Kaustisen festivaaliviikosta on tullut viime vuosina aineettoman kulttuuriperinnön ”Suomi-areena”, ruohonjuuritason kohtauspaikka kansanmusiikin harrastajille ja ammattilaisille mutta myös ulkomaisille tutkijoille ja opiskelijoille.
Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo, että festivaalin takaa löytyy merkittäviä kohtaamisia alan kotimaisissa ja kansainvälisissä huippuseminaareissa.
– Kiinnostus eri puolilta maailmaa on lisääntynyt sen jälkeen, kun kaustislainen viulunsoitto pääsi vuosien prosessin jälkeen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021.
Festivaali saa tällä viikolla vieraakseen tutkijoita ja opiskelijoita muun muassa Ruotsista, Ranskasta, Taiwanista ja Virosta. Juhlilla on lanseerattu tänä vuonna uusi Kaustinen ICH Academy -luento- ja seminaarisarja. Tiistain ja keskiviikon kotimaisissa seminaareissa pohdittiin kansanmusiikin tulevaisuutta ja Unescon mahdollistamaa alueellista vetovoimaa.
Perjantaina kello 17 alkaen Kansantaiteenkeskuksen Museosalin hybridiseminaarissa keskustellaan tutkimuksen roolista aineettoman kulttuuriperinnön suojelussa.
Showcase-yhtyeet koolla
Kaustisella vierailee nyt myös kansainvälinen delegaatio seuraamassa, millaisia nousevia kykyjä Suomesta löytyy tänä vuonna. He tarkastelevat erityisesti festivaalin valitsemia showcase-yhtyeitä, jotka ovat tänä vuonna HOSTIKKA, Luomuduo ja Ilkka Heinonen.
Delegaatio seurasi keskiviikkona jo aamupäivällä, miten yhtyeet pitivät englanniksi yhden minuutin pituisen esittelypuheen itsestään sekä soittivat yhden kappaleen. Keskiviikkoiltana heillä on peräkkäiset keikat Kallioklubilla: kello 20.15 Luomuduo, kello 21.45 Ilkka Heinonen ja kello 23.15 HOSTIKKA.
Kansanmusiikin voima lumoaa
Lauantain huippuseminaari Kaustinen ICH Seminar 2024 liittyy maailmanlaajuiseen tavoitteeseen saada kulttuuri osaksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki näkee kansainväliset seminaarit merkittävänä osana festivaaliviikon tapahtumia.
– Meidän festivaalimme tekee aina suuren vaikutuksen ulkomaisiin vieraisiin. Yhteisölähtöisyys on keskiössä: meillä ei erotella harrastajia ja ammattilaisia vaan kaikki esiintyvät ja toimivat yhdessä.
– Seminaarissa kuullaan tietysti myös musiikkia: Kansantaiteenkeskuksen suuressa Kaustinen-salissa ovat haitarivirtuoosi Antti Paalanen ystävineen Bretagnesta ja nuoret Kaustisen Näppärit soittamassa.
Lauantaina kello 11 alkavassa seminaarissa puhuvat oman maansa johtava aineettoman kulttuuriperinnön vaikuttaja Martin Sundin Ruotsista sekä kestävän kehityksen asiantuntija John Crowley Irlannista.
Muita seminaarin osanottajia ja panelisteja ovat erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta, yhteiskuntasuhdevastaava Annika Lyytikäinen KULTA ry:stä, Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki sekä Markku Wilenius, Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuksen professori ja UNESCOn transformatiivisen oppimisen ja planetaarisen tulevaisuuden professori.
Seminaareihin on vapaa pääsy. Lue lisää tästä linkistä
KUVA: Kansainvälinen Kaustinen: esiintyjiä jokaisesta maanosasta, tutkijoita koolla seminaareissa ja tämä delegaatio seuraamassa nousevia tähtiä, erityisesti showcase-yhtyeitä. Kuvaaja: Risto Savolainen