Mitähän se Kekkonen tuumailee? Kuva Krista Järevlä.

Mitähän se Kekkonen tuumailee? Kuva Krista Järevlä.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat jatkuvat vauhdikkaina. Kotimaista ja kansainvälistä ohjelmaa on tarjolla 27 esiintymispaikassa, soitto soi ja tanssi jatkuu aamusta pikkutunneille.

Torstaina ensi-iltansa saa perinteinen Kaustisen kavalkadi. Tällä kertaa aiheena on presidentti Kekkosen vierailu Kaustisella vuonna 1974, kun hän vihki Pelimannitalon käyttöön.

”Näytelmä liikkuu eniten mielikuvitustasolla”, toteaa ohjaaja Anna-Kaisa Kettunen. ”Kaustislainen isäntä ja emäntä miettivät, millaista olisi jos saisi Kekkosen omaksi vieraakseen Kaustiselle. Kuvitellutkin kohtaukset nojaavat hienosti oikeisiin Kekkos-juttuihin, joten jää nähtäväksi, kuinka monta oikeaa tapahtumaa yleisö bongaa.”

Käsikirjoituksesta ja musiikin ohjauksesta vastaavat perinteiseen tapaan Antti Huntus ja Mauno Järvelä. Kaustislaislähtöinen, Oulussa nykyään vaikuttava Kettunen toimii ensimmäistä kertaa kavalkadin ohjaajana.

”On erittäin mukavaa päästä mukaan tähän porukkaan”, Kettunen kertoo. ”On loistavia näyttelijöitä ja kavalkadikonkareita, mikä tekee työstäni helpompaa. Tokihan kavalkadin ohjaaminen on haaste – se on hyvin erilaista kuin perusteatteri mustassa laatikossa. Areena on omanlaisensa ympäristö, ja yleisöä on lähes joka puolella. Rytmi on isolla areenalla myös hyvin erilainen kuin pienellä näyttämöllä.”

Päärooleissa nähdään Panu Valo, Marianne Oivo ja Matti Mustajärvi. Kekkosen osaa näyttelevä Mustajärvi on paneutunut roolityöhönsä huolellisesti ja miettinyt Kekkosen merkitystä aikanaan.

”Olen tehnyt matkan menneisyyteen, lukenut paljon Kekkosesta ja tutustunut valokuviin ja videoihin”, Mustajärvi kertoo. ”Kuvissa Kekkonen on aika hymytön, tai oikeastaan sisäänpäin hymyilevä. Vapaimmissa tilanteissa hän näyttää hymyilleen enemmänkin. Tässähän Kekkonen on toki tavallaan mielikuvitushahmo.”

Mustajärvi on myös miettinyt Kekkosen hahmoa ja presidentin roolia tänä päivänä.

”Kekkonen oli mediakauden presidentti, joka käytti lehdistöä hyväkseen omalla tavallaan. Nykyään tilanne on vähän toisinpäin. Henkilöpalvonta oli aika voimakasta siihen aikaan, ja se näkyy myös kavalkadissa, enemmän huumorin kautta.”

Kaustislainen kavalkadi: Nuottikriisi to 14.7. klo 17 ja la 16.7. klo 18.15 Keskipohjanmaa-areenalla.

 

HÄMY. Kuva Petri Kivinen.

HÄMY. Kuva Petri Kivinen.

Oululainen Tanssiteatteri Hämy juhlii

Kaustisen kansantanssikattaus on jälleen komea. Tänä vuonna Kaustisella esittäytyy muun muassa 10-vuotisjuhliaan viettävä Tanssiteatteri Hämy. Ryhmä muodostuu tanssin ja musiikin ammattilaista ja toimii aktiivisesti Oulun ammattitanssikentällä, yhteistyössä muun muassa JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen kanssa.

”Kaustisella on luvassa kaverisynttärit, joissa esitämme palasia ohjelmistostamme vuosien varrelta – karjalaista ilottelua ja muita vahvoja tunnelmia”, kertoo taiteellinen johtaja Hanna Poikela. ”Kokonaisuuden päättää ’Kuu paistaa heleästi, kuollut ajaa keveästi’, kansantarinoihin pohjautuva vertahyytävä kummitusjuttu. Sävellämme ja koreografioimme kaiken itse. Kaikki tehdään yhdessä, ja on jopa vaikea sanoa, mikä on kenenkin työtä.”

Kaverisynttäreistä muodostuu oikea oululaisen kansantanssin juhla, koska Hämyn lisäksi tilaisuudessa esiintyvät oululainen kansantanssiryhmä Polokkarit, vuoden 2016 kansantanssiyhtye, sekä Hässäkkä, jota Hanna Poikela kuvailee Tanssiteatteri Hämyn ”kasvattiryhmäksi” pitkälle edenneitä kansantanssijoita, joita Hämyn tanssijat ohjaavat.

Tanssiteatteri Hämyn 10-vuotissynttärit to 14.7. klo 19 Keskipohjanmaa-areenalla.

Muusta kotimaisesta kansantanssitarjonnasta mainittakoon muun muassa ensi vuonna 60 vuotta täyttävä Turun Kiikurit, joka esittää otteita legendaarisen tanssintekijä Marjo Kuuselan tuoreesta, kesäkuussa Naantalin musiikkijuhlilla esitetystä koreografiasta.

Turun Kiikurit pe 15.7. klo 19 Keskipohjanmaa-areenalla.

Kisällit ja mestarit yhteistyössä

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat esittelevät tänä vuonna kahden konsertin sarjan, jossa mestarit ja kisällit kohtaavat. Nuoret ammattilaiset on saatettu yhteen mestareiden kanssa, ja tulokset nähdään uunituoreina yhteiskonserteissa. Sarjan aloittaa viime vuonna Konsta Jylhä -kilpailun vapaan sarjan voittanut Tero Pajunen sekä mestarikansanlaulaja, romanilaulujen taitaja Hilja Grönfors. Toinen pari uunista ulos on nuori kitaristi J-P Piirainen ja mandoliinin legenda, mestaripelimanni Heikki Lahti.

J-P Piirainen.

J-P Piirainen.

”Aloite tuli festivaalin puolelta, ja tietysti suostuin heti”, kertoo J-P Piirainen. ”Ajattelin, että se olisi hauskaa ihan kenen kanssa tahansa, mutta erittäin hauskaa, että sain juuri Heikki Lahden parikseni. Olen tavannut hänet ensimmäisen kerran 11-12-vuotiaana Kihauksen kansanmusiikkileirillä, joten olen jo kauan tiennyt, kuka hän on, ja katsonut häntä ihaillen ylöspäin.”

Konsertin sisältö rakennetaan Kaustisella festivaaliviikon aikana. ”Vielä emme oikein tiedä, mitä tulee tapahtumaan, mutta soitamme joka tapauksessa yksin ja yhdessä. Minulla on jonkin verran uuttakin materiaalia ohjelmistossa. Eniten odotan sitä, mitä soitamme Heikin kanssa yhdessä, koska se on niin harvinainen tilaisuus. Tuntuu todella hauskalta, että hänkin on lähtenyt tähän täysillä mukaan. Olemme saaneet festivaalilta todella vapaat kädet, ja toivon että tilaisuudesta tulee rento ja lämminhenkinen.”

Viime vuonna Kaustisen showcase-sarjassa esiintynyt Piirainen soittaa tänä vuonna myös Sibelius-Akatemian Folk Big Bandin riveissä sekä Hovitanssista hoppatahtiin -kokonaisuudessa.

Kisälli kohtaa mestarin I: Tero Pajunen ja Hilja Grönfors pe 15.7. klo 19 Pelimannitalossa.

Kisälli kohtaa mestarin II: J-P Piirainen ja Heikki Lahti la 16.7. klo 11.30 Pelimannitalossa.

 

Piia Kleemola Mestareiden jäljillä

Eteläpohjalaisten viulupelimannien maailmaan on mahdollisuus uppoutua viulisti Piia Kleemolan Mestareiden jäljillä -konsertissa, jossa yhdistyvät arkistoäänitteet, historialliset valokuvat ja Kleemolan uudet tulkinnat vanhojen mestareiden soitteista. Piia Kleemolan lisäksi konsertissa esiintyy viulisteja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmästä.

Musiikin tohtori Piia Kleemola tunnetaan sooloesiintymisten lisäksi muun muassa Päre- ja Hyperborea-yhtyeistä sekä seinäjokelaisen Laitakaupungin orkesterin jäsenenä. Syksyllä 2015 hän aloitti Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston rahoittaman post doc -tutkimushankkeensa, jossa hän syventyy eteläpohjalaisen pelimanniviulismin tutkimukseen. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa mahdollisimman laajasti kansanmusiikkiarkistoissa olevat aiheeseen liittyvät äänitteet ja toteuttaa näiden pohjalta tutkimus eteläpohjalaisten viulistien soittotyyleistä. Tutkimushanketta voi seurata blogissa: http://www.uniarts.fi/blogi/kiikka-iisakista-hiljaiseen-polskaan.

Mestareiden jäljillä pe 15.7. klo 15.30 Kansantaiteenkeskuksessa.

Lisätietoja:

Lehdistöpäällikkö

Hilkka Rauhala

p. 040-6585340

press@kaustinen.net