Ohjelma

Kesän 2025 ohjelman ensimmäinen osuus julkaistaan 10.1.
Ohjelma täydentyy kevään mittaan ja julkistetaan kokonaisuudessaan huhtikuussa 2025.

”Perinteet tien päällä” – Festivaaliteemana Siirtolaisuus 

Teemalla halutaan nostaa esiin siirtolaisuuden merkitystä kulttuurien, perinteiden ja yhteisöjen identiteetin muotoutumisessa. Teeman kautta tuodaan esiin sitä, miten ihmisten liikkuminen eri syistä ympäri maailmaa on rikastuttanut kulttuureja ja luonut uusia tapoja nähdä ja kokea maailmaa.

Mikään kulttuuri ei ole syntynyt tyhjiössä. Ihmiset ovat aina vieneet mukanaan jotain tärkeää lähtiessään ja samalla ottaneet vaikutteita vastaan uudessa kotimaassaan tai ympäristössään. Tämä ilmiö on muovannut perinteitä ja kulttuureja kautta aikojen.

Teema avaa siirtolaisuuden ilmiön monipuolisesti ja korostaa perinteiden roolia osana jatkuvaa kulttuurista vuoropuhelua.

Maakuntateemana HÄME

Suomen kansanmusiikkiliiton kanssa yhteistyössä järjestettävällä vuosittaisella maakuntateemalla halutaan nostaa eri maakuntien kansanmusiikkiperinnettä ja -osaamista.

Hämeen teemavuosi toteutetaan yhdessä Etelä-Hämeen Kansanmusiikin Ystävien ja Hämeen kansanmusiikkiyhdistyksen kanssa.

Maakuntateemaan kuuluviin suuriin yhteisnumeroihin mukaan ilmoittautuminen tai kiinnostuksen ilmaiseminen tulee tehdä suoraan maakunnan yhdistysksille (Sirpa Olkinuora puh. 050 360 2681 tai Veli-Jussi Lietsala puh. 0400 331 886) ja lisäksi omalla ryhmällä esiintymisestä tulee tehdä ilmoittautuminen normaalin pelimannihaun kautta tammikuun loppuun mennessä. Maakuntateeman kautta (vain maakunnan alueella toimivat) saapuville ryhmille pelimanniksi osallistuminen on maksutonta.

Aléa

Aurora Visan ja Annika Lyytikäisen muodostaman duon soitto saa kanteleen ja klarinetin svengaamaan tavalla, jota et ole ennen kuullut. Duon musiikin juuret yltävät syvälle pohjoismaiseen perinnemusiikkiin, tanssittaen tämän päivän kuulijoita. Alusta asti Aléa on esiintynyt aktiivisesti Suomen kansanmusiikkikentällä sekä kansanmusiikille entuudestaan vieraammille yleisöille Suomessa ja ulkomailla. Ulkomailla duo tunnetaan erityisesti suomenruotsalaisen pelimannimusiikin lähettiläinä, jonka parissa duo on työskennellyt paljon myös kotimaassa muun muassa koulukiertuein. Kaksikko tunnetaan myös pilke silmäkulmassa muusikon elämästä keskustelevasta Hulivliflikat-podcastista.

Emma & Matilda

Emma & Matilda on nousukiidossa oleva duo, jonka musiikki välittää isoja tunteita pienissä lauluissa. Duon kolme Emma-ehdokkuutta ja yli 12 miljoonaa striimiä kerännyt debyytti-EP Siellä on kaikki niin ihanaa julkaistiin vuonna 2023. Maaliskuussa 2024 emma & matilda julkaisi toisen EP:nsä Toinen vuosi, joka sisältää muun muassa TikTokissa ilmiöityneet kappaleet Joku muu, Toinen vuosi ja Kauan. Kaksikko luo ainutlaatuisen herkän ja intiimin tunnelman KPO-areenalle perjantain kesäiltaan.

Freija

Freija on tehnyt musiikkia omalla tyylillään ja tunnistettavalla soundillaan vuodesta 2005, eli Kaustisella juhlitaan täyttä 20 vuotta. Yhtyeen vetovoima on sen tavassa käsitellä kansanlauluja, iskelmiä ja lastenlauluja raikkaasti, svengaavalla ja ilmavalla tavalla. Freijan molli hymyilee ja duuri soi haikeasti.

Maija Karhinen-Ilo – laulu, haitarit, nokkahuilut, mm.
Arto Anttila – basso, sopraanosaksofoni, laulu
Matti Laitinen – kitarat, mandoliinit, laulu
Lassi Logrén – viulu, nyckelharpa, jouhikko, laulu

Frigg

Kansainvälisesti arvostettu, vuonna 2000 perustettu yhtye juhlii 25 juhlavuottaan tutulla maaperällään täyteläisellä äänimaailmallaan ja energisellä meiningillään. Friggin musiikin juuret ovat syvällä Kaustisen perinnemusiikissa, mutta kulkee saumattomasti suomalaisesta polskasta bluegrassiin, balkanrytmeihin ja jopa taidemusiikillisiin sävyihin.

Yhtye on esiintynyt maailman merkittävimmillä festivaaleilla, kuten WOMADissa ja Telluride Bluegrass Festivalilla, sekä kiertänyt yli 30 maassa, aina Borneon sademetsistä Pohjois-Amerikan suurille lavoille. Yli kahden vuosikymmenen, kymmenen albumin ja tuhannen keikan jälkeen Frigg jatkaa lumoamistaan tinkimättömällä intohimolla ja tutulla soundillaan.

Haavemaa – musiikillisia tarinoita siirtolaisuudesta

Tiedämme Hiski Salomaan, mutta kuka oli T-Bone Slim? Tunnemme ehkä myös Viola Turpeisen, mutta mitä kuului siihen rikkaaseen musiikkiperintöön, jonka siirtolaiset toivat mukanaan palatessaan Suomeen? Siirtolaisten musiikkimuistoista välittyvät heidän elämäntarinansa, haaveet ja pettymykset. Tutkimusta, musiikkia ja näyttämötaiteita yhdistävä Haavemaa-hanke tuo festivaalin pääareenalle konsertin, jossa musiikilliset tarinat siirtolaisuudesta heräävät henkiin. Konsertissa kuullaan sekä tutumpia että historian katveisiin jääneitä lauluja.

Konsertin house bandina toimivan Laitakaupungin orkesterin solisteina esiintyvät mm. Aija Puurtinen ja Paleface. Siirtolaisuuteen liittyviä musiikkimuistoja erityisesti Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueilla tutkivaa Haavemaa-hanketta tukee Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto.

Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset

Kaustisen kansantanssi- ja -musiikkiperinteessä kasvaneet Kaustisen Nuorisoseuran Ottoset tanssivat taidolla, tunteella ja kotiseutuylpeydellä kymmenen kansantanssiryhmänsä voimin. Ottoset ja heidän kuusi pelimanniyhtyettänsä tuovat kesän 2025 festivaaleille aitoa iloa ja innostusta yhdessä tanssimisesta ja soittamisesta. Monipuolisessa ohjelmistossa nähdään uusia ohjelmakokonaisuuksia pohjautuen omaan paikallisperinteeseen sekä myös Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien Siitolaisuus -teemaan sekä KEK:n vuositeemaan Me yhdessä. 

Kimmo Pohjonen

60. juhlavuottaan juuri viettänyt ainutlaatuinen haitarivirtuoosi ja säveltäjä tunnetaan haitarimusiikin ja visuaalisten esitysten uudistajana. Harmonikkaan liittyviä stereotypioita tietoisesti rikkovan kapinallisen haitarigurun soittotyyli ja äänimaailmansa ovat kansainvälisestikin poikkeuksellisia. Pohjonen on luonut omaleimaisen tyylilajin sävellystensä ja uniikkien projektiensa kautta. Neljän vuosikymmenen ajan hän on kiertänyt maailmaa esiintyen monenlaisten festivaalien ja tapahtumien lavoilla.

Kaustinen-salissa nähtävä Kimmo Pohjosen kantaaottava sooloteos Zone 6 vie kuulijansa uuteen ja tuntemattomaan. Tässä teoksessa haitari ei ole pelkkä soitin, vaan elektroninen kone, joka luo reaaliaikaisesti kerroksellisen äänimaiseman lisäksi myös valoa ja visuaalisia elementtejä. Pohjoselta nähtävä toinen, mittavan uran kattava klubikeikka, räjäyttänee Kalliopaviljongin.

Le Diable à Cinq (CA-QC)

Energinen perinnemusiikkiyhtye Kanadan Quebecistä. Viiden monilahjakkaan muusikon ja laulajan kokoonpanoon kuuluu kolme veljestä, serkku ja ystävä, jotka jakavat lavan saumattomalla yhteispelillä. Yhtyeen missiona on herättää henkiin ne juhlayöt, joista he ovat itse saaneet nauttia lapsuudessaan. Heidän räjähtävä lavakarismansa ja lämmin, yhdistävä musiikkinsa tempaavat yleisön mukaansa ja luovat unohtumattoman tunnelman.

LIGHT IN BABYLON (TR/IL/FR/GB)

Idän ja Lännen kohtaamispaikassa Istanbulissa 15 vuotta sitten perustettu monikulttuurinen Light in Babylon hurmaa yleisöjä ympäri maailmaa aitoudellaan ja elämänvoimallaan. He yhdistelevät itämaisia ja välimerellisiä vaikutteita tyylikkääksi ja uniikiksi etnofolkiksi, jossa laulaja Michal Elia Kamalin upea vahva ääni ja santurin kauniin soljuvat melodiat vievät kuulijan matkalle niin itseen kuin kaukomaiden rikkaisiin perinteisiin.

Mimmit

Koko perheen suosikkiyhtyeen Mimmien kanssa kesästä ei tule tylsää, pääset mukaan laulamaan, tanssimaan, leikkimään ja viittomaan. Aurinkoo- konsertissa kuullaan ihan uusia luonnosta kertovia Mimmit- lauluja sekä vanhoja Mimmit- hittibiisejä, tanssittavia rytmejä unohtamatta. Palkittu Mimmit- yhtye on 18 vuoden aikana luonut ainutlaatuisen uran suomalaisessa lastenkulttuurissa: 1000 konserttia, yli 16 miljoonaa Youtube- katselua, TV-sarjoja, levyjä, kirjoja sekä faneja ympäri maailmaa.

Näppärit & Folkskandia

Folkskandia on muutaman vuoden välein järjestettävä Näppärien ja alun perin pohjoismaisten ja sittemmin laajentuneen kansainvälisten ystäväryhmien yhteinen kurssi- ja konserttitapahtuma. Näppärit saavat vieraikseen useita ryhmiä ja satakunta lasta ja nuorta ainakin Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Virosta ja Shetlannista, ja yhdessä opetellaan ja esitetään kappaleita kaikista osallistujamaista. suurella Folkskandia-ryhmällä on kaksi isoa konserttia KPO-areenalla tiistaina ja keskiviikkona, sekä lisäksi mukaan osallistuvilla ryhmillä on omia esiintymisiä alkuviikon aikana. 

Puronaho & Alakotila trio

Trion ohjelmisto rakentuu pääosin Terhi Puronahon ainutlaatuisista sävellyksistä, jotka heräävät eloon trion omaleimaisella yhdistelmällä energiaa ja herkkyyttä. Jokainen esitys on intensiivinen ja kaunis matka, jossa kuulija voi melkein koskettaa Etelä-Pohjanmaan avaria lakeuksia, kuulla Kaustisen perinteen soivan sydämessään ja tuntea pääkaupunkiseudun sykkeen. Tämä trio ei vain soita musiikkia – he maalaavat maisemia, kertovat tarinoita ja tuovat tunteet iholle.

Puronaho Terhi, 1-ja 3-rivisen haitarit
Puronaho Juho, viulu
Alakotila Timo, piano

Tallari

Tallari on pitänyt yllä suomalaisen juurimusiikin liekkiä yllä jo pian 40 vuotta, jalka syvällä perinteessä ja toinen tiukasti nykyhetkessä, sytyttäen arkistojen aarteet eloon ja luoden uutta. Festivaaliviikolla kuullaan erilaisia konserttikokonaisuuksia muusikkovieraiden kanssa.