Kaustisen kansanmusiikkijuhlat käynnisteltiin jo ennakkoon sunnuntaina 10.7. juosten, kävellen, tanssien ja soittaen Kreetan kierros Kaustisen kirkonkylällä. 50-henkistä osallistujajoukkoa lämmiteltiin aluksi kansantanssista ponnistavan FolkJam-alkulämmittelyllä – totta kai paikallisten pelimannien livesäestyksellä – ja Kaustisen Torviseitsikon aloitusfanfaarin myötä startattiin liikkeelle. Reittien varrella ja maaliin tullessa Pelimannitorilla kuultiin myös pelimannimusiikkia.

Kreetan kierros 2016

Kreetan kierros 2016 – tanhuten matkaan! (Kuva: Arto Kuorikoski)

Viiden kilometrin juoksussa miesten sarjan voiton vei Mika Utriainen ajalla 20.05 ja naisten sarjassa Kirsi Anias ajalla 22.57. Viiden kilometrin sarjassa ilman ajanottoa palkinnot arvottiin. Kahden kilometrin lasten sarjassa juoksijoita oli kuusi. Tanssi- ja soitinsarjassa oli kaksi soittajaa ja kaksi tanssijaa. Arvovaltaisen raadin tuomaroinnin jälkeen sarjan voitto osui Juha Alaspäälle, jonka repertuaarissa olivat kitara, kazoo ja laulu.

Osallistujamäärä jäi puoleen viimevuotisesta, mutta tunnelma oli loistava ja aurinkoinen sää helli osallistujia – vaikka aamulla näyttikin uhkaavasti vielä sateiselta. ”Ihmiset kiittelivät erityisesti liikunnan ja kulttuurin yhdistämistä Kreetan kierroksella. Monien mielestä pelimannimusiikki reittien varrella kruunaa juoksun tai on jopa ensisijainen syy osallistua Kreetan kierrokselle,” kertoo Kaustisen Pohjan-Veikkojen seuravastaava Juho Viiperi osallistujilta saamastaan palautteesta.

Kreetan kierroksen viime vuonna ideoinut kansanmusiikkijuhlien toiminnanjohtaja Sini Keränen jätti tällä kertaa juoksematta festivaalikiireisiinsä vedoten: ”Tavoitteeksi otan, että ensi vuonna festivaalijärjestelyt ovat tässä kohdin niin hyvällä mallilla, että ehdin mukaan juoksemaan. Toki sitten pitäisi ehtiä treenatakin!” Keränen suunnittelee. ”Tanssien osallistuneet neitokaiset aikoivat rekrytoida ensi vuodelle tanssijaryntäyksen Kreetan kierrokselle, joten eiköhän järjestetä kierros kolmannenkin kerran,” Keränen lupaa.

Osallistumismaksuista puolet lahjoitetaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Ehdotuksissa korostui jälleen lasten ja nuorten tukeminen sekä musiikki. Valinta lahjoituskohteesta tehtiin palkintojenjaon aikana, ja saajaksi valikoitui Näppärit.

Hyvän kokemuksen ja palautteen perusteella näyttää siis siltä, että Kreetan kierros saa jatkoa myös ensi vuonna. Tapahtumasta vastasivat yhteistyössä Kaustisen kansanmusiikkijuhlat (Pro Kaustinen ry) ja Kaustisen Pohjan-Veikot.

Kreetan kierros 2016

Kreetan kierros 2016 – Lieneekö ilmaviulu soittimena? (Kuva: Arto Kuorikoski)