Keskipohjanmaa Areena. Kuva: Jere Pispa

Tervetuloa Kaustisen 51. Kansanmusiikkijuhlille 9.-15.7.2018.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on viiden vuosikymmenen ajan kuulunut Pohjoismaiden ja koko Euroopan keskeisimpiin kansanmusiikkitapahtumiin. Festivaalilla on merkittävä rooli kansanperinteen elinvoimaisuuden ylläpitäjänä. Pienen kylän suuri juhla on musiikin ystävien, ammattilaisten ja harrastajien, kotimaisen ja kansainvälisen kansanmusiikin ja kansantanssin, satojen esiintymisten, työpajojen, puskasoittojen ja jamien vallaton yhdistelmä.

Festivaali on alusta saakka rakentunut vahvan, katkeamattomana säilyneen kaustislaisen pelimanniperinteen pohjalta. Neljän vuosisadan pelimannihenki elää yhä voimakkaana ja dynaamisena Kaustisen seudulla. Tästä vahvimpana todisteena on lasten ja nuorten suuri lukumäärä juhlien esiintyjien ja yleisön joukossa.

Vuosikymmenten aikana festivaali on synnyttänyt ympärilleen vahvan kansanmusiikin alan osaamiskeskittymän, johon kuuluvat mm. Suomen ainoa kansanmusiikin valtionosuusorkesteri Tallari, tutkimus-, tiedotus- ja palvelukeskus Kansanmusiikki-instituutti, Kokkolan konservatorion ja ammattikorkeakoulun ammattiopetus, kansanmusiikkikurssit ja -seminaarit, lasten näppäritoiminta ja kansantanssiharrastus sekä perusharrastajakentän säilyminen eläväisenä. Mukana ovat kaikki elinvoimaisen kulttuurisen ekosysteemin piirteet: tapahtumat, useamman asteen opetus ja koulutus, tutkimus, julkaisut, ammatillinen ja harrastustoiminta. Tällaiset vahvat kulttuurin alan klusterit ovat maassamme harvinaisia suurimpien kaupunkien ulkopuolella. Festivaalin tuotantorakenteessa pyritään hyödyntämään ja ruokkimaan tätä ympäröivää osaamista täysimittaisesti.

Share