Tiedote 26.2.2016
Julkaisuvapaa heti

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Pidot-juhlahanke on valittu osaksi Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Pidoilla juhlistetaan myös 50 vuotta täyttävää festivaalia.

– Kansanmusiikkijuhlat on tärkeä osa suomalaisen maaseutukulttuurin ja kansanmusiikin historiaa. Juhlakulttuurista ammennetaan myös juhlavuoden teema pidot, kertoo festivaalin puheenjohtaja Sirpa Lahti.

Pitoteema läpäisee vuoden 2017 juhlat kokonaisuudessaan, ja syrjäyttää vuodeksi vuosittaiset maakuntateemat: Nyt pitopöytään tuodaan koko Suomi – maaseutukulttuuriin pohjautuvien alueellisten perinteiden lisäksi myös uussuomalaiset ja uudet pito- ja juhlakulttuurit. Kyseessä ovat ensisijaisesti musiikin ja tanssin pidot, mutta läsnä on myös ruoka- ja pukeutumiskulttuurin elementtejä. Kaustisen pidot nostaa esille elävän ja aineettoman kulttuuriperinnön, mutta myös uusia perinnecocktaileja miksaavan Suomen.

Jokaisena festivaalipäivänä toteutetaan ainutkertainen produktio, jossa yhdistyvät moniaistisesti musiikki ja muut aiheeseen liittyvät elementit. Kaikki maakunnat tuodaan esiin kutsumalla mukaan pelimanni- ja kansantanssikenttä tuottamaan juhlille ohjelmaa, jossa paikallisia pito- ja juhlaperinne-elementtejä tuodaan tähän päivään festivaalien lukuisilla pelimanniesiintymislavoilla. Lastenkutsut toteutetaan kaustislaisen lasten ja nuorten kansanmusiikkipedagogiikan helmen, Näppärien johdolla. Näppärit kutsuu kansainväliset yhteistyökumppaninsa juhlimaan kanssaan 100-vuotiasta Suomea soittaen, laulaen ja tanssien. Luvassa on vieraita ainakin Etelä-Afrikasta, Pohjoismaista ja Itämeren maista. Kolmantena ohjelmakärkenä on hääperinne. 1960-luvulla loppunut kolmipäiväinen kruunuhääperinne on ollut maaseudun juhlaperinteiden, musiikin ja tanssin säilymisen kannalta keskeinen. Tämä perinne herätetään Kaustisella eloon pitopöytineen, musiikkeineen ja häätansseineen. Näihin häihin kaikki on kutsuttu!

Käsittelyyn otetaan myös uudenlaiset juhlakulttuurit, uskonnolliset juhlat ja ”viiskymppiset”, 50-vuotiaiden toivekonsertti. Valokuvanäyttelyssä retrospektiivit ja perhealbumit kohtaavat, kun näyttely fokusoi pitojen ja juhlien musiikkiin satavuotisen Suomen historiassa. Arkistokuvamateriaali kohtaa perhejuhlista otetut kotialbumien kuvat, joita festivaalikävijöitä pyydetään toimittamaan etukäteen.

– Olemme valtavan innoissamme ohjelmaan pääsystä, sillä se tarkoittaa paitsi lisää näkyvyyttä myös taloudellista tukea, iloitsee Lahti.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelma 2017 rakennetaan kansalaisten ja organisaatioiden yhteistyönä.Lisätiedot:

Sini Keränen, toiminnanjohtaja
sini.keranen(a)kaustinen.net, p. 040 1729 566

Anni Järvelä, ohjelmatuottaja
anni.jarvela(a)kaustinen.net, p. 040 3582 446

SuomiFinland100-tunnus