Kaustisen pelimannit festivaalin aloitussoitossa.

 

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön komitea nimesi 15.12.2021 kaustislaisen viulunsoiton Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Kaustislainen viulunsoitto nimettiin Elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuonna 2016, josta se valittiin Suomen ehdokkaaksi Unescon luetteloon vuonna 2018. Viiden kaustislaisen musiikkiyhteisön muodostama työryhmä teki yhteistyötä Museoviraston kanssa noin kaksi vuotta kestäneessä laajasti osallistavassa hakemusprojektissa. Myös Kansanmusiikkijuhlia järjestävä Pro Kaustinen ry oli mukana työryhmässä.

Noin 4300 asukkaan Kaustiselta arvioidaan löytyvän satoja perinteen harjoittajia pikkulapsista ikäihmisiin. Kaustislaisen viulunsoittoperinteen menestyksekkäässä siirtymisessä sukupolvelta toiselle on merkittävänä tekijänä kansainväliseen maineeseen noussut näppäripedagogiikka. Näppäreihin osallistuu alueella noin 70 lasta ja nuorta. Lisäksi Kaustisen Nuorisoseuran tanssi- ja soittoryhmissä on lähes 200 lasta ja nuorta.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat perustettiin vuonna 1968 kaustislaisen perinteen ympärille. Juhlat perustettiin heti alun alkaen kansainväliseksi tapahtumaksi, ja siitä tuli nopeasti koko Suomen kansanmusiikkiväen kokoontuminen, jossa on yli 4000 esiintyjää vuosittain. Juhlien sydämenä sykkii edelleen Kaustisen seudun musiikki, jota voi kuulla niin perinteisissä kuin moderneissa muodoissaan kymmenissä esiintymisissä juhlien aikana.

Linkki Museoviraston mediasivulle https://www.museovirasto.fi/fi/medialle/unesco