Lehdistötiedote 9.5.2017

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään tänä vuonna 50. kerran ja juhlayleisö on kutsuttu kaikenlaisiin pitoihin – myös oikeisiin kruunuhäihin! Kolme paria menee kesäfestivaalien yhteydessä naimisiin, ja lisäksi viikon aikana on tarjolla paljon muuta häihin liittyvää ohjelmaa.

Hääperinteen merkitystä kansanmusiikin elinvoimaisuudelle ei voi kieltää. Länsi-Suomessa suurissa, kolmipäiväisissäkin häissä soittivat parhaat pelimannit ja seremonioihin liittyi tuntikausia jatkuvaa soittoa. Kaustisella hääseremonioiden huipentuma oli monivaiheinen purppuritanssi.

”Kansanmusiikilla on ollut länsisuomalaisissa häissä tärkeä seremoniallinen asema”, toteaa Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki. ”Häät ovat pitäneet perinteen elossa, samoin kuin lauluhäät Karjalassa vaikuttivat laulun elinvoimaisuuteen sillä alueella. Ilman häitä kansanmusiikkia ei ehkä olisi olemassakaan!”

Suurhäiden perinne hiipui 1900-luvun alussa ja perinne jäi yksittäisten taitajien varaan. Matti Hakamäki näkee festivaalin tavallaan myös jatkavan suurhäiden roolia perinnemusiikin vaalijana. ”Ennen vanhaan pelimannit odottivat pääsevänsä häihin soittamaan, näyttämään taitonsa – sitä varten jaksoi treenata. Nykyään festivaali toimii vähän samantapaisena foorumina, monelle pelimannille se on vuoden kohokohta, syy harjoitella soittoa.”

Kruunutyöpajoista puikkaukseen

Hääpitoihin liittyvää ohjelmaa on Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla torstaista 13.7. alkaen, huipentuen varsinaiseen hääpäivään lauantaina 15.7. Ohjelmassa on muun muassa Kaustisen nuorisoseuran teos Morsiustaivaan alla, joka viittaa kruunuhääperinteeseen siten, että ensimmäisenä hääpäivänä tanssivat perinteisesti nuoret ja naimattomat.

Festivaalikävijät pääsevät itse perehtymään hääperinteeseen torstaina ja perjantaina (13.–14.7.) osallistumalla morsiuskruunutyöpajaan tai muihin häävalmisteluihin. Purppuriworkshoppeja järjestetään sekä tanssijoille että soittajille. Häälauluja Suomesta ja sukukansoilta pääsee laulamaan Pia Raskin opastuksella perjantain laulutuvassa.

Hääohjelma huipentuu lauantaina 15.7., jolloin pelimannien johdolla juhlakulkueeseen asettuvat kolme hääparia sukulaisineen sekä purppurin tanssijoita. Areenalla tapahtuu itse vihkiminen ja tanssitaan häävalssia ja -purppuria. Sen jälkeen yksi kolmesta hääparista jatkaa iltaa yksityisesti, mutta juhla-alueella jatketaan kahden parin häitä. Hääkattaus juhlaväelle valmistellaan uuteen Kievari-telttaan. Juhlapihalla nähdään erilaisia häihin liittyviä perinnettä kuten purppuri- ja flikuleeritanssia, pelimannien kilpasoittoa sekä kuokkavieraita. Puikkaus eli hääparin ja läheisten istuttaminen tuoleihin ja nostaminen korkealle ilmaan kuuluu myös ohjelmaan.

Kuka menee kansanmusiikkijuhlilla naimisiin ja miksi?

Kolme hääparia saatetaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla avioliiton satamaan: Johanna Oravala and Tommi Känsälä Kaustiselta, Marika Schaupp and Juho Laasanen Helsingistä sekä Suvi Pilvi Kivelä and Matt King Inarista. Kaikkia yhdistävät jossain määrin juuret Kaustisen seudulla ja festivaalien tarjoamaan häätilaisuuteen on tartuttu avoimin mielin.

Johanna Oravala ja Tommi Känsälä odottavat tunnelmallista tilaisuutta rennossa ilmapiirissä. Pari tapasi 14 vuotta sitten Kaustisella, karaoken merkeissä. Tommi on syntyperäinen kaustislainen ja Johanna puolestaan Toholammilta, naapuripitäjästä. ”Olemme molemmat osallistuneet Kaustisen kansanmusiikkijuhliin melkein joka vuosi pienestä pitäen. Lisäksi vanhin lapsemme tanssii Mini-Ottosissa”, tuleva hääpari kertoo.

Juho Laasanen on kotoisin Vetelistä, ja Kaustisen musiikkilukion kasvatti tapasi Marika Schauppin, paljasjalkaisen stadin gimman Musiikkitalon lavalla, heidän kuorojensa esiintyessä siellä yhdessä. Kaustisen kansanmusiikkijuhlille sulhanen on osallistunut syntymästään lähtien, ja morsiamensa hän houkutteli festivaalille ensimmäistä kertaa vuonna 2013, suhteen ollessa vielä hyvin tuore. Marika oli silloin otettu siitä, että Juho halusi kutsua hänet ”kaikkein pyhimpään” ja esitellä niin suvulleen kuin kaikille ystävilleen. ”Festareilla on näin ollut ihan keskeinen merkitys meidän suhteemme rakentumiselle”, Schaupp ja Laasanen kertovat.

Kaustiseen liittyy myös muuan tarina ajalta ennen suhdetta. Marikan isän puoliso Pirkko Määttälä, kansanmusiikkijuhlien viime vuonna edesmenneen presidentin Viljo S. Määttälän tytär, kehotti nimittäin Marikaa tämän sinkkuaikoina lähtemään Kaustisen festivaaleille, josko sieltä löytyisi joku! ”No niin epätoivoinen mä en sentään ole”, tokaisi Marika silloin vastaukseksi. ”Voi, kuinka vääräksi tämä oletus sittemmin osoittautuikaan”, hääpari hymyilee. ”Olimme jo pohtineet häiden järjestämistä, mutta meiltä puuttui vielä se jokin, mikä tekisi häistämme aivan erityiset. Kiitos siis festareille tästä hullusta ideasta ja mahtavasta mahdollisuudesta, joka tuli kuin tarjottimella!”

Suomalainen Suvi Pilvi Kivelä ja englantilainen Matt King löysivät toisensa netin kautta, ja elävät nyt yhdessä Inarissa. Suvin isän suvun juuret johtavat Kaustiselle, jossa isä yhä asuu, ja Suvi osallistui ensimmäisen kerran festivaalille yksivuotiaana. Hänen äitinsä suku on naapuripitäjästä Vetelistä, joten festarit olivat lapsuudessa aina keskeinen osa kesälomaa. Vaikka elämäntilanteet ja asuinpaikat ovat sittemmin vaihdelleet, kansanmusiikkijuhlat ovat pysyneet mukana vuosien varrella. Viime syksynä Suomeen muuttaneelle Mattille ensi kesän festarit ovat ensimmäiset.

”Alunperinkin haaveilimme hääseremoniasta morsiustaivaan alla Kaustisen Kraatarilla, Suvin isänäidin syntymäkodissa, joka entisöidään kesään 2017 mennessä Wirkkala-suvun perinteitä kunnioittavaksi käsityöläismuseoksi”, Kivelä ja King kertovat. ”Kun kuulimme, että festivaalit etsivät pariskuntia ensi kesänä festareilla järjestettäviin kruunuhäihin, ajattelimme että tämä oli uskomaton yhteensattuma, joka yhdistäisi meidän suunnitelmat täydellisesti. Arvostamme molemmat perinteitä, perhettä, hauskanpitoa ja musiikkia, joten mikä voisi olla parempaa kuin tämä? Ajatus siitä, että saamme juhlia erityistä päiväämme Kaustisella ja festivaaleilla yhdessä meille rakkaiden ihmisten kanssa tuntuu ainutlaatuiselta, henkilökohtaiselta ja merkitykselliseltä. Emme malta odottaa!”

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Pidot-kokonaisuus on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Tiedotuspäällikkö Tove Djupsjöbacka
p. 040-6585340
press(a)kaustinen.net