Kansainvälisyyden teema toteutuu tosissaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tänä kesänä. Esiintyjiä on tulossa jo ainakin 23 maasta. Yksi kiehtovimpia on marokkolainen Asmaa Hamzaoui, joka raivaa rohkeasti tietä afrikkalaisille naisille. Hän tuo Kaustiselle yhtyeensä Bnat Timbouktoun 9. ja 10. heinäkuuta. Ryhmä esittää suggestiivista ja terapeuttista gnawa-musiikkia, jonka esittäminen on kielletty naisilta tähän asti.

– Se on rituaalimusiikkia, jossa runous ja tanssi yhdistyvät. Keskeisin soitin on guembri, jota ovat perinteisesti soittaneet vain miehet. Asmaa Hamzaoui on perinyt rakkauden traditioon isältään ja edustaa nyt gnawa-kulttuurin uutta sukupolvea, Kaustisen ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo.

Musiikin mestarin tyttäreksi kutsuttu Asmaa H-amzaoui on vasta 21-vuotias, mutta hän on löytänyt lyhyessä ajassa uskollisen yleisön. Oulad Lghaba -debyyttialbumin kappaleissa lauletaan voimakasta yhteiskunnallista sanomaa kärsimyksestä ja Afrikan historiasta. Silti laulut kunnioittavat gwana-musiikille ominaista hengellisyyttä ja runoutta yhdistävää traditiota.
Kuten kaustislainen viulunsoitto, gwana-perinne hakee Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Talent-mestari vie Siperiaan

Kansainvälisyyden teemaa toteuttaa omintakaisesti myös Olena Uutai. Tämä Siperian shamaanitar tunnetaan Englannin Talent-kisan semifinalistina. Olenalla on Kaustisella torstaina 11.7. elektroninen keikka ja perjantaina 12.7. akustinen konsertti. Molemmissa hän vie yleisönsä keskelle Siperian maisemaa huuliharpulla, laululla ja eläimien äänillä.

Pohjoismaiden suurimman kansanmusiikkifestivaalin ohjelmassa on näkyy kansainvälisyys jokaisena päivänä. Monet yhtyeet on koottu eri maista, kuten Farandi (Suomi, Ruotsi, Belgia, Tanska ja Iso-Britannia) tai Kaustisella alun perin syntynyt SANS (Suomi, Iso-Britannia ja Armenia).

Kansainvälisyyden lisäksi juhlien teemoina ovat rytmi ja Savon maakunta.

Tiedotuspäällikkö
Marita Salonen
tel. +358 40 668 5340
press@kaustinen.net

Share This