Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla satsataan perinteisesti paljon siihen, että perheet viihtyisivät tapahtumassa. Festivaalipuisto on suunniteltu myös lapsiperheille toimivaksi, ja lasten on turvallista kulkea siellä. Perheiden käytössä on lastenhoitohuone, ja WC-tiloista löytyy pottia. Alle 7-vuotiaille on vapaa pääsy alueelle. Uutuus on myös lastenpassi, johon voi kirjoittaa vanhempien yhteystiedot. Tänä vuonna ohjelmasuunnittelussa on myös pyritty huomioimaan perheen pienimpien lisäksi myös varhaisnuoriso.

Kansanmusiikkijuhlien esiintyjäkaartista löytyy tänäkin vuonna edustava lista maamme johtavia lastenmusiikin tekijöitä. Tiistaina 12.7. Keskipohjanmaa-areenan valloittaa suursuosion saavuttanut Muumiperheen lauluretki, jonka sävellyksistä vastaa Suomen lastenmusiikin johtaviin tekijöihin kuuluva Soili Perkiö. Samanniminen levy on voittanut mm. Vuoden lastenlevy -palkinnon 2014 ja Lastenmusiikki-Emman 2015. Kaustisen oma muumiorkesteri säestää laulut tässä koko perheen konsertissa. Tarjolla on myös erityiskonsertti Muumimamman hellyyslaukku vauvoille ja heidän vanhemmilleen.

Lastenkirjallisuus ja musiikki puolestaan yhdistyvät perjantaina 15.7. Ella ja kaverit -tarinakonsertissa, jossa kohtaavat kirjailija Timo Parvela sekä lastenmusiikkiyhtye Loiskis. Parvela on myös mukana Kirjailijat Iholla -keskustelusarjassa, jossa haastattelijana toimii Antti Huntus.

Suosittu lastenmusiikkiyhtye Orffit juhlii tänä vuonna Kaustisella 20-vuotisjuhliaan itse toivomallaan tavalla. Kymmenen konsertin kimara toteutetaan tiistaista torstaihin (12.–14.7.), jolloin Orffit esiintyvät festivaalin eri lavoilla Soittosalista Café Mondoon.

”Kyseessä on yhtyeen oma idea, johon ilolla tartuttiin”, kertoo lastenohjelmaa suunnitellut Veera Luomala. ”Yhtye on aikoinaan saanut alkunsa Kaustisella, joten toiveena oli juhlia juuri täällä. Kymmenessä konsertissa käydään läpi yhtyeen koko tuotanto.”

Lastenmusiikin tulokkaista Luomala mainitsee erityisesti Mutaveijarit-yhtyeen, jossa vaikuttaa myös kaustislähtöinen laulaja-lauluntekijä Aili Järvelä. Luvassa on siis myös vahvoja kansanmusiikkivaikutteita. Yhtye esiintyy Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla torstaina 14.7.

Mukaan tekemään

Festivaaliviikon aikana nuoremmalle polvelle löytyy Kaustisella runsaasti monipuolista tekemistä. On tanssityöpajoja ja soitintyöpajoja joissa saa rakentaa oman paimensoittimen ja taiteilunurkka. Käsityöohjelmaankin lapset ovat tervetulleita mukaan. Keskiviikosta perjantaihin on muun muassa mahdollisuus rakentaa oma linnunpönttö.

”Yritämme panostaa siihen, että lapset pääsisivät mukaan tekemään”, kuvailee Veera Luomala. ”Etteivät he vain istuisi kuuntelemassa, osana yleisöä!”

Lasten omalla teltalla isännöivät perinteiseen tapaan Tradilinnut. Tämän kesän ohjelmauutuus on Lasten jamit, jossa lapset kutsutaan mukaan soittamaan, laulamaan ja tanssimaan yhdessä vierailevien lastenmusiikkiyhtyeiden kanssa.

”Olemme muuttaneet Tradilintujen roolia ja korostamme nyt enemmän musiikkipedagogista puolta”, kertoo itsekin Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmästä valmistunut Luomala. ”Ajatuksena on opetella yhdessä vierailevien yhtyeiden kappaleita. Omia soittimia saa mielellään ottaa mukaan, viuluja, nokkahuiluja, mitä vain! Käytössä on myös rytmisoittimia ja kanteleita kaikille lapsille. Kaikkein pienimmät voivat osallistua vanhempiensa kanssa.”

Toinen uutuus tänä vuonna on varhaisnuorisoon satsaaminen. Perheen pienimmille on pitkään ollut runsaasti ohjelmaa, mutta nyt sitä pyritään aktiivisesti järjestämään myös hieman vanhemmille. Esimerkiksi Eppel & Peppel -yhtyeen jännittävä tarinakonsertti Stepan Doctorus Fantasticus on suunnattu yli 7-vuotiaille ja se pidetään ilta-aikaan yläkoulun Wiljami-salissa. Myös Tanssiteatteri Minimin esitykset Hei, kato! ja Hei, kelaa! ovat yli 5- ja yli 8-vuotiaille suunnattu.

 

More info:

Tiedotuspäällikkö

Hilkka Rauhala

p. 040 6585 340

press@kaustinen.net

 

 

 

 

Share This