Lauantain aineettoman kulttuuriperinnön seminaari on kansainvälinen, ja se on osa festivaalin vuoden rauhan teemaa. Asiantuntijat ja taiteilijat eri puolilta maailmaa käsittelevät kulttuuriperinnön roolia ja asemaa aseellisten konfliktien oloissa: Kuinka perinnön turvaamiseen voidaan valmistautua? Mitä voidaan tehdä konfliktin keskellä? Millainen merkitys aineettomalla kulttuuriperinnöllä voi olla konflikteista toipumisessa?

Puhujina ovat muun muassa tutkija-tanssipedagogi Diana Gutiérrez Kolumbiasta (kuvassa), ukrainalaisen Hudaki Village Bandin vetäjä Yuri Bukovynets, Polyphony Project ‑hankkeen johtaja Miklós Both sekä Crisis Management Initiative ‑järjestön (CMI) Aasian-ohjelman johtaja Oskari Eronen. Seminaarin kieli on englanti.

Festivaaliviikolla järjestetään yhteensä neljä seminaaria ja viisi luentoa sekä kolmen keskustelun sarja Mondossa. Keskustelujen huippuhetkiä on luvassa festivaalin syntyyn merkittävästi vaikuttaneen Viljo S. Määttälän 100v-juhlaseminaarissa ensi lauantaina. Lue lisää tilaisuuksista here.

Ukrainan kansanlaulukylät hurmaavat

Festivaaliviikon soivilla luennoilla käsitellään yhteisölähtöistä arkistotoimintaa, rauhaa ja aineetonta kulttuuriperintöä sekä keskipohjalaista ja keskisuomalaista pelimannihistoriaa.

Pelimannimusiikin opettaja ja kehittäjä Mauno Järvelä esittelee keskiviikkona uuden kirjan nimeltä Ullavan tyylillä – Ullavan kansanmusiikin historia ja nuottikirja. Torstaina Vuoden yhtyeen, Ääniteatteri Iki-Turson jäsen Maari Kallberg perehdyttää yleisöä runolauluun.

Perjantain alkuillan luennolla kuullaan Ukrainan kansanlaulukylistä, kun Miklós Both esittelee kansanlaulujen tallennusprojektin missiota ja ainutlaatuista verkkotietokantaa. Perjantaina perehdytään myös persoonallisiin viulupelimanneihin Keski-Suomesta.

Neljä seminaaria ja viisi luentoa järjestää Kansanmusiikki-instituutti yhteistyökumppaneidensa kanssa. Ne ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Osa soivista luennoista ja seminaareista tulee sinne myöhemmin katsottavaksi rajoitetun ajan tallenteina Kansanmusiikki-instituutin Youtube-kanavalla. Building peace with intangible cultural heritage -seminaarin suoratoisto on siellä katsottavissa lauantaina kello 11 alkaen.

TEKSTI JATKUU KUVAN JÄLKEEN

Kansainvälisen rauhanseminaarin puhujia ovat tutkija-tanssipedagogi Diana Gutiérrez Kolumbiasta, ukrainalaisen Hudaki Village Bandin vetäjä Yuri Bukovynets, Crisis Management Initiative ‑järjestön (CMI) Aasian-ohjelman johtaja Oskari Eronen ja Polyphony-projektin johtaja Miklós Both.

LUENNOT JA KESKUSTELUT FESTIVAALIVIIKOLLA

Tuesday 11 july
Klo 11.30–12.30 Siirtolaistieto talteen, soiva luento
Klo 14.15–15.15 Juurista vahvat siivet, keskustelusarja
Klo 14.30–16.30 Visio 2025, seminaari

Wednesday 12 july
Klo 14.00–15.00 Juurista vahvat siivet, keskustelusarja
Klo 14.30–16.30 Kulttuuriperintö Suomessa, seminaari
Klo 17.30–18.30 Ullavan tyylillä, soiva luento

Thursday 13 july
Klo 14.15–15.15 Juurista vahvat siivet, keskustelusarja
Klo 18.00–19.00 Aukaisen sanaisen arkun, soiva luento

Friday 14 july
Klo 12.00–14.00 Kulttuurista elinvoimaa, Viljo S. Määttälä 100 vuotta -juhlaseminaari
Klo 12.30–13.30 Paananen, Raatikainen ja Kinnunen, soiva luento
Klo 17.00–18.30 Ukrainan kansanlaulukylät, soiva luento

Saturday 15 july
Klo 11.00–15.00 Building peace with intangible cultural heritage, seminaari

PAIKKA
Seminaarit ja luennot Kansantaiteenkeskus, Jyväskyläntie 3.
Perjantain ja lauantain seminaarit Kaustinen-salissa, kaikki muut Museosalissa.
Juurista vahvat siivet -keskustelusarja Mondossa.

LISÄTIETOJA
www.kaustinen.net/seminaarit
www.kaustinen.net/soivat-luennot