Kvällskonserterna filmades med fyra kameror, två fasta och två rörliga. (Foto: Krista Järvelä)

Festivalen VirtuaaliKaustinen avslutades i söndags men materialet på webbsidan Kaustinen2020.net finns tillgängligt fram till slutet av juli. Alla videor, även kvällskonserterna, samt övrigt program kan ses där utan bekostnad.

Sidan besöktes över 123 000 gånger under 13.–18.7. Det populäraste innehållet var spelmansprogrammet med 45 nya videor varje dag. Under 6 dagar följdes programmet nästan 10 000 gånger i Finland och i 50 andra länder – mest i USA och i Japan, näst mest i Sverige och i Tyskland.

Pro Kaustinen bestämde sig för att ordna festivalen på nätet så att den liknar det normala så gott som möjligt.

– Jag tror att i sommar kommer Kaustinen att stå ut från andra festivaler som ett stort och kostnadsfritt evenemang, säger Ira Korkala, ordförande för Pro Kautinen ry.

Verksamhetschefen Valtteri Valo har räknat att det tar 23 timmar, 2 minuter och 5 sekunder att gå igenom alla spelmansvideor. Den sammanlagda längden på allt videomaterial är 46 timmar 47 minuter.

– Det var spelmännen som gjorde festivalen igen! De filmade och producerade 350 nya videor själva. Länkarna finns kvar på KaustinenFMF-kanalen på YouTube även efter juli, säger Valtteri Valo.

Kaustinen Folk Music Festival ordnas nästa gång i festivalparken om ett år 12.–18.7.2021