Sunnuntaina 19.7.2020 Kaustisen kansanmusiikkijuhlien historiaan kirjataan merkittävä hetki: pelimannit kokoontuvat verkossa yhteissoittoon videolähetyksessä, joka kuvataan Maunon makasiinilla Kaustisella. Merkittävä hetki on luvassa myös ensi vuonna: samat kappaleet soitetaan suuressa yhteissoitossa, joka on päätetty tuoda ohjelmistoon festivaalin historian alkuajoilta.

VirtuaaliKaustisen yhteissoitto verkossa on historiallinen hetki festivaalin historiassa. – Vedetään ensin hidas versio, sitten lopuksi nopeampana, Mauno Järvelä suunnitteli perjantaina 17.7. Kaustisella. (Kuva: Lauri Oino)

Vuosittain Kaustisella kokoontuu noin 4000 pelimannia. Koko festivaalin kantava voima on yhdessä soittaminen, ja ensi vuonna se huipentuu ehkä kaikkien aikojen suurimpaan yhteissoittoon. Mestaripelimanni Mauno Järvelä ja Tallari-yhtye ovat tällä viikolla valinneet vuoden 2021 kappaleet. Ne soitetaan siis ensimmäisen kerran yhdessä VirtuaaliKaustisen päätteeksi huomenna sunnuntaina.

– Kaikkien ei tarvitse opetella kaikkia. Riittää hyvin, jos vaikka ottaa vain yhden kappaleen, itselleen sopivan kokoisen haasteen vastaan – sopivankokoisen läksyn vuoden ajaksi. Ensi kesänä pääsee sitten oikeaan yhteisöllisyyteen mukaan, Mauno Järvelä lupaa.

Hän näkee sunnuntain virtuaalisen yhteissoiton ennen kaikkea työpajana. Niin Järvelä aikoo soittohetkeä johtaa yhdessä Tallari-yhtyeen kanssa.

– Vedetään ensin hidas versio, sitten lopuksi nopeampana. Soitto jää nettiin leijumaan, ja siihen voi jokainen itse palata. Sunnuntain videosta tulee tarkistuspaikka ja nuotit on siellä Facebookin ryhmästä katsottavissa. Eiköhän se siitä lutviudu ensi kesään mennessä.

Mauno Järvelä tietää, että monet soittajat aloittavat syksyllä valmistautumisen seuraavan kesän festivaaliin – erityisesti nyt, kun koronaepidemia esti festivaalin järjestämisen Kaustisella.

– Ensi vuonna Areenalla ei tarvitse kenenkään pelätä, että erottuisi joukosta. Sointi tulee olemaan sen verran suuri, kun on iso kokoonpano. Melkein pitäisin tärkeimpänä sitä, että tulee hakemaan kokemusta mahtavasta yhteissoitosta. Ei siinä punnita solistisia valmiuksia.

Samat kappaleet soitetaan vuoden kuluttua, lauantaina 17. heinäkuuta 2021, festivaalipuiston Areenalla pelimannien yhteissoitossa. VirtuaaliKaustisella Mauno Järvelä ja Tallari-yhtye johtavat soittoa Kaustiselta kameran edessä. (Kuva: Lauri Oino)

Luvassa on valssia, sottiisia ja polskaa

Yhteissoiton neljä kappaletta on valittu neljältä ensimmäiseltä mestaripelimannilta. Arvon on Kaustisella saanut 148 pelimannia vuosikymmenten aikana. Vuonna 1970 nimityksen sai neljä viulunsoittajaa: Konsta Jylhä Kaustiselta, Kustaa Järvinen Eurasta, Otto Hotakainen Halsualta ja Tuure Niskanen Pielavedeltä.

Nyt soitettavat kappaleet ovat nimeltään Juhantalon faarin valssi, Perämiehen sottiisi, Valssi Jaanalle ja Vihkipolska.

– Istuttiin pöydän ääreen. Siinä oli muutama tallarilainen, laitettiin kappaleita ylös ja pyrittiin ottamaan huomioon, ettei kaikki ole valsseja. Ovat myös erityylisiä tahtilajimielessä, ehkä vähän sävellajejakin kerettiin miettiä.

Mauno Järvelä miettii, voisiko mestaripelimannien teema kulkea vuosi kerrallaan yhteissoitoissa.

– Meikäläinen on tällä viikolla pähkäillyt, että siinä olisi jännää siltaa tulevaisuuteen. Materiaalia on suunnilleen viideksikymmeneksi vuodeksi. Idea motivoi tässä kovasti, oma vuoroni tulisi olemaan vuonna 2068.

Vuoden 2021 suuren yhteissoiton kappaleita on nyt vuosi aikaa harjoitella. Mauno Järvelä suosittelee palaamaan rauhassa VirtuaaliKaustisella soitettuun työpajavideoon My Kaustinen -ryhmässä Facebookissa. (Kuva: Lauri Oino)

Videon pariin voi palata koko vuoden

Mauno Järvelä on opettanut soittajia vuodesta 1967 alkaen. Näppäri-opetusmetodin kehittäjälle virtuaalisoiton asetelma ei lopulta ole kovin outo.

– Ei siinä nyt tietenkään samanlainen vuorovaikutus voi syntyä kuin jos olisi oppilaat vieressä, mutta sitä tekee itse kuitenkin aika samoilla tuntemuksilla kuin mitä tekisi livetilanteessa.

– Osaan suunnilleen arvata, mitä se oppiva osapuoli siellä oman koneensa ääressä ajattelee. Tässä on kumminkin se hieno mahdollisuus, että se joka opiskelee, voi palata vaikka kuinka monta kertaa videon pariin.

Mauno Järvelä lupaa olla kuulolla, jos ensi vuoden festivaaleille tulevat pelimannit tarvitsevat opastusta soittoon.

– Meikäläiselle voi aina pistää sähköpostia. Kyllä minä kerkiän niihin talven mittaan vastailla. Voi soittaa. Tai vaikka tulla käymään. Jos oikein ryntäys tulee, ei ehkä ehdi kaikille. Sanotaan siis niin, että vastaan tuota pikaa, Mauno Järvelä nauraa.

Teksti: Marita Salonen

Yhteissoitto: Kohti 2021 festivaalia
Sunnuntaina 19.7.2020 klo 14, suora lähetys Maunon makasiinilta My Kaustinen -ryhmässä Facebookissa. Tallenne katsottavissa 19.7. klo 19 alkaen myös VirtuaaliKaustisen sivulta Kaustinen2020.net/iltakonsertti-su/ heinäkuun 2020 loppuun saakka.

Yhteissoittokappaleet
Juhantalon faarin valssi, Kustaa Järvinen
Perämiehen sottiisi, Tuure Niskanen
Valssi Jaanalle, Konsta Jylhä
Vihkipolska, Otto Hotakainen

Nuotit
My Kaustinen -ryhmässä Facebookissa kuvina ja tiedostoina.

Kaustinen Folk Music Festival 12.–18.7.2021
Yhteissoitto lauantaina 17.7.2021

Mauno Järvelä on opettanut pelimannisoittoa vuodesta 1967 alkaen. Hän on kehittänyt tunnetun Näppäri-opetusmetodin, jonka tarkoituksena on rohkaista kaikenikäisiä ja -tasoisia soittajia. (Kuva: Lauri Oino)