Kesän 2019 ohjelmasuunnittelu on käynnissä ja tammikuussa 2019 kuullaan ensimmäiset ohjelmatiedotukset. Siihen saakka voi fiilistellä viime vuoden ohjelmalla!

Vuoden 2018 ohjelma

Käsiohjelma on ilmestynyt. Lue käsiohjelma klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jos haluat lukea käsiohjelman pdf-muodossa, löydät pdf-version tästä->>>

Ohjelmamuutokset ja -täydennykset mahdollisia, ne päivitetään nettisivujen aikatauluihin!

Oikaisuja:

s. 13 kuvassa Ida Paul & Kalle Lindroth, ei Palmroth
s. 44 Vauva- ja taaperotuokiot, paikka puuttuu: Iholla-sali
s. 46 Pentti Rasinkangas/Pentti Russinkaka, keskiviikon keikka on ruotsinkielinen, torstain keikka suomenkielinen – keskiviikon keikka puuttuu valitettavasti keskiviikon ohjelmalistauksesta (s. 16)


Ennakkoesite on ilmestynyt. Lue ennakkoesite klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jos haluat lukea esitteen pdf-muodossa, löydät pdf-version tästä->>>.


TOUKOKUUN OHJELMAJULKISTUS

The Escarteen Sisters (ES)

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ohjelmaan mahtuu monenlaista

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla vietettiin viime vuonna 50-vuotisjuhlia suureen tyyliin. 51. kertaa juhlia viettäessä meno ei suinkaan hiljene! Koko festivaaliohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan keskiviikkona 16.5., ja kattaus on jälleen harvinaisen laaja. Samalle musiikkifestivaalille mahtuu niin kotimaisen juurimusiikin huiput kuin kansansuosikkeja Suvi Teräsniskasta Egotrippiin, kansainvälisia tähtiä Haitista ja Kolumbiasta asti, lukemattomia innokkaita pelimanniosallistujia unohtamatta.

Tästä hurjasta ohjelman kirjosta haluaisin nostaa esiin mielenkiintoisen Pelimannit framilla -konserttisarjan, jossa piirretään muutamasta pelimannista syväluotavampi henkilökuva, kertoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Konserteissa pelimannit sekä soittavat että tarinoivat.

Pelimannit framilla -konserttisarjan esiintyjistä mainittakoon muun muassa viime vuoden Lontoon Proms -festivaalilla esiintynyt barokkiviulutaituri Kreeta-Maria Kentala, jonka juuret ovat syvällä Kaustisen pelimannimullassa.

Myös osallistavaa ohjelmaa

Koko viikon on tarjolla ohjelmaa laidasta laitaan ja aamusta yötunneille, kertoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki. Pyrimme luomaan ohjelmaan sekä tarpeeksi vaihtelua että joitain selkeän punaisen langan varaan rakennettuja päiväkokonaisuuksia.

Tiistaina järjestetään satoja osallistuja keräävät Mukulamatineat, keskiviikkona suomenruotsalainen musiikki ja tanssi ovat keskiössä ja torstaina pureudutaan ennen kaikkea paikallisiin Kaustisen perinteisiin. Viikonloppua kohden nostatetaan pulssia muun muassa kolumbialaisen dj:n KillaBeatMakerin tahdissa.

Ohjelma on myös vahvasti osallistavaa – tarjolla on konserttien lisäksi opetustuokiota, joissa voi perehtyä vaikka ukulelen soittoon, sekä erilaisia työpajoja.

Suositut jamiworkshopit saavat nyt rinnalleen myös tanssijamiworkshopit Maunon makasiinilla, joihin voi osallistua kuka tahansa tanssista innostunut.

Ajatus on painottaa erityisesti tanssin sosiaalista puolta: tuoda käytännön kautta esiin sitä, mikä tanssimisessa on tärkeää ja mitä oikeasti on musiikin ja tanssin suhde, valottaa Hakamäki.

Lapsille on tarjolla laajasti ohjelmaa joka päivä: sekä konsertteja että osallistavaa toimintaa – Kaustinen on varmasti Suomen kesän perheystävällisimpiä festivaaleja.

Luontotunnelmista rappiin

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien massiivinen esiintyjäkaarti on osittaain julkaistu vuodenvaihteessa, mutta viime hetken lisäyksiä ovat muun muassa intensiivinen Chouk Bwa Haitista, kriitikoiden ylistämä teräväkynäinen bluesvaikutteinen avant-folkisti Richard Dawson Iso-Britanniasta ja heleä-ääniset The Escarteen Sisters Espanjasta.

Kotimaisten esiintyjien joukkoon ovat liittyneet muun muassa haitaritaituri Markku Lepistö, kansanmusiikkia ja rappia yhdistävä haapoja & illmari kollektiivi, shamaaniviulisti Tuomas Rounakari sekä Teostopalkintoehdokas Meriheini Luoto, jonka ylistetty persoonallinen kokonaisuus Metsänpeitto sopii upeasti myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tämänvuotiseen luontoteemaan. Heavymiehenä ja suurena kansanmusiikin ystävänä tunnettu Timo Rautiainen esiintyy duona monipuolisen Ville Ojasen kanssa. Kaustisella esiintyy myös kotimaisten kansantanssiryhmien parhaimmistoa Siepakoista Motoraan sekä kansainvälisiä tanssivieraita muun muassa Virosta. Juhlien sydämessä ovat komea porukka pelimanneja koko Suomesta.

MAALISKUUN JULKISTUKSET

Suomen rakastetuimpiin klassikkobändeihin lukeutuva Egotrippi saapuu 25-vuotisjuhlakiertueellaan ensimmäistä kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlille perjantaina 13.7.

Egotrippi, kuva: Tero Ahonen

Viime vuoden lokakuussa yhtye julkaisi kymmenennen albuminsa nimeltään 10. Suurin osa uusista kappaleista on tuttuun tapaan orkesterin omaa kädenjälkeä, mutta joukossa on muutama biisi, joiden tekoon ovat osallistuneet Iisa ja Tuure Kilpeläinen. Kymmenen-teeman ympärillä hullutteleva bändi julkaisi tiistaina 10.10. kymmenen uutta kappaletta ja heitti yllätyskeikan 10-linjan raitiovaunussa Helsingissä.

Yli 20 vuotta musiikkia tehnyt Egotrippi teki suuren läpimurron viidennellä albumillaan Matkustaja, joka poiki yhtyeelle ensimmäisen kultalevyn. Myöhemmin julkaistu 20 suosikkia ‑kokoelmalevy myi jo platinaa, ja levyltä lohkaistu single Matkustaja oli vuonna 2005 eniten radioissa soinut kotimainen kappale. Kuudennella albumillaan Vielä koittaa uusi aika bändi nousi ensimmäistä kertaa listaykköseksi. Vuonna 2008 julkaistu Maailmanloppua odotellessa palkittiin kolmella Emma-patsaalla.

Festivaalilauantain 14.7. pääesiintyjänä nähdään Finnhittien kuningatar Vicky Rostin 60-vuotisjuhlashow. Ikinuori energiapakkaus on villinnyt suomalaisia jo viidellä vuosikymmenellä, ja keikkatahti jatkuu kovana edelleen.

Vicky Rosti, kuva: Riitta Supperi

Nuori laulajalahjakkuus nousi kansansuosioon jo 1974 olleessaan vasta 16-vuotias, kun hän voitti Suomen Iskelmälaulumestaruuskilpailut. Siitä lähtien hän on tehnyt mahtavaa uraa keikkaillen ympäri Suomea ja äänittäen 10 albumia. Virven hittejä ovat mm. Kun Chicago Kuoli, Tuolta Saapuu Charlie Brown, Oon Voimissain, Sata Salamaa sekä Leikitään.

Uuden kotimaisen kansanmusiikin kärjet esittäytyvät

Juhlilla nähdään luonnollisesti myös suuri määrä kotimaisen kansanmusiikin ja etnon huippunimiä. Yksi skenen tämän hetken kovimmista kansanmusiikin vientituotteista, elektro-folkkia soittava Okra Playground nähdään festivaalin päälavoilla. Yhtyeen debyyttialbumi keräsi jo vuonna 2015 ylistäviä arvosteluja, ja tässä kuussa julkaistava toinen levy on jo yltänyt Transglobal music chartin top 10 ‑listalle. Lisäksi juhlilla nähdään mm. maailmalla mainetta niittänyt Etno-Emma voittaja, vocal folk hop-yhtye Tuuletar sekä pitkän uran tehnyt haitarivelho Hannu Seppänen & co. Ohjelmaa tähdittävät myös jo aiemmin vahvistetut raikas ja mielenkiintoinen a cappella ‑yhtye Ilo Ensemble sekä yksi tuoreimmista kansanmusiikin kentän innovatiivisista ihmeistä, avainviulun, säkkipillin ja saksofonin voimin partyfolkmetallia tykittävä Ritva Nero.


HELMIKUUN JULKISTUKSET

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on valinnut showcase-bändeikseen 2018 Väisänen jne.:n, Maria Reikko & Best Case Scenario Bandin sekä ruotsalaisen Trio Törnin.

Trio Törn (SE) / Kuva: Sona Hellman

Oululainen laulaja-lauluntekijä / tarinaniskijä Väisänen laulaa rennosti elämästä ja kuolemasta. Väisänen jne. julkaisi 2016 esikoisalbuminsa Jatkot. Sen tarinoissa seikkailevat henkilöt mm. varoittavat exästään, ottavat osaa paholaisen syntymäpäivään ja muistelevat Taivalkosken ainutlaatuista tunnelmaa.

Maria Reikko & Best Case Scenario Band soittaa uutta jalan alle menevää nykykansanmusiikkia. Kansanmusiikin ekologisen lokeron seinät tutisevat yhtyeen lisätessä perinteiseen poljentoon uutta soundia ja elämänmakuista groovea. Tunnelataus ja huimapäiset soolot eivät jätä kuulijaa kylmäksi.

Nuori ruotsalainen Trio Törn luo uutta musiikkia tukeutuen vahvasti perinteen voimaan. Yhtyeen juuret ovat skandinaavisissa polskissa, sottiiseissa ja hallingeissa, joiden pohjalta he venyttävät niin instrumenttiensa kuin tradition rajoja viulun, avainviulun ja sellon kokoonpanolla.


TAMMIKUUN JULKISTUKSET

Kaustinen suuntaa kohti seuraavaa 50-vuotiskauttaan

Kaustisen 51. kansanmusiikkijuhlia vietetään jälleen heinäkuussa. Juhlaviikon avajaispäivän maksuttoman sisäänpääsyn kaikille tarjoaa 150-vuotisjuhliaan viettävä Kaustisen kunta!

Juhlia vietetään teemalla luonto. Luonnostaan-otsikon alla aihetta lähestytään useista kiinnostavista näkövinkkeleistä: musiikkia luonnosta, luonnollista musiikkia, luonnon äänet, kierrätys, ihmisluonto. Teeman avulla tutustutaan myös musiikintekijyyden näkökulmiin, luonnon sointiin, inspiraatioon ja musiikin kierrättämiseen. Festivaali ja samalla sen luontoteema käynnistetään yövaelluksella sunnuntaina 8.7. Parinkymmenen kilometrin mittaisella vaelluksella valmistaudutaan tulevan festivaaliviikon koitoksiin rennoin askelin, musiikin tahtiin. Yövaelluksen järjestää festivaalin kanssa yhteistyössä Perhonjokilaakson retkeilijät ry.

Valtakunnallinen vuositeema, Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen nimeämä Kaikilla mausteilla – kansanmusiikin ja kansantanssin elävät perinteet nivoo elävinä ja muuntuvina säilyvät aineettoman kulttuuriperinnön ilmiöt yhteen niin Kaustisella säilyneen paikallisperinteen kuin yhteisöllisen taiteen tekemisenkin kautta, muita kansallisia ja kansainvälisiä ilmiöitä unohtamatta. Kaustisen kunnan juhliessa 150-vuotista historiaansa korostuu paikallisen osaamisen ja perinteen osuus luontevasti. Yhdistettynä paikallisperinteeseen teeman tiimoilta toteutetaan konserttisarja Elävä perintö: Näin meillä. Lasten Kaustisen osana puolestaan toteutetaan ohjelmasarja Elävä perintö: Leikki.

Kaustisen Vuoden yhtyeeksi on nimetty Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!, vuonna 2007 perustettu ja siitä saakka määrätietoista, kansanmusiikkiperinteitä kunnioittavaa työtä tehnyt yhtye. Sen jäsenet ovat paitsi taitavia muusikoita, myös loistavia musiikkikasvatuksen ammattilaisia ja musiikkipedagogeja. Yhtyeen musiikki on mielenkiintoisen kekseliästä ja monipuolista sisältäen tyylilajeja kalevalaisesta laulusta maailman eri musiikkiperinteisiin. Nimityksellä Kaustinen haluaa edistää lastenkulttuuria ja kunnioittaa samalla korkeatasoista lastenmusiikin tekemistä kotimaassamme: laadukas, perinteitä vaaliva musiikki kuuluu jokaiselle, ikään ja kokoon katsomatta.

Vuoden yhtye 2018: Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! (Kuva: Sami Mannerheimo)

Festivaaliohjelmassa nähdään myös runsaasti sekä kansainvälisiä upeita uutuuksia että pitkän linjan huipputekijöitä. Portugalilaista musiikkiperinnettä omaperäisesti uudelleenjalostava OMIRI on yksi sykähdyttävimmistä uutuuksista eurooppalaisen maailmanmusiikkitaivaan alla. Ruotsin huikein kansanmusiikin bilebändi Folk All-in Band tekee näyttävän paluun Kaustiselle. Muita kansainvälisiä tähtiä ovat mm. skotlantilainen viulistilegenda Alasdair Fraser yhdessä sellotaituri Natalie Haasin kanssa sekä maailmaa valloittanut tanskalainen Helene Blum & Harald Haugaard Band. Ensimmäistä kertaa Kaustisella nähdään puolalaisen perinteen vaikuttava tulkitsija ja edistäjä, palkintoja kahminut perheyhtye Kapela Maliszów sekä Norjan saamelainen, 20. taiteilijavuottaan juhliva Vassvik.

Pohjoismaat näkyvät tavallista vahvemmin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla tulevana kolmena vuonna Nordisk Kulturfondin puls-rahoituksen turvin, jolla rakennetaan pohjoismaisen musiikin konsertti- ja työpajasarja. Ajatuksena on saattaa nuoret yhteen ja luoda yhteispohjoismainen alusta, johon nuoret haluavat tulla luomaan kontakteja muun muassa yhteissoiton myötä.

Kotimaisista yhtyeistä esiintymässä nähdään mm. 20 vuoden jälkeen paluun Kaustiselle tekevä 2-rivisguru Hannu Seppänen & co, rohkea ja elämänmakuisia lauluja esittävä a cappella -yhtye Ilo Ensemble, Etno-Emma-palkintoa tavoitteleva duo Maria Kalaniemi & Eero Grundström, kalevalaista bluesia tulkitseva Juurakko sekä Etnogaalassa Vuoden tulokkaaksi valittu mieletön Maija Kauhanen. Tango on kesän juhlilla erityisesti esillä maailman maineikkaimman huuliharppuyhtye Svängin sekä 20. juhlavuottaan viettävän Tango-orkesteri Unton toimesta. Iskelmätaivaan valovoimainen tähti Suvi Teräsniska valloittaa jälleen Kaustisen festivaaliyleisön sydämet. Perinnettä parhaimmillaan kuullaan mm. Risto Kuparin luotsaamassa arkkiveisukonsertissa Kolme Katilaa ja mää: Puntarin kolli, Euran balladi ja muut Frans Järvisen arkkiveisut, sekä Seinäjoen kaksirivisten 20-vuotisjuhlakonsertissa. Myös kotimainen esittävä kansantanssi ja uudet koreografiat sekä perinteisemmät kansantanssin konsertit ovat tulevanakin kesänä vahvassa asemassa juhlien ohjelmistossa, kansainvälisiä tuulahduksia unohtamatta.

Share