Vuoden yhtye I Fäälan tuntee suomenruotsalaisen menuettiperinteen tarkoin. Trion muodostavat Kenneth Nordman (vas.) Mats Granfors ja Tom Forsman. Kuvaaja: Benjamin Nordberg

Kun Kaustinen julkisti esiintyjiään Eläköön Folk! -gaalassa Folklandia-risteilyllä Itämerellä lauantaina 12. tammikuuta, yksi odotetuimpia uutisia oli Vuoden yhtye 2024. Nimityksen sai tällä kertaa suomenruotsalainen I Fäälan.

Kenneth Nordman (viulu, avainviulu), Mats Granfors (viulu) ja Tom Forsman (kitara, luuttu) ovat erityisesti onnistuneet tuomaan esiin suomenruotsalaista polska- ja menuettitraditiota raikkaalla ja ammattitaitoisella otteella. Yhtyeen juuret ovat vahvasti Suupohjan musiikkiperinteessä, pelimanneja löytyy soittajien esi-isistäkin. Kolmikko kulkee heidän jalanjäljillään, kuten I fäälan -murresana (jalanjäljissä) myös alleviivaa.

– Vuoden yhtye on tällä kertaa poikkeuksellisen ainutlaatuinen, koska se vaalii musiikissaan paikallisen perinteen pienimpiäkin nyansseja ja huomioi jopa eri kylien tyylierot. Voidaan sanoa, että I Fäälan on oman musiikkinsa alueella todellinen asiantuntija, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki sanoo.

Vuoden yhtyeitä on nimetty vuodesta 1986. Arvostetun tittelin ovat saaneet aikoinaan monet tunnetut yhtyeet, kuten JPP, Värttinä, Loituma ja Frigg. Vuoden yhtyeeksi on nimetty myös suurempia tai yhteisölähtöisiä orkestereita esimerkiksi Orivesi All Stars, Kangasalan Pikkupelimannit ja Siba Folk Big Band.

Nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye, joka on ansioillaan, tuoreella otteellaan tai pitkällä urallaan osoittanut erityistä osaamista ja toimintaa kansanmusiikin saralla.