Kansanmusiikkijuhlilla on menty tällä viikolla jopa naimisiin Kaustisen kirkossa festivaalin hengessä. Päälavalla KPO-areenalla nähdään torstaina ja perjantaina Club for Five, Ánnámáret, Antti Paalanen, Miljoonasade and Piirpauke.

Pro Kaustinen ry:n toiminnanjohtaja Valtteri Valo on seurannut tyytyväisenä alkuviikon tunnelmia ja soittanut itsekin viulua muutamalla lavalla.

­– Pelimanneja on täällä tällä viikolla yli 5000 eli enemmän kuin Kaustisen kunnassa asukkaita, lisäksi tulee vielä yleisö. Ihmeellisellä tavalla majoitus aina jotenkin järjestyy kaikille. Telttapaikkoja saa yhä viereiseltä leirintäalueelta, Valtteri Valo kertoo.

Esiintyjiä on tänä vuonna saapunut Keski-Pohjanmaalle jokaisesta maanosasta. Ryhmiä on liki 700, keikkoja ja konsertteja yli 1500.

Poikkeuksellisen suuri soittajien ja tanssijoiden määrä selittyy osin sillä, että tämän vuoden maakuntateema on Etelä-Pohjanmaa – sieltä on huomattavasti lyhyempi matka kuin vaikka Pohjois-Karjalasta tai Lapista, sieltäkin on kyllä väkeä tullut.

Pariskunta istuu peitolla nurmikolla.


Festivaali mullisti elämän

Heikki and Josefiina Mustosen (kuva kotialbumista) rakkaus on roihahtanut viisi vuotta sitten Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Humppilassa asuva pariskunta tuli ensin maanantaina festareille, ja tiistaina he menivät naimisiin Kaustisen kirkossa.

Heikki on ollut Kaustisella lapsipelimannina, kun perhe asui hetken aikaa Vetelissä. Josefiina vain päätti kavereidensa kanssa, että Kaustiselle on päästävä pelimannina.

– Perustimme Idula-yhtyeen, joka keikkailee täällä tänäkin vuonna, Josefiina sanoo.

Mustoset saivat todella ikimuistoiset häät. Kirkossa lauloi Kaustinen Wedding Choir ja soittamassa oli Kaustisen pelimanneja joukossa myös mestaripelimanni Mauno Järvelä.

Mitä häiden jälkeen tapahtui? No tietysti takaisin festareille, missä Josefiinalla oli keikka Idulan kanssa heti seuraavana päivänä!

Mestaripelimanni Mauno Järvelä soitti hääparille Kaustisen kirkossa. Ylimmässä kuvassa hääparille laulaa Kaustisen Hääkuoro. Kuvat: Susanna Salokannel