Federspiel. Kuva Julia Wesely.

Federspiel. Kuva Julia Wesely.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat saatetaan tänään komeasti alkuun aurinkoisessa säässä. Kiitos ahkerien talkoolaisten, käytännön järjestelyt on saatu ajoissa valmiiksi. Esiintyjämäärä kipuaa neljän tuhannen paremmalle puolelle ja yksittäisten, ohjelmaan merkittyjen tilaisuuksien määrä puolentoistatuhannen paikkeille.

Varaslähdön otti sunnuntaina juostu Kreetan kierros, mutta varsinaiset juhlat pärähtävät käyntiin kaustislaisella aloituksella maanantaina iltapäivällä. Avajaisjuhlassa kuullaan myös festivaalin historiaan aiemmin kuulunut fanfaari, joka tekee paluun tämän vuoden puhallinteeman kunniaksi. Avajaisillan ohjelmassa on myös muun muassa musiikintekijyyttä avaava Tekosyy-klubi sekä Konsta Jylhä-kilpailun semifinaali.

Festivaaliohjelma on perinteiseen tapaan äärimmäisen laaja – mukaan mahtuu musiikkia Kaustisen pelimanneista Anssi Kelaan, mutta myös tanssia, teatteria ja elokuvia. Kansan rakastama Pave Maijanen esiintyy Kaustisella varta vasten räätälöidyllä ohjelmalla yhdessä kansanmusiikkijuhlien housebandin kanssa. Kansainvälisistä vieraista mainittakoon itävaltalainen puhallinyhtye Federspiel sekä ruotsalainen energistä nykykansanmusiikkia soittava Massivet.

Kansantanssin riemuvuotta vietetään koko vuoden 2016 ajan, ja se näkyy myös Kaustisella. Kansantanssijoiden määrä festivaalilla on ilahduttavasti ollut viime vuosina nousussa, ja tänä vuonna kotimaisten ryhmien lisäksi yleisöä ilahduttavat portugalilaiset ja latvialaiset kansantanssijat. Tanssiteatteritarjonta on myös runsas, mainittakoon muun muassa Tanssiteatteri Tsuumin kriitikoiden suitsuttama esitys Kake – Tiellä tähtiin. Festivaaliohjelmaan kuuluu myös kansanperinteen käsitteleminen teatterin keinoin. Perinteinen Kaustisen kavalkadi käsittelee tällä kertaa Kekkosen vierailua Kaustisella vuonna 1968. Muista teatterin keinoja käyttävistä esityksistä mainittakoon Vimpelin Väinämöisestä kertova Uinuva kantele, jonka pääosassa on kaustislaislähtöinen näyttelijä Panu Valo.

Interaktiivisuuteen on satsattu: festivaalivieraat voivat ottaa osaa monenlaisiin työpajoihin, sekä tietysti tanssia ahkerasti. Lapsille on tarjolla runsaasti ohjelmaa – Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on varmasti kesän perheystävällisimpiä tapahtumia. Lasten Kaustinen -ohjelmiston puitteissa festivaalilla nähdään muun muassa suursuosion saavuttanut Muumiperheen lauluretki, Orffit peräti kymmenen keikan voimin sekä Timo Parvela ja Loiskis.

Tallari juhlii näyttävästi 30-vuotisjuhliaan

Kaustisella toimiva kansanmusiikkiyhtye Tallari juhlii tänä vuonna 30-vuotissyntymäpäiviään, ja esiintyy kansanmusiikkijuhlilla ahkerasti koko viikon ajan eri ohjelmilla ja eri tunnelmissa. Nykykokoonpanon muodostavat Ritva Talvitie, Katri Haukilahti ja Sampo Korva, eli yhdistelmä nuorta ammattimaisuutta ja huikeaa kokemusta. Festivaaliviikolla Tallari esiintyy sekä sellaisenaan että eri vieraiden kanssa, joista mainittakoon suosittu laulaja Jesse Kaikuranta.

Tallarin juhlavuoden tuplakokoelma-cd ”30” julkaistiin yhtyeen virallisena syntymäpäivänä kesäkuun alussa. Kokoelma esittelee yhtyeen tuotannon 30 helmeä, ja sillä kuullaan Tallarissa vuosien varrella vaikuttanutta runsasta eturivin muusikoiden joukkoa ja kappaleita kaikilta yhtyeen levyiltä.

 

Tallarin juhlinta jatkuu myös koko ensi lukuvuoden ajan. Kausikonserttisarja 2016–2017 alkaa 24.9. ”virallisella” 30-vuotisjuhlakonsertilla Kansantaiteenkeskuksen Kaustinen-salissa. Yhtyeen tuotannon rakastetuimpia ja yllättäviäkin helmiä retrospektiivisesti tarjoava konsertti tuo lavalle ison joukon Tallarin riveissä tai yhteistyöproduktioissa vuosien varrella vaikuttaneita soittajia – niin modernin kansanmusiikin huippuammattilaisia kuin Tallarille alusta saakka tärkeitä pelimannikentän juurevia jammaajia. Juhlakauden toinen keskeinen teema on Etelä-Pohjanmaan lounaiskolkka Suupohja.

 

Mer information:

Presschef

Hilkka Rauhala

p. 040 6585 340

press@kaustinen.net