VirtuaaliKaustisen yhteissoitto verkossa on historiallinen hetki festivaalin historiassa. – Vedetään ensin hidas versio, sitten lopuksi nopeampana, Mauno Järvelä suunnitteli perjantaina 17.7.2020 Kaustisella.
Kaustisen kansanmusiikkijuhlien historiaan kirjataan merkittävä hetki vuonna 2021: suuri yhteissoitto palaa ohjelmistoon alkuajoilta tuttuun tapaan. Ensi vuonna festivaali huipentuu ehkä kaikkien aikojen suurimpaan yhteissoittoon!
Mestaripelimanni Mauno Järvelä ja Tallari-yhtye valitsivat kappaleet jo tämän vuoden virtuaaliseen yhteissoittoon. Ensisoittoon on mahdollista tutustua Maunon vetämän työpajan muodossa My Kaustinen -ryhmässä, mistä löytyvät myös nuotit sekä pdf-tiedostoina että jpg-kuvina.
– Kaikkien ei tarvitse opetella kaikkia. Riittää hyvin, jos vaikka ottaa vain yhden kappaleen, itselleen sopivan kokoisen haasteen vastaan – sopivankokoisen läksyn vuoden ajaksi. Ensi kesänä pääsee sitten oikeaan yhteisöllisyyteen mukaan, Mauno Järvelä lupaa.
– Vedetään ensin hidas versio, sitten lopuksi nopeampana. Soitto jää nettiin leijumaan, ja siihen voi jokainen itse palata. Videosta tulee tarkistuspaikka ja nuotit on siellä Facebookin ryhmästä katsottavissa. Eiköhän se siitä lutviudu ensi kesään mennessä.
Mauno Järvelä tietää, että monet soittajat aloittavat syksyllä valmistautumisen seuraavan kesän festivaaliin – erityisesti nyt, kun koronaepidemia esti festivaalin järjestämisen Kaustisella.
– Ensi vuonna Areenalla ei tarvitse kenenkään pelätä, että erottuisi joukosta. Sointi tulee olemaan sen verran suuri, kun on iso kokoonpano. Melkein pitäisin tärkeimpänä sitä, että tulee hakemaan kokemusta mahtavasta yhteissoitosta. Ei siinä punnita solistisia valmiuksia.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen
Luvassa on valssia, sottiisia ja polskaa
Yhteissoiton neljä kappaletta on valittu neljältä ensimmäiseltä mestaripelimannilta. Arvon on Kaustisella saanut 148 pelimannia vuosikymmenten aikana. Vuonna 1970 nimityksen sai neljä viulunsoittajaa: Konsta Jylhä Kaustiselta, Kustaa Järvinen Eurasta, Otto Hotakainen Halsualta ja Tuure Niskanen Pielavedeltä.
Valitut kappaleet ovat nimeltään Juhantalon faarin valssi, Perämiehen sottiisi, Valssi Jaanalle and Vihkipolska.
– Istuttiin pöydän ääreen. Siinä oli muutama tallarilainen, laitettiin kappaleita ylös ja pyrittiin ottamaan huomioon, ettei kaikki ole valsseja. Ovat myös erityylisiä tahtilajimielessä, ehkä vähän sävellajejakin kerettiin miettiä.
Mauno Järvelä miettii, voisiko mestaripelimannien teema kulkea vuosi kerrallaan yhteissoitoissa.
– Meikäläinen on pähkäillyt, että siinä olisi jännää siltaa tulevaisuuteen. Materiaalia on suunnilleen viideksikymmeneksi vuodeksi. Idea motivoi tässä kovasti, oma vuoroni tulisi olemaan vuonna 2068.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen
Videon pariin voi palata koko vuoden
Mauno Järvelä on opettanut soittajia vuodesta 1967 alkaen. Näppäri-opetusmetodin kehittäjälle virtuaalisoiton asetelma ei lopulta ole kovin outo.
– Ei siinä nyt tietenkään samanlainen vuorovaikutus voi syntyä kuin jos olisi oppilaat vieressä, mutta sitä tekee itse kuitenkin aika samoilla tuntemuksilla kuin mitä tekisi livetilanteessa.
– Osaan suunnilleen arvata, mitä se oppiva osapuoli siellä oman koneensa ääressä ajattelee. Tässä on kumminkin se hieno mahdollisuus, että se joka opiskelee, voi palata vaikka kuinka monta kertaa videon pariin.
Mauno Järvelä lupaa olla kuulolla, jos ensi vuoden festivaaleille tulevat pelimannit tarvitsevat opastusta soittoon.
– Meikäläiselle voi aina pistää sähköpostia. Kyllä minä kerkiän niihin talven mittaan vastailla. Voi soittaa. Tai vaikka tulla käymään. Jos oikein ryntäys tulee, ei ehkä ehdi kaikille. Sanotaan siis niin, että vastaan tuota pikaa, Mauno Järvelä nauraa.
Teksti:
Marita Salonen
Kuvat:
Lauri Oino
Yhteissoittokappaleet
Juhantalon faarin valssi, Kustaa Järvinen
Perämiehen sottiisi, Tuure Niskanen
Valssi Jaanalle, Konsta Jylhä
Vihkipolska, Otto Hotakainen
Nuotit
My Kaustinen -ryhmässä Facebookissa kuvina ja tiedostoina.
Tallari
Kaustisella Kansantaiteenkeskuksessa päämajaansa pitävä Suomen ensimmäinen ja ainoa valtionavun piiriin kuuluva kansanmusiikkiyhtye.
Mauno Järvelän yhteystiedot
mauno.jarvela@gmail.com
040 5930 345
Yhteissoitto: Kohti 2021 festivaalia
Sunnuntaina 19.7.2020 klo 14, suora lähetys Maunon makasiinilta My Kaustinen -ryhmässä Facebookissa.