Vuoden 2019 ulkokaustislainen on tehnyt kotikuntaansa ja kansanmusiikkijuhlia tunnetuksi erityisesti viime keväänä, kun lauantai-iltaisin tv-ruutuihin ilmestyi kaustislainen Simpsa suositussa Putous-sketsihahmokisassa. Torstaina Simpsaa esitttävä näyttelijä Mikko Penttilä nimettiin vuoden ulkokaustislaiseksi.

Penttilä on musiikkilukion kasvatti ja aloittanut kansantanssin harrastamisen neljävuotiaana Kaustisen Nuorisoseurassa. Festivaalilla hän on ollut pitkäaikainen talkoolainen ja esiintyjä, muun muassa juontajana sekä Kaustisen kavalkadin näytteljänä ja ohjaajana.

Mikko Penttilä on erittäin otettu saamastaan vuoden ulkokaustislaisen maininnasta ja lupaa jatkossakin kantaa Kaustisen lippua korkealla ja ylpeydellä.

– Kaustislainen 38-vuotias Simpsa halusi puolustaa kuihtuvaa autojumputuskulttuuria ja saada sen Unescon aineettoman kulttuuriperinnönperinnön listalle. Simpsa on rakkauslaulu kotipaikkakunnalle ja kaikenlaiselle kulttuurille, mitä tässä pienessä mutta elävässä kunnassa tapahtuu, hän sanoo.

Penttilä esiintyy Improvisaatioteatteri Stella Polariksen ryhmässä lauantaina. Lisäksi hän juontaa torstaina ja perjantaina Areenalla. Mutta onko hän Simpsa vai Mikko? Se jää nähtäväksi.

Kaustisen kunnanhallitus valitsee vuosittain vuoden ulkokaustislaisen.  Valinta on tehty vuodesta 2001 lähtien. Vuoden ulkokaustislaiseksi valitaan Kaustisella syntynyt, nyt muualla asuva henkilö, joka on ylpeä juuristaan ja teoillaan ja toimillaan tuo myönteisesti esille Kaustista.