Tiedote 9.1.2015

KAUSTISEN VUODEN YHTYE 2015 ORIVESI ALL STARS

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Vuoden yhtyeeksi 2015 on nimitetty Orivesi All Stars. Nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye, joka on ansioillaan, tuoreella otteellaan tai pitkällä urallaan osoittanut erityistä osaamista kansanmusiikin saralla.

Orivesi All Stars on Suomen suurin pelimanniorkesteri, joka on toiminut vuodesta 2011 alkaen Antti Järvelän johdolla. Orkesterin ainoa päämäärä on mielekkään musisoinnin harjoittaminen hyvässä hengessä – se saa myös näkyä ja kuulua. Orivesi All Stars on pelimannikollektiivi, johon voi osallistua minkä tasoinen ja ikäinen soittaja tahansa, eikä maantieteellistä rajoitusta osallistumiselle ole. Vuoden yhtye -titteli halutaankin vuonna 2015 poikkeuksellisesti antaa vakiintumattomalle kokoonpanolle, joka upealla energiallaan vie kansanmusiikin yhdessä tekemisen ilosanomaa eteenpäin.

”Orivesi All Stars on ideologisesti lähellä Kaustisen kansanmusiikkijuhlia kaikessa monimuotoisuudessaan: toimintaan osallistumisen kynnys on matala, vastakkainasettelua harrastajien ja ammattilaisten välillä tietoisesti puretaan ja pääasia on musiikista yhteisesti saatava ilo ja energia”, tiivistää Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmatuottaja Anne-Mari Hakamäki. Tällä valinnalla Kaustinen tuo myös esiin Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen vuoden teemaa, ”Kaikki pelaa”.

Vuoden 2015 showcase-sarjaan valittiin yli kolmenkymmenen kovatasoisen hakemuksen joukosta Jaerv (SE), Kopla sekä J-P Piirainen – Nordic Guitar Music.

Ruotsalainen Jaerv on runsaasti tunnustusta saanut kvintetti, joka soittaa ja laulaa energistä kansanmusiikkia pop- ja jazzvaikutteilla. Mukaansatempaavista keikoistaan tunnettu yhtye on kiertänyt USA:ssa sekä eri puolilla Eurooppaa. Kopla on vuonna 2004 perustettu kansanmusiikkiyhtye, joka musisoi sovitettua ja nykykansanmusiikkia rennolla, nuorekkaalla ja juurevalla otteella. Rivistössä on viuluja, harmooni, basso, haitarit, lyömäsoittimet sekä laulua. J-P Piirainen on kitarataiteilija ja kansanmuusikko. Uutta kansanmusiikkia soittava kitaristi on tehnyt tutkimusmatkan kitaran eri soittotyyleihin. Hänen intohimonsa kitaramusiikkia ja kansanmusiikkia kohtaan yhdistyy valtavaan määrään energiaa ja soittamisen iloa, joista syntyy käsite Nordic Guitar Music.

Kesän 2015 juhlilla ohjelmassa ovat myös mm. Kongero (SE), Suden Aika, Tuomas Logrén & Savuava Kirnu, Tanssiteatteri Rimpparemmi, Pieni Kansanlaulu feat. Paleface, Johanna Försti, Timo Rautiainen, Topi Saha & Aili; Baltic Crossing (FI/DK/UK), JPP, Jaron Freeman­Fox and The Opposite of Everything (CA), Mekkotytöt, The MandolinMan (BE), Arto Järvelä 50­-vuotisjuhlakonsertissaan, Katri Helena, Väsen (SE), Juurakko and Midrid (EE). Teemamaakuntana on Uusimaa.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 48. kerran 6.-12.7.2015. Ohjelma julkistetaan maaliskuussa. Edulliset ennakkoliput ovat myynnissä Lipputoimistossa, www.lipputoimisto.fi.

 

Lisätiedot & haastattelupyynnöt:
Anne-Mari Hakamäki, ohjelmatuottaja
anne-mari.hakamaki@kaustinen.net, 040 3582 446