Kaustisen kansanmusiikkijuhlat satsaa jälleen tuntuvasti koko perheen viihtyvyyteen. Hyvä tunnelma ja turvallinen festivaalialeue sopii mainiosti myös lapsiperheille, joille löytyy sekä korkeatasoisia esityksiä että monipuolista puuhattavaa.  Alle 7-vuotiaille on vapaa pääsy festivaalipuistoon, ja heidät on huomioitu aktiivisesti ohjelmasuunnittelussa.

Festivaaliviikon aikana (6.–12.7.) esiintyvät useat akustisen lastenmusiikin huippunimet kuten Mimmit, Freija, Pentti Rasinkangas sekä Tuomo Rannankari & Tallari. Perinteisiin huippuhetkiin kuuluu tiistain Mukulamatinea, jossa satapäinen pienten Näppäripelimannien joukko sekä pienet Ottosten kansantanssijat saavat Festivaaliareenan katon nousemaan. Näppäreiden erikoisvieraana esiintyy tänä vuonna maankuulu rap-artisti Paleface. Kansainvälistä väriä lastenohjelmaan tuo englantilainen show-orkesteri The New Rope String Band, joka vierailee nyt Kaustisella jäähyväiskiertueensa merkeissä ja tarjoaa huippuesityksen koko perheelle.

Kokeile sirkustemppuja ja opi uusia lauluja

Tämän vuoden uutuus on viikonlopun sirkusteema. Perjantaiaamuna sirkus- ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Ranta-Penttilä vetää vauvasirkusta alle vuoden ikäisille lapsille vanhempineen. Perjantaina ja lauantaina on tarjolla sirkustyöpajoja vierailevien sirkusohjaajien johdolla – helppoja sirkustemppuja, jongleerausta, yksipyöräisellä ajoa.

Lastenohjelman tutut ja turvalliset peruspilarit säilyvät, mutta uusia tuuliakaan ei Kaustisella pelätä. Lasten omaa ohjelmatelttaa isännöi tuttuun tapaan lasten houseband Tradilinnut, jonka ote on yhä enemmän muskaripainotteinen.

”Tradilinnut ovat aina laulattaneet ja leikittäneet lapsia, nyt tätä aktivoivaa puolta halutaan vahvistaa entisestään”, kertoo Veera Luomala, joka on ollut mukana suunnittelemassa lastenohjelmaa ja vetää ensimmäistä kesää Tradilintujen toimintaa. ”Tänä kesänä Tradilinnut myös matkustavat ympäri maailman. Kansanmusiikkijuhlien kansainvälisiä esiintyjävieraita tullaan näkemään lastenteltalla Tradilintujen vieraina. Ajatus on, että lapsille opetetaan eri kulttuurien lauluja ja leikkejä.”

Todella suosittu lasten pelimannikilpailu jatkuu entiseen malliin Tradilintujen isännöimänä. Kansantanssiryhmä Ottoset käy päivittäin opettamassa lapsille kansantansseja, ja joka päivä voi myös tutustua soitinrakennukseen Minna Hokan johdolla. Lasten teltan yhteydessä toimii taiteilunurkka, jossa lapset voivat piirtää ja askarrella, mutta myös esimerkiksi kirjoittaa runoja, soittaa viisikielistä kannelta – tai vaikka säveltää! Taiteilunurkkaa isännöivät joukko Kaustisen musiikkilukion opiskelijoita, jotka saavat kansanmusiikkijuhlien yhteydessä arvokasta työkokemusta.

Lisätiedot:

Hilkka Rauhala, tiedotuspäällikkö, 040-6585 340, press@kaustinen.net