Tiedote 05.02.2015

KAUSTISEN KANSANMUSIIKKIJUHLAT HOUKUTTAA PELIMANNEJA ENTISTÄ ENEMMÄN

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on houkutellut ennätysmäärän pelimanneja mukaan jo ensimmäisen ilmoittautumisjakson aikana. Tammikuun loppuun mennessä juhlille on hakenut peräti 232 ryhmää, joissa esiintyy yhteensä 1700 pelimannia. Verraten vuoden takaiseen lukuun (160 ryhmää) ilmoittautuneita ryhmiä on jo yli 70 enemmän. Toinen ilmoittautumisjakso on nyt käynnissä, ja pelimannit voivat hakea mukaan juhlille vielä maaliskuun loppuun saakka.

Pro Kaustinen ry on tehnyt määrätietoista paluuta juurille ja luonut Kaustisen kansanmusiikkijuhlista kokonaisvaltaisen osallistumisen juhlaa. Soittamiseen, laulamiseen ja tanssimiseen osallistumisen kynnys pidetään mahdollisimman matalalla. Harrastajat ja ammattilaiset ovat samalla viivalla: festivaaliohjelmaa rakennettaessa sijoitellaan samoille esiintymislavoille ja mahdollisuuksien mukaan myös samoihin konsertteihin sekä pelimanneja että ammattimuusikoita. Musiikin ja tanssin tuoma energia ja yhdessä tekemisen riemu määrittävät juhlien perusluonnetta.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla pelimanneiksi lasketaan kaikki soittajat, laulajat ja tanssijat, jotka ovat mukana ns. pelimanniehdoin eli soittamisen, tanssimisen ja laulamisen ilosta, ilman rahallista korvausta. Esiintyjät saavat festivaalipassin sekä etuja majoituksen ja ruoan osalta. Vuonna 2012 juhlille osallistui 3000 pelimannia, seuraavana vuonna 3080 ja viime kesänä jo 3400. Luvut ovat ilahduttavaa katsottavaa: Ne kertovat kansanmusiikki- ja tanssiharrastuksen olevan vakaalla, jopa kasvavalla pohjalla.

Festivaalin vuoden 2015 kansanlaulu-teemaa pyritään käsittelemään monipuolisesti aivan paljaista, säestyksettömistä kansanlauluperinteistä moniäänisiin lauluryhmiin. ”Toivottavasti mukaan ilmoittautuu vielä erityisesti lisää kansanlaulajia, laulaja-lauluntekijöitä ja erilaisia laulukokoonpanoja!” toivoo pelimanniohjelman kokoava Salla Seppä, jolle kuluva vuosi on ensimmäinen pelimannivastaavan saappaissa.

Parina edellisenä vuonna festivaalialueelle on lisätty uusia esiintymislavoja esiintymisajan ja -tilan riittävyyden varmistamiseksi. Tulevalle kesälle ei ole suunnitteilla uutta lavaa, mutta sen sijaan akustiseen musisointiin keskittynyt perinteinen Viinitupa muuttaa uusiin tiloihin festivaalin pääportin tuntumaan. Juhlilla on yhteensä 24 erikokoista esiintymistilaa. Musiikki levittäytyy myös festivaalialueen ulkopuolelle mm. kauppoihin ja huoltoasemille Kaustinen käy kylään -ohjelmasarjan myötä.

Pelimannimusiikki soi Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla joka päivä, aamusta iltaan 6.-12.7.2015!

More information:
Sini Keränen
Executive Director

040 1729 566
sini.keranen@kaustinen.net