Kaustisen kansanmusiikkijuhlien showcase-sarja esittelee nousevia kansanmusiikin nimiä. Festivaalin ohjelmatuotantotiimi valitsi kymmenien hakijoiden joukosta kolme mielenkiintoista kokoonpanoa – joukossa on mukana Saarijärveltä lähtöisin oleva nykykansanmusiikkiyhtye Kopla. Showcase-sarjan esiintyjät julkistettiin Folklandia-risteilyllä 9. tammikuuta.

Kopla musisoi sovitettua ja nykykansanmusiikkia rennolla, nuorekkaalla ja juurevalla meiningillä. Rivistössä on viuluja, harmooni, basso, haitarit sekä lyömäsoittimet. Laulajat liittyvät mukaan big band -keikoilla. Tulevana kesänä Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Kopla esiintyy sekä kymmenhenkisellä peruskokoonpanollaan että big band -versiona.

Koplalla on vahvat saarijärveläiset juuret. Kymmenhenkisen yhtyeen jäsenistä neljä asuu edelleen Saarijärvellä, loput ovat hajallaan ympäri Suomen. Yhteinen musiikkimatka on kuljettanut Koplaa jo kymmenen vuoden ajan. Kotiseudun vankkumaton tuki on kannatellut ryhmää ja pitänyt juuret tiukasti Saarijärven maaperässä. Erityisesti yhtyeen alkutaipaleella vanhojen saarijärveläispelimannien kannustus vei yhtyettä eteenpäin, soittajien ollessa silloin vielä nuoria tyttöjä. Koplan musiikissa kotiseudun vaikutus myös kuuluu – vuosien varrella mukana on ollut lukuisia saarijäveläisiä ja keskisuomalaisia säveltäjiä.

Kopla_2

Kopla

Koplan taipaleeseen on mahtunut lukuisia huippuhetkiä, mm. Pelimanniyhtyeiden Suomen mestaruus Mäntsälässä 2011, esiintymismatkat Viroon ja Saksaan, Suomen edustaminen Pelimanniyhtyeiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Sälenissä 2011, esikoislevynjulkaisu 2010 sekä 10-vuotisjuhlavuosi levynjulkaisuineen 2014. Pääsy Suomen suurimman kansanmusiikkitapahtuman showcase-sarjaan on Koplalle kunnianosoitus. ”Pienestä pitäen Kaustisella käyneinä isompien lavojen kutsu on houkutellut. Showcase-nimitys on hieno jatkumo Koplan 10-vuotisjuhlavuodelle, mutta myös vuoden suurimpia haasteita. Toivottavasti se tuo mukanaan uusia kuulijoita, keikkoja ja yhteyksiä!” Koplan jäsenet summaavat.

Oman lisänsä Koplan sakkiin tuo ystävyys – kyseessä ei ole pelkkä soittoporukka, vaan yhtyeen jäsenten välillä vallitsee syvä ystävyys. Se tuo väriä musiikkiin ja pitää joukkion kasassa välimatkoista huolimatta. Ystävyydeksi kasvanut pitkä yhteinen taival antaa koplalaisille edelleen intoa haastaa itseään ja koko porukkaa treenaamaan ja saamaan yleisö viihtymään.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 48. kerran 6.-12.7.2015. Showcase-sarja lanseerattiin vuonna 2013. Se esittelee nousevia kansanmusiikin nimiä. Sarjaan valitut artistit ja yhtyeet esiintyvät festivaalin päälavoilla. Muut vuoden 2015 showcase-sarjan esiintyjät ovat ruotsalainen pop- ja jazzvaikutteinen nykykansanmusiikkiyhtye Jaerv ja Joensuusta lähtöisin oleva kitarataiteilija ja kansanmuusikko J-P Piirainen.