Kaustinen ICH Academy 2025

Kaustinen ICH (aineeton kulttuuriperintö) Academy -ohjelma 8.–12.7.2025 (tiistaista lauantaihin) on suunnattu sekä suomalaisille että kansainvälisille opiskelijoille, tutkijoille ja muille kansanmusiikista ja kulttuuriperinnöntutkimuksesta kiinnostuneille. Ohjelma sisältää asiantuntijoiden ja tutkijoiden esityksiä Suomesta sekä useista muista maista, joissa aineettoman kulttuuriperinnön suojelua käsitellään eri näkökulmista.

Kaustisen viulunsoitto, joka lisättiin vuonna 2021 Unescon kansainväliseen ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, esitellään paikallisten perinteenharjoittajien ja elävän perinnön asiantuntijoiden toimesta käytännön esimerkkien kautta. Kansainväliset puhujat, asiantuntijat ja perinteenharjoittajat, tulevat tänä vuonna muun muassa Georgiasta, Slovakiasta, Sveitsistä, Pohjois-Makedoniasta, Virosta, Italiasta, Yhdysvalloista. Academy-ohjelma on maksuton ja avoin kaikille. Ohjelma järjestetään englannin kielellä.

Kaustinen ICH Academy -ohjelma järjestetään yhteistyössä Taideyliopiston sekä Centria-ammattikorkeakoulun kanssa.
Päivittäiset luennot (ti–pe) klo 14.00–17.00

Kokeneiden asiantuntijoiden ja perinteenharjoittajien luentoja aineettoman kulttuuriperinnön suojelusta sekä kansanmusiikista ja -tanssista. Mitä on aineeton kulttuuriperintö? Miten yhteisölähtöinen suojelu toimii käytännössä? Millaisia musiikkiperinteitä maailmasta löytyy? Kuka määrittelee kulttuuriperinnön arvon ja suojelun tarpeen?

Lisäksi kuullaan luentoja paikallisilta perinteenharjoittajilta ja toimijoilta Kaustiselta: ”Kaustisen viulunsoitto ja siihen liittyvät ilmaisut ja käytännöt” Mitä on Kaustisen tyylinen viulunsoitto? Mikä on perinteen historiallinen tausta ja miten Unescon luettelointi on vaikuttanut perinteeseen?

Kolme seminaaria englanniksi:

Ke 11.30–13.30 ICH North – musiikkiperinteiden välittäminen eteenpäin
To 11.30–13.30 Digitaaliset innovaatiot ja aineettoman perinnön suojelu
La 11.00–13.30 Kaustinen ICH -seminaari 2025: Muuttoliike, musiikki ja resilienssi

Työpajat:

Academy-ohjelman ohella osallistujilla on mahdollisuus tutustua elävään perintöön käytännössä sekä paikallisten että kansainvälisten kansanmusiikki- ja kansantanssityöpajojen kautta. Työpajat järjestetään eri esiintymislavoilla festivaalialueella koko festivaaliviikon ajan, ja osa niistä vaatii festivaalilipun ostamista

________________________________________________________________________

TI 8.7. klo 11.30 Museosali

tba

____________________________________________________________________________

KE 9.7. klo 11.30 Museosali

tba

________________________________________________________________________

TO 10.7. klo 11.30 Museosali

tba

________________________________________________________________________

PE 11.7. klo 11.30 Museosali

tba

________________________________________________________________________

La 12.7. klo 11.00 Kansantaiteenkeskus, Kaustinen-sali

Kaustinen ICH Seminar 2025

Resilience, Music & Identity