Keskipohjanmaa Areena. Kuva: Jere Pispa

Tervetuloa Kaustisen 51. Kansanmusiikkijuhlille 9.-15.7.2018.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on viiden vuosikymmenen ajan kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan keskeisimpiin kansanmusiikkitapahtumiin. Festivaalilla on merkittävä rooli kansanperinteen elinvoimaisuuden ylläpitäjänä. Pienen kylän suuri juhla on musiikin ystävien, ammattilaisten ja harrastajien, kotimaisen ja kansainvälisen kansanmusiikin ja kansantanssin, satojen esiintymisten, työpajojen, puskasoittojen ja jamien vallaton yhdistelmä.

Festivaali on alusta saakka rakentunut vahvan, katkeamattomana säilyneen kaustislaisen pelimanniperinteen pohjalta. Neljän vuosisadan pelimannihenki elää yhä voimakkaana ja dynaamisena Kaustisen seudulla. Tästä vahvimpana todisteena on lasten ja nuorten suuri lukumäärä juhlien esiintyjien ja yleisön joukossa.

Vuosikymmenten aikana festivaali on synnyttänyt ympärilleen vahvan kansanmusiikin alan osaamiskeskittymän, johon kuuluvat mm. Suomen ainoa kansanmusiikin valtionosuusorkesteri Tallari, tutkimus-, tiedotus- ja palvelukeskus Kansanmusiikki-instituutti, Kokkolan konservatorion ja ammattikorkeakoulun ammattiopetus, kansanmusiikkikurssit ja -seminaarit, lasten näppäritoiminta ja kansantanssiharrastus sekä perusharrastajakentän säilyminen eläväisenä. Mukana ovat kaikki elinvoimaisen kulttuurisen ekosysteemin piirteet: tapahtumat, useamman asteen opetus ja koulutus, tutkimus, julkaisut, ammatillinen ja harrastustoiminta. Tällaiset vahvat kulttuurin alan klusterit ovat maassamme harvinaisia suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Festivaalin tuotantorakenteessa pyritään hyödyntämään ja ruokkimaan tätä ympäröivää osaamista täysimittaisesti.

YLEISINFO:

FESTIVAALIPUISTO on Kaustisen keskustassa, koulujen läheisyydessä sijaitseva juhlien päätapahtuma-alue. Koko perheelle soveltuva festivaalipuisto on tunnettu siisteydestään ja viihtyisyydestään. Keskipohjanmaa-areena on festivaalipuiston sydän.
FOLK SHOP Yläkoululla sijaitsevasta Folk Shopista löydät kattavan valikoiman kansanmusiikkijulkaisuja: äänitteet, kirjat, soitintarvikkeet, piensoittimet ja tietenkin myös festivaalituotteet! Uutuuslevyjä julkaisseet yhtyeet tekevät myös yllätyskeikkoja Folk Shopissa! Folk Shopista huolehtivat festivaalin kanssa yhteistyössä Suomen Kansanmusiikkiliitto ja Kansanmusiikki-instituutti.
FESTIVAALIPUOTI Juhlien oma myymälä sijaitsee yläkoululla. Puodista löydät festivaalitekstiilit ja muut oheistuotteet.
IHOLLA-SALIIN, KAUSTINEN-SALIIN, MAUNON MAKASIINIIN JA KALLIOKLUBILLE pääset päivä- ja iltalipuilla, Kallioklubille myös erillislipulla. Saleihin mahtuu rajallinen määrä yleisöä. Sisään pääsee saapumisjärjestyksessä.
IKÄRAJAT Ravintola Troka ja Viinitupa K-18 sekä Kestikievari iltaisin K-18. Café Mondossa ja Kallioklubilla on alaikäisille oma alue.
NARIKKA sijaitsee musiikkilukiolla. Narikkapalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti soittimille (maksuton pelimanneille).
KOIRAT ovat tervetulleita festivaalialueelle, mutta eivät ravintoloihin, esiintymissaleihin tai muihin sisätiloihin (lukuun ottamatta opaskoiria). Koirat tulee pitää kiinni ja omistajan tulee huolehtia koirien jätösten korjaamisesta.
FESTIVAALI ON SAVUTON Tupakointi on sallittu ainoastaan erikseen merkityillä paikoilla festivaalialueella.
FILLARIVUOKRAAMO Infopisteeltä voit vuokrata festaripolkupyörän lyhytaikaiseen käyttöön.
KIERRÄTYSPISTE Yläkoulun seinustalla sijaitsee kuluttajille suunnattu kierrätyspiste, jossa voit kierrättää biojätettä, paperia, kartonkia, lasia, metallia, paristoja sekä palautuspullo- ja ja -tölkkejä.
KULKUYHTEYDET Lähin juna-asema sijaitsee Kokkolassa (n. 45 km), josta on bussiyhteys Kaustiselle. Juna-aikataulut löydät VR:n kotisivuilta www. vr.fi. Rautatieaseman ulko-ovesta astuttaessa n. 50 m oikealle on pysäkki, jossa vakiovuorot ja Kaustisen oma festivaalibussi pysähtyvät (ks. aikataulut s. 94-95). Festivaalibussin pysäkki sijaitsee Kaustisella Peli- mannitorilla. Kaustisen keskustasta opasteet ohjaavat autolla tulijoita festivaalialueelle.
PARKKIPAIKAT sijaitsevat musiikkilukion välittömässä läheisyydessä Meerbuschintiellä sekä Kansantaiteenkeskuksella. Pysäköinti on maksutonta. Parkkipaikkoja on rajallinen määrä, hyödynnäthän myös muita pysäköintimahdollisuuksia kirkonkylällä! Esiintyjille ja työntekijöille on omat parkkipaikkansa. Liikenteenohjaajat opastavat pysäköintialueilla.
Avajaispäivä 9.7. on Kaustisen kunnan juhlavuoden kunniaksi maksuton!
LÖYTÖTAVARAT Festivaalin aikainen löytötavarapiste sijaitsee infopisteessä musiikkilukiolla. Festivaalin jälkeen löytötavaroita voi kysellä Festivaalitoimistosta tai Kaustisen poliisiasemalta.
PORTTEJA on festivaalialueelle kaksi: musiikkilukion puolella (Meerbuschintie 1) sekä keskustan puolella, Pelimannitorilla.
TAKSIT palvelevat Pelimannitorilla. Puh. 040 7080 490 (Huom! Numero käytössä vain festivaaliviikon ajan!)
WLAN-VERKON festivaalipuistoon tarjoaa KaseNet Oy.

Share