Awtar Nergal

La 13.7. klo 17.00 Museosali, Radioessee Book Forum Mosul (YLE Ykkönen), livekuuntelu- ja keskustelutilaisuus, etäyhteys Mosuliin

 

Joskus festivaalin mielenkiintoisin esiintyjä ei ole paikan päällä. Näin käy tänään lauantaina Kaustisella, kun mosulilainen yhtye on läsnä etänä ja radio-ohjelman kautta. Awtar Nergal ei päässyt festivaalille kovasta yrityksestä huolimatta.

Awtar Nergal -yhtye soitti ensimmäisen julkisen konserttinsa Mosulissa, kun kaupunki vapautui terroristijärjestö ISISin vallasta Irakissa kaksi vuotta sitten. Koko alkukesän bändi on odottanut keikkoja  Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Festivaalin järjestäjäorganisaatio on puolestaan jännittänyt, ehtiikö bändi saada viisumit tarpeeksi ajoissa. Viisumit tulivat, mutta viime hetken hässäkkä piti heidät yhden kokonaisen yön lentokentällä Irakissa. Lopulta lähtö Turkin kautta ei vain onnistunut, ja pettymys oli suuri.

Perjantain keikka keikka Kaustisella jouduttiin perumaan, mutta lauantaina yleisö kuuntelee yhdessä Awtar Nergalista tehdyn radioesseen ja Mosuliin otetaan etäyhteys.

 

Musiikin voima korjaa sodan jälkiä

Vuonna 2014 musiikki vaikeni hetkessä Mosulissa. Jo soittimen omistaminen riitti syyksi teloitukseen. Miehitysvuosien aikana rohkeat nuoret kokoontuivat sodan runteleman kaupungin raunioissa. He soittivat salaa, koska tarvitsivat musiikkia selvitäkseen.

– Hakam Zararee, Mohammed Ahmed, Mustafa Raad ja Khalid Alrawi ovat nuoria ihmisiä, joiden elämässä on lähes koko ajan ollut jokin sota menossa Irakissa. Kun Mosul vallattiin takaisin kaksi vuotta sitten, opiskelijat valitsivat ensimmäiseksi esiintymispaikaksi tuhotun keskuskirjaston rauniot, jaloissaan kirjojen luurangot. Kaupungissa oli vielä tarkka-ampujia siinä vaiheessa, kertoo Kaustisen vierailua järjestävä Heta Kaisto.

Kaisto on Kaustinen Folk Music Festivalin ohjelmatoimikunnan jäsen ja on aiemmin toiminut pelimannivastaavana.

 

Mahdottomia ajatuksia

– Kaustisen ja Suomen pitää kuulla tämä tarina. Mutta yhtä tärkeää on esitellä mosulilaisille Kaustinen ja se, miten täällä tuodaan yhteen kokemuksia vuosikymmenten ajalta. Nostetaan ja vahvistetaan sellaisia ääniä, jotka ovat vaarassa kadota ja luodaan usko ja oppi musiikkiin kehdosta saakka. Kaustinen avaa maailmaa ihan uskomattomiin paikkoihin. Niin se vain on.

Heta Kaisto tekee väitöskirjaa sodasta ja tuhosta, siitä kuinka sotaa ja tuhoa voi lähestyä sanoin, kuvin tai äänin. Hän haluaa tutkia, miten voidaan ajatella mahdottomia ajatuksia.

– Musiikki luo toivoa tulevaisuuteen, kun Mosul rakentuu uudelleen miehityksen jälkeen. Kaupungissa ei ole ollut säestetyn musiikin perinnettä vuosikymmeniin. Mosulissa tapahtuneet asiat menevät yli ihmisymmärryksen, mutta musiikki puhuu kaikille. Tärkein musiikkiperinne on ihmisen tarve musiikkiin, se yhdistää kaikkia.

– Bändin elämänilo ja positiivinen asenne on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Nuorten opinnot ja työt keskeytyivät valloituksen aikana. Nyt Hakam on valmistunut lääketieteen alalta ja jatko-opinnot ovat loppusuoralla. Mohammed opiskelee juristiksi ja osallistui loppukokeisiin tällä viikolla ennen Turkkiin lähtöä. Khalid on itseopiskellut muusikko, ja opettaa musiikkia. Mustafa on vasta 19-vuotias.

 

Radioesseen mukana Mosuliin

Toimittaja Riikka Aaltonen ja valokuvaaja Janne Körkkö tekivät Mosuliin reportaasimatkan, jonka haastatteluaineistoista syntyi dokumentti kirjakahvilasta, jossa myös Awtar Nergal soittaa säännöllisesti.

Ympyrä sulkeutuu Kaustisella lauantai-iltana 13.7., kun radioessee Book Forum Mosul esitetään Yle Ykkönen -kanavalla ja yleisö kokoontuu tekijöiden kanssa kuuntelemaan sitä suorana ensiesityksenä. Myös ohjelman tuottaja Katariina Jumppanen on paikalla.

Läsnä on myös bändi, mutta etäyhteydellä Mosulista, jos suinkin mahdollista..

Kuuntelutilaisuuden yhteydessä on joka tapauksessa keskustelutilaisuus. Mosulissa on kuitenkin epävakaa sähköverkko ja huonot internet-yhteydet. Toiveena on saada viettää yhteinen hetki Kaustisella: musiikin äärellä, Mosulista.

Awtar Nergalin musiikki on fuusiota itämaisesta ja länsimaisesta musiikista. He ovat opiskelleet soittamista salaa YouTube-videoiden avulla, kun Mosulin kaupungin miehitys ja tuhoaminen alkoivat. (Kuva: Awtar Nergal)

Jaa