2019 program

De första läckerbiter av 2019 program skall publiceras i Januari!

 

2018

Programmet publicerat: Från intimt och akustiskt till DJ-stämningar

I fjol firade Kaustby folkmusikfestival 50-årsjubileum i stor stil, men då festivalen arrangeras för 51:e gången avtar inte farten, tvärtom! Festivalprogrammet publiceras i sin helhet onsdag 16.5. och än en gång är bredden synnerligen omfattande. Samma musikfestival rymmer såväl toppnamn inom inhemsk roots-musik som storfavoriter från Suvi Teräsniska till Egotrippi, internationella stjärnar från Haiti och Kolumbia, talrika ivriga spelmän inte att förglömma.

– Ur detta imponerande program vill jag gärna lyfta fram till exempel konsertserien Pelimannit framilla (Spelmän vid rampen), där man kommer åt att teckna mer djuplodande porträtt av några spelmän, berättar programchefen Anne-Mari Hakamäki. Spelmännen både spelar och berättar vid dessa konserter.

Bland dem som presenteras i konsertserien Pelimannit framilla (Spelmän vid rampen) kan nämnas barockviolinexperten Kreeta-Maria Kentala, vars rötter sitter djupt i spelmansmyllan i Kaustby och som bland annat uppträdde vid London Proms i fjol.

Välkommen att delta

– Hela veckan bjuds det på program av alla de slag, från morgon till natt, berättar programchefen Anne-Mari Hakamäki. Vi strävar efter att skapa tillräcklig variation i programmet men också dagshelheter med något slags röd tråd.

På tisdag ordnas Knattematinéerna som samlar hundratals deltagare, på onsdagen står den finlandssvenska musiken och dansen i centrum och på torsdag presenteras framför allt lokala traditioner från Kaustby. Mot veckoslutet blir det pulshöjande program med bl.a. dj KillaBeatMaker från Kolumbia.

Programmet tar också fast på att engagera – vid sidan av alla konserter arrangeras också undervisningsstunder och olika workshops, man kan till exempel bekanta sig med ukulelespel.

De populära jamworkshoparna får sällskap av dansjamworkshops, en nyhet för i år. De hålls i Maunos magasin och vem som helst kan delta.

– Tanken är att betona speciellt dansens sociala sida: i praktiken presentera vad som är väsentligt vad man dansar och hur relationen mellan musik och dans fungerar, förklarar Hakamäki.

Varje dag finns det gott om program för barn: både konserter och engagerande verksamhet – Kaustby är säkert en av de mest familjevänliga finska sommarfestivalerna.

Från naturstämningar till rap

En del av det massiva artistgarde som uppträder vid Kaustby folkmusikfestival publicerades i årsskiftet, men flera artister har också bokats sedan dess, bland dem intensiva Chouk Bwafrån Haiti, kritikerrosade bluesinfluerade avant-folkartisten Richard Dawson från Storbritannien och skönsjungande The Escarteen Sisters från Spanien.

Bland inhemska artister kan nämnas dragspelsvirtuosen Markku Lepistöhaapoja & illmari kollektiivi som kombinerar folkmusik och rap, schamanviolinisten Tuomas Rounakari och Teostoprisnominerade Meriheini Luoto, vars prisade helhete Metsänpeitto passar fint också i årets naturtema vid Kaustby folkmusikfestival. Timo Rautiainen är känd som heavyartist och stor folkmusikvän och uppträder i år som duo med mångsidiga Ville Ojanen. I Kaustby uppträder de ledande inhemska folkdansgrupperna från Siepakat till Motora samt internationella dansgäster bland annat från Estland. Festivalens hjärta utgörs av en imponerande skara spelmän från hela Finland.

Kaustby 51. folkmusikfestival arrangeras 9.-15.7.2018.


Kaustby tar sikte på följande 50-årsperiod

Den 51:a folkmusikfestivalen i Kaustby ordnas den 9–15.7.2018. Kaustby kommun som firar sitt 150-årsjubileum bjuder alla på gratis inträde under festivalveckans öppningsdag!

Temat för festivalen är naturen. Under rubriken Av naturen närmar vi oss ämnet ur fler intressanta synvinklar: musik från naturen, naturlig musik, naturens ljud, återvinning, människonaturen. Med hjälp av temat bekantar vi oss med musiken ur ett upphovsmannaperspektiv, med naturens klanger, naturen som inspirationskälla och återvinning av musik. Festivalen och dess naturtema inleds med en nattvandring söndagen den 8.7. Under en tjugo kilometer lång vandring förbereder vi oss inför festivalveckans utmaningar med lätta steg i takt med musiken. Nattvandringen ordnas av festivalen i samarbete med föreningen Perhonjokilaakson retkeilijät ry.

Det riksomfattande årstemat, Med alla kryddor – folkmusikens och folkdansens levande traditioner, som utsetts av Centralen för främjande av folkmusik och folkdans sammanför det immateriella kulturarvets levande och föränderliga företeelser såväl genom den lokala tradition som bevarats i Kaustby som via skapandet av kollektiv konst, övriga nationella och internationella fenomen inte att förglömma. I och med att Kaustby kommun firar sin 150-åriga historia framhålls den lokala kunskapen och traditionen på ett naturligt sätt. I kombination med den lokala traditionen och temat skapas konsertserien Levande kulturarv: Så här gör vi. Barnens Kaustby förs fram i programserien Levande kulturarv: Lek.

Barnorkestern Ammuu! som grundades 2007 och som sedan dess har arbetat målmedvetet med stor respekt för folkmusiktraditionen har utsetts till Årets ensemble i Kaustby. Medlemmarna i orkestern består förutom av skickliga musiker av lysande proffs på musikpedagogik och musikpedagoger. Gruppens musik är uppfinningsrik och mångsidig och innehåller flera stilarter, allt från sånger i kalevalanda till musiktraditioner från olika delar av världen. Genom utnämningen av gruppen vill Kaustby främja barnkulturen och visa sin respekt för skapandet av barnmusik av hög kvalitet i vårt land – högklassig musik som slår vakt om traditionerna tillhör alla, oavsett ålder och storlek.

I festivalprogrammet ingår gott om såväl imponerande internationella nyheter som toppartister med lång erfarenhet. Gruppen OMIRI som förädlar den portugisiska musiktraditionen på ett originellt sätt är en av de mest hänförande nykomlingarna på den europeiska musikhimlen. Sveriges mest fantastiska folkmusikpartyband Folk All-in Band gör en sensationell comeback i Kaustby. Andra internationella stjärnor är bl.a. den skotska violinistlegenden Alasdair Fraser tillsammans med cellokonstnären Natalie Haas samt danska Helene Blum & Harald Haugaard Band som tagit världen med storm. Den imponerande tolkaren och främjaren av polsk tradition, prisbelönta familjegruppen Kapela Maliszów, ser vi för första gången i Kaustby i år liksom den samiska musikern Vassvik från Norge som nu firar sitt tjugonde år som artist.

De nordiska länderna kommer att synas mer än vanligt på Kaustby folkmusikfestival under de närmaste tre åren tack vare Nordiska kulturfondens puls-finansiering. Med hjälp av den kommer en konsert- och workshopsserie med nordisk musik att byggas upp. Tanken är att sammanföra unga och skapa en samnordisk plattform till vilken de unga ska kunna komma för att skapa kontakter bland annat genom att spela tillsammans.

Av de inhemska artisterna får vi bl.a. se gurun på tvåradigt dragspel Hannu Seppänen & co återvända till Kaustby efter en paus på 20 år, a capella-gruppen Ilo Ensemble uppträda med modiga, livsglada sånger, duon Maria Kalaniemi & Eero Grundström som tilldelats Etno-Emma-priset, Juurakko som tolkar Kalevala-blues samt sanslöst duktiga Maija Kauhanen som valts till Årets nykomling vid Etno-galan. Tangon står i rampljuset på sommarens festival tack vare den världsberömda munspelsgruppen Sväng och Tangoorkestern Unto som firar 20-årsjubileum i år. Schlagerhimlens populära stjärna Suvi Teräsniska går åter rakt in i festivalpublikens hjärtan. Tradition då den är som bäst hör vi bl.a. på skillingtryckskonserten Kolme Katilaa ja mää: Puntarin kolli, Euran balladi och andra skillingtryck av Frans Järvinen under ledning av Risto Kupari samt på Seinäjoen kaksirivisets 20-årsjubileumskonsert. Den inhemska folkdansen och nya koreografier samt mera traditionella folkdanskonserter är även denna sommar starkt framme i festivalprogrammet, internationella fläktar inte att förglömma.

Share