Tiedote 13.6.2017

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vietetään tänä vuonna suuria pitoja, jotka huipentuvat lauantaina 15.7. oikeiden, modernien perinnehäiden viettoon. Festivaaliviikon aikana pitotunnelmaan voi virittäytyä uudessa Kestikievari-teltassa, jossa myös hääjuhlat katetaan lauantaina.

Uusi Kestikievari-teltta nousee Festivaalipuistoon Pelimannitorille, ja tiistaista lauantaihin siellä nautitaan pitopöydän antimista eri teemoihin liittyen, tietysti aiheenmukaisen musiikin kera. Teemoina ovat lauantain häiden lisäksi Uusimaa (tiistai), Etelä-Pohjanmaa (keskiviikko), Kaustinen (torstai) ja Karjala (perjantai). Esiintyjät edustavat samaa teemaa, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan päivänä lavan valtaavat Kauhajoen klaneetit, Jalasjärven yksiriviset, Usko’s Pois sekä aina sanavalmiit Topi Rajala ja Jussi Asu.

”Upeassa 150 hengen pitoteltassa on päivittäin kaksi kattausta: klo 12–14 ja klo 16–18”, kertoo tuottaja Kaisa Honkaharju. ”Joka päivä tarjoillaan eri menu, esimerkiksi Uudenmaan päivänä uusia perunoita, silliä, lihapullia ja raparperikeittoa, Karjalan päivänä karjalanpaistia, karjalanpiirakoita ja piimäkakkua.”

Viikko huipentuu lauantain hääviettoon, jolloin tarjolla on kaustislaisia perinneruokia kuten juustopaistia ja krenikkaa.

”Lauantain toinen kattaus on varsinainen hääjuhla, johon mahtuu niin oikeita häävieraita kuin festivaaliyleisöä – häihin pääsee siis osallistumaan kuokkavieraan tapaan. Luvassa on pelimanniohjelmaa sekä häihin liittyviä yllätyksiäkin.”

Iltaisin Kestikievari toimii ohjelmapaikkana, jossa pääsee kokemaan niin galicialaisia ja bulgarialaisia kuin suomenruotsalaisiakin iltapitoja, esiintyjinä muun muassa monikulttuurinen Baran Band, espanjalainen Davide Salvado, karjalainen Sattuma ja irlantilaista tanssia esittävät ryhmät Kit’n’Cut ja Irish Dance Oulu.

Hääparit valmistautuvat

Lauantaina festivaaleilla oikeita häitä viettävät kolme hääparia: Johanna Oravala ja Tommi Känsälä Kaustiselta, Marika Schaupp ja Juho Laasanen Helsingistä sekä Suvi Pilvi Kivelä ja Matt King Inarista on esitelty tarkemmin aiemmassa tiedotteessa. Hääparien tunnelmat vaikuttavat rauhallisilta, vaikka häät lähestyvät kovaa vauhtia.

”Kyllä pientä vipinää alkaa olla ilmassa, häävalssi on opettelun alla ja puvut hommattu”, Johanna Oravala ja Tommi Känsälä kertovat. ”Tunnelma on katossa ja innolla odotamme upeaa hääpäiväämme.”

“Vielä pitää löytää sulhaselle puku ja tehdä loppuyön soittolista, sen jälkeen järjestelyt jatkuvat oikeastaan vasta hääviikolla”, kuvailevat Marika Schaupp ja Juho Laasanen tilannetta. “Juhlanavetta Juhon kotona Vetelissä kunnostettiin jo viime kesäksi Juhon veljen häihin. Me pääsemme siis nauttimaan tehdystä työstä ja vain kantamaan ruoat, koristelut ja bändikamat sisään. Reilusti yli sata vierasta on tulossa.”

Suvi Pilvi Kivelä ja Matt Kingkin kertovat järjestelyiden etenevän mukavasti ja toistaiseksi ilman stressiä. “Hämmästyimme kyllä havahduttuamme nyt viikonloppuna siihen tosiasiaan, että häät ja festarit ovat jo kuukauden kuluttua! Hääjuhlapaikkamme Kraatari on juuri valmistunut ja avajaisia on vietetty tänä viikonloppuna. Kruunu, vanha auto, valokuvaaja ja hääyöpaikka on järjestetty. Ehkä suurin paniikki on se, että Matt ei ole eläessään tanssinut valssin valssia, joten taitaa olla korkea aika aloittaa töiden jälkeiset tanssiharjoitukset iltaisin olohuoneessamme”, Inarista kerrotaan.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Pidot-kokonaisuus on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Hääparien tarkemmat esittelyt löytyvät 9.5. julkaistusta tiedotteesta.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Tiedotuspäällikkö Tove Djupsjöbacka
040-6585340
press(a)kaustinen.net