikki, niiden tekijät ja tarinat ovat lopulta se voima, joka tätä alaa eniten vie teenpäin, ja joka antaa itsellekin sen intohimon tehdä tätä työtä. Yhteistyö yli genrerajojen on auttanut meitä myös eteenpäin, mutta mahdollisuuksia olisi vielä enempään. Jos Suomessa tehty kansan- ja maailmanmusiikki ei ole vielä teille tuttua, niin rohkaisen teitä tutustumaan ja hakemaan yhteistyökumppaneita. Yhteistyöllä voimme luoda musiikintekijöille uusia työtilaisuuksia ja samalla tarjota kuulijoille jotain aivan uutta. Yksin on mahdotonta päästä sinne, minne yhteistyö voi johtaa.”