Yövaellus. Kuva: Krista Järvelä.

Kaustby går redan mot sommaren – välkomna till festivalen 8.-14.7.2019!

Folkmusikfestivalen i Kaustby inleds med en nattvandring söndagen den 7 juli i samarbete med föreningen Perhonjokilaakson retkeilijät ry. För måndagens inträdesfria öppningsdag står festivalen och Kaustisen seutukunta. Kaustisen seutukunta är en gemensam organisation som består av fem kommuner (Kaustby, Lestijärvi, Toholampi, Vetil och Halso), vars syfte är att utveckla området och dess näringsliv. Den ekonomiska regionen ser folkmusikfestivalen som ett av de viktigaste evenemangen i Kaustbyregionen och vill genom samarbetet främja kommunernas synlighet både inom regionen och på riksnivå.

Känn musiken! #tunnemusiikki

Temat för årets festival är rytm, vilket ska på minna oss om att det går att uppleva musik även med andra sinnen än med hörseln. Organisationer inom hörselbranschen är en av festivalens samarbetsinstanser. På onsdag får vi bl.a. höra och se Signmark, Finlands mest kända rapartist som rappar på teckenspråk. Samma dag finns även teckenspråkstolkar på plats och organisationer inom hörselbranschen presenterar sig på området.

Årets ensemble 2019

Det modiga, sensibla och sprudlande spelmansflickbandet ENKEL har utsetts till Årets ensemble i Kaustby. Ensemblen fick sin början under en spontan jamsession på en flygplats år 2013. Ensemblen har bibehållit sitt smågalna och kreativa musikaliska grepp och det känns precis som om den spontana jamsessionen fortfarande pågår. Medlemmarna i ensemblen, Leija Lautamaja, Maija Pokela, Miia Palomäki och Iida Savolainen, är starka folkmusikproffs som föregår med exempel och uppmuntrar folk i alla åldrar att vara kreativa var och en på sitt sätt. Ensemblens musik är modern, kreativt galen och därmed intressant. Ensemblen utstrålar en djup respekt för traditionen och för sitt spelmanskap i allt den tar sig för. Folkmusikfestivalen i Kaustby vill genom sitt val föra fram betydelsen av att bevara spelmansandan vid sidan av yrkesverksamheten samt stöda tanken på att alla är superhjältar i sitt liv, vilket även har blivit ett fantastiskt välfungerande varumärke för ensemblen.

Höjdpunkter i programmet

Ända sedan Kaustbyfestivalens första år har ett internationellt program haft en betydande roll. Det riksomfattande årstemat, ”Ute i världen – Internationalism i folkmusiken och folkdansen”, som utsetts av Centralen för främjande av folkmusik och folkdans passar utmärkt till festivalens natur. I programmet finns många ensembler och projekt med verksamhet över landsgränserna. Festivalen besöks bl.a. av folkmusikgruppen Väsen (SE) som firar sin 30 åriga karriär tillsammans med finländska vänner, den flamländska intensiva brödraduon Madingma (BE), intressanta och fräscha, multinationella Farandi (FI/SE/BE/DK/UK) samt SANS (FI/UK/AM) som en gång i tiden fick sin början på festivalen i Kaustby och sedan dess har samlat medlemmar från världens alla hörn. Magiskt skickliga och svängiga Crying Uncle’s Bluegrass Band (US) kommer med en energiboost utan dess like till Kaustby som en del av sin Finlandsturné. De nordiska länderna kommer att synas mer än vanligt i programmet även under de följande två åren tack vare Nordiska kulturfondens plus-finansiering. I Plus-konserterna och workshoparna ser vi Mats Berglund & Arto Järvelä (SE/FI) som går i fotspåren av Sveriges och Norges skogsfinnar samt Vesselil (DK) med sina moderna rytmer. Workshoparna i nordiska folkdanser blir fler och kommer att ordnas varje dag. Folkdansen har en betydande roll på årets festival och vi kommer att få se både mera traditionella helheter och alldeles nya koreografier på programmet. Även ett internationellt folkdansprogram kommer att lyftas fram. Utöver sällskapsdans och mera traditionella allmänna danser finns även ett stort antal dansworkshopar på festivalen samt den traditionella Nattkadriljen som nu tar ett tydligt steg framåt tack vare sin nya ledare Petri Kauppinen.

I programmet för hela familjen får vi bl.a. se tv-programmet Lilla Tvåans Äventyrsmaskin med bekanta programledare, en glad orkester och naturligtvis hjältarnas hjälte ryggsäckssnubben Reppu-Heppu som äventyrssällskap. I barntältet firar Tradilinnut att det funnits program för barn på festivalen i 20 år. Hela folkets favorit, Mikko Alatalo, kommer nu efter en lång paus åter till Kaustby för att få alla som vill att sjunga allsång. Andra kända namn för allmänheten är bl.a. Samuli Edelmann och Orkestra Suora Lähetys samt gruppen Vesterinen som är starkt på väg upp just nu. På festivalen uppträder dessutom den skönsjungande trion Vuokko Hovatta Kolmisin, energiska Tsuumi Sound System som återvänder till Kaustby efter en lång paus samt den världsberömde spelmannen Antti Paalanen med sitt dragspel. Folkmusikgruppen Bill Hota & the Pulvers gör en imponerande comeback i Kaustby efter en paus i konserterandet och musikern Jussi Raittinen hyllar den finländska countrymusiken som fyller 50 år tillsammans med Eldanka, en grupp som består av regionens absolut bästa musiker. Barockmusik på kaustbyvis blir det på konserten Beethovenin parempi marssi (Beethovens bättre marsch) som sammanställts av Kreeta-Maria Kentala. Kavalkadtraditionen i Kaustby fortsätter tack vare musikalen Kaustisen Mysteerio (Kaustbys mysterium) som baserar sig på Ilmari Wirkkalas fantastiska essä om Kaustbys tusenåriga historia.

Det internationella Ethno Finland-lägret som riktar sig till unga folkmusiker runtom i världen ordnas för femte gången i Finland i samband med festivalen. Finlands Folkmusikförbund fungerar som huvudorganisatör för lägret i Finland.

Ytteriligare information

Programchef Anne-Mari Hakamäki, anne-mari.hakamaki@kaustinen.net, tfn 040 358 2446

www.kaustinen.net

Share