Tiedote 4.7.2017

Joka vuosi Kaustisen kansanmusiikkijuhlien järjestäjät käyvät yleisöpalautetta läpi ja miettivät, miten juhlista voitaisiin tehdä vielä paremmat. Tänä vuonna yleisön pyynnöstä on tulossa muun muassa vuokrattavia festivaalipyöriä ja treffisalko, joka toimii Festivaalipuistossa tapaamispaikkana.

50. kerran järjestettävä festivaali tarjoaa jälleen aimo annoksen musiikkia ja tanssia laidasta laitaan. Nostalgisia vivahteita tuovat jo festivaalin alkuvuosina esiintyneet folk-tähdet Hootenanny Trio ja Pihasoittajat, kansainvälistä väriä romanialainen Taraf de Haïdouks ja Shetlanninsaarten perinnettä edustava Fiddlers’ Bid. Kotimaisista nimistä nähdään Laitakaupungin orkesteri solistinaan Paleface sekä riemastuttava, vauva.fi-foorumista ammentava Kalevauva.fi-duo – vain joitakin esimerkkejä mainitaksemme.

Viikon aikana esiintymisiä on toista tuhatta eri puolilla Festivaalipuistoa sekä Kaustisen kylällä. ”Festivaalipyöriä on toivottu, ja tänä vuonna ne vihdoin tulevat”, lupailee toiminnanjohtaja Sini Keränen. ”Pyöriä voi vuokrata infopisteeltä lyhytaikaiseen käyttöön, enintään viideksi tunniksi kerrallaan.”
Fillarivuokraamon käytetyt polkupyörät tulevat Kierrätysmyymälä Wanhasta Markusta, jossa ne on huollettu ja tuunattu festivaaliteemaan sopivaksi. Ja tietysti ne on myös nimetty kansanmusiikkijuhlien luonteen mukaisesti: pyöräilijöitä odottavat Tallari, Konsta, Sottiisi, Polska ja Friiti!

Festivaalipuistossa vuoden suurin remonttiuurastus ei ehkä kävijöille näy. Kaustisen kunnan tuella on nimittäin kunnostettu Keskipohjanmaa-areenan takahuonetilat, jotta niistä saataisiin asianmukaiset.

Tänä vuonna Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on myös satsattu ympäristöajatteluun. Olemme päässeet mukaan Ekokompassi-hankkeeseen, jossa tavoitellaan tapahtumalle ympäristösertifikaattia”, kertoo Sini Keränen. ”Hankkeen puitteissa olemme tehneet oman ympäristösuunnitelman, jonka mukaan etenemme kohti ympäristötietoisempaa festivaalia.”

Yksi keskeinen toimenpide on kierrätyspiste festivaalikävijöille. Yläkoulun päädystä löytyvässä pisteessä voi lajitella eri jätelajeja paperista paristoihin ja pantillisiin palautuspulloihin.

Monet ympäristöajatteluun liittyvät toimenpiteet eivät välttämättä näy ulospäin, kuten sähkökulutukseen huomion kiinnittäminen. Kannustamme myös parhaamme mukaan käyttämään julkista liikennettä, joten festivaalibussien vuoroja on tänä vuonna lisätty. Kokkola-Kaustinen-väliä ajetaan parhaimmillaan jopa kahdeksan kertaa päivässä, Veteli-Kaustinen-väliä jopa 18 kertaa! Facebookista löytyy myös Kimppakyyti-ryhmä, jonka kautta voi kysellä festivaalikyytiä.”

Tänä vuonna Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 50. kerran, ja sitä juhlitaan muun muassa juhlaoluen kera. Hyppytahti-niminen olut on tehty Tornion Panimossa, ja sitä on tarjolla rajoitettu erä. Myös juhlaleivoksesta voi nauttia festivaalin aikana.

Festivaalin tuotevalikoimassakin kierrätysteemaa on mukana, jälleen yhteistyössä Wanha Markun kanssa. Tuotteita myydään juhlien aikana Folk Shopissa, Festivaalipuodissa ja Kansantaiteenkeskuksen myymälässä.

Koko kevään ajan on valmistettu tuotteita lähes kokonaan kierrätysmateriaaleista, ja niitä on nyt saatavilla rajoitettu erä. Materiaaleina on käytetty esimerkiksi kansanmusiikkijuhlien vanhoja rannekkeita ja t-paitoja”, Sini Keränen kertoo, ja luettelee: ”Tuotesarjaan kuuluvat kenkäpussi vaikkapa tanhukengille, pipo, istuinalunen, pullopussi ja korvikset. ”

Kierrätysajattelua edustaa myös yhteistyö Kaustisen kirjaston kanssa. Kirjaston lahjoittamia poistokirjoja voi festivaalien aikaan poimia infopisteeltä mukaansa iltalukemiseksi.

Festivaalipuistoa parannetaan hellällä kädellä joka vuosi, ja tänä vuonna uutuutena on muun muassa treffisalko Pelimannitorin sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä.

Viime syksynä järjestimme ideointitilaisuuden kuntalaisille, ja siinä yhteydessä tuli esille ajatus kohtaamispaikasta. Aikana ennen kännyköitä sellaisia oli aina, jotta löytäisi helposti ystävät festarivilinässä. Päätettiin siis perustaa tänä vuonna sellainen. Treffisalon yhteyteen tulee istumapaikkoja, ja mahdollisuus hakea myös soittokaveria – tai miksei festariheilaa…?”

Kaustinen Folk Music Festival 10.–16.7.2017

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tiedotuspäällikkö Tove Djupsjöbacka
p. 040-6585340
press(at)kaustinen.net