Kaustinen Folk Music Festival
Pressmeddelande 12.1.2018, publiceringsfritt kl. 21.00

Den 51:a folkmusikfestivalen i Kaustby ordnas den 9–15.7.2018. Kaustby kommun som firar sitt 150-årsjubileum bjuder alla på gratis inträde under festivalveckans öppningsdag!

Temat för festivalen är naturen. Under rubriken Av naturen närmar vi oss ämnet ur fler intressanta synvinklar: musik från naturen, naturlig musik, naturens ljud, återvinning, människonaturen. Med hjälp av temat bekantar vi oss med musiken ur ett upphovsmannaperspektiv, med naturens klanger, naturen som inspirationskälla och återvinning av musik. Festivalen och dess naturtema inleds med en nattvandring söndagen den 8.7. Under en tjugo kilometer lång vandring förbereder vi oss inför festivalveckans utmaningar med lätta steg i takt med musiken. Nattvandringen ordnas av festivalen i samarbete med föreningen Perhonjokilaakson retkeilijät ry.

Det riksomfattande årstemat, Med alla kryddor – folkmusikens och folkdansens levande traditioner, som utsetts av Centralen för främjande av folkmusik och folkdans sammanför det immateriella kulturarvets levande och föränderliga företeelser såväl genom den lokala tradition som bevarats i Kaustby som via skapandet av kollektiv konst, övriga nationella och internationella fenomen inte att förglömma. I och med att Kaustby kommun firar sin 150-åriga historia framhålls den lokala kunskapen och traditionen på ett naturligt sätt. I kombination med den lokala traditionen och temat skapas konsertserien Levande kulturarv: Så här gör vi. Barnens Kaustby förs fram i programserien Levande kulturarv: Lek.

Barnorkestern Ammuu! som grundades 2007 och som sedan dess har arbetat målmedvetet med stor respekt för folkmusiktraditionen har utsetts till Årets ensemble i Kaustby. Medlemmarna i orkestern består förutom av skickliga musiker av lysande proffs på musikpedagogik och musikpedagoger. Gruppens musik är uppfinningsrik och mångsidig och innehåller flera stilarter, allt från sånger i kalevalanda till musiktraditioner från olika delar av världen. Genom utnämningen av gruppen vill Kaustby främja barnkulturen och visa sin respekt för skapandet av barnmusik av hög kvalitet i vårt land – högklassig musik som slår vakt om traditionerna tillhör alla, oavsett ålder och storlek.

I festivalprogrammet ingår gott om såväl imponerande internationella nyheter som toppartister med lång erfarenhet. Gruppen OMIRI som förädlar den portugisiska musiktraditionen på ett originellt sätt är en av de mest hänförande nykomlingarna på den europeiska musikhimlen. Sveriges mest fantastiska folkmusikpartyband Folk All-in Band gör en sensationell comeback i Kaustby. Andra internationella stjärnor är bl.a. den skotska violinistlegenden Alasdair Fraser tillsammans med cellokonstnären Natalie Haas samt danska Helene Blum & Harald Haugaard Band som tagit världen med storm. Den imponerande tolkaren och främjaren av polsk tradition, prisbelönta familjegruppen Kapela Maliszów, ser vi för första gången i Kaustby i år liksom den samiska musikern Vassvik från Norge som nu firar sitt tjugonde år som artist.

De nordiska länderna kommer att synas mer än vanligt på Kaustby folkmusikfestival under de närmaste tre åren tack vare Nordiska kulturfondens puls-finansiering. Med hjälp av den kommer en konsert- och workshopsserie med nordisk musik att byggas upp. Tanken är att sammanföra unga och skapa en samnordisk plattform till vilken de unga ska kunna komma för att skapa kontakter bland annat genom att spela tillsammans.

Av de inhemska artisterna får vi bl.a. se gurun på tvåradigt dragspel Hannu Seppänen & co återvända till Kaustby efter en paus på 20 år, a capella-gruppen Ilo Ensemble uppträda med modiga, livsglada sånger, duon Maria Kalaniemi & Eero Grundström som tilldelats Etno-Emma-priset, Juurakko som tolkar Kalevala-blues samt sanslöst duktiga Maija Kauhanen som valts till Årets nykomling vid Etno-galan. Tangon står i rampljuset på sommarens festival tack vare den världsberömda munspelsgruppen Sväng och Tangoorkestern Unto som firar 20-årsjubileum i år. Schlagerhimlens populära stjärna Suvi Teräsniska går åter rakt in i festivalpublikens hjärtan. Tradition då den är som bäst hör vi bl.a. på skillingtryckskonserten Kolme Katilaa ja mää: Puntarin kolli, Euran balladi och andra skillingtryck av Frans Järvinen under ledning av Risto Kupari samt på Seinäjoen kaksirivisets 20-årsjubileumskonsert. Den inhemska folkdansen och nya koreografier samt mera traditionella folkdanskonserter är även denna sommar starkt framme i festivalprogrammet, internationella fläktar inte att förglömma.

 

Ytterligare information:                                     

Anne-Mari Hakamäki, programchef
040 358 2446
anne-mari.hakamaki(a)kaustinen.net