Paleface, Timo Rautiainen, Topi Saha, Johanna Försti and Aili Järvelä luovat uusia kansanlauluja Yle Radio 1:n Etnoillassa kesäkuussa 9.6. alkaen.

Kansanmusiikki-instituutin Pieni kansanlaulu -projektissa joukko maamme eturivin biisintekijöitä tutkii,  millaisia lauluja syntyy vuonna 2015, kun otetaan luovan prosessin lähtökohdaksi perinteinen kansanlaulu ja tekijöiksi nykyisten populaarilajien laulunkirjoittajat. Mitkä ovat tämän päivän kansanlaulun lähtökohdat, ja onko nykypäivän kansanlaulu ylipäänsä mahdollinen käsite?

Musiikilliset vastaukset ja tarinat niihin päätymisistä kuullaan Pieni kansanlaulu -radiosarjassa Yle Radio 1:n Etnoillassa neljänä peräkkäisenä kesäkuun tiistaina 9.6. alkaen sekä projektin kruunaavassa Pieni kansanlaulu ‑teemakonsertissa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla keskiviikkona 8.7., osana juhlien tämän vuoden kansanlauluteemaa.

Sarjan jokaisessa jaksossa on vieraana lauluntekijä, joka kansanmusiikin emeritusprofessori, kansanlaulutietäjä Heikki Laitisen sparraamana sukeltaa kansanlaulun syvyyksiin ja palaa jakson päätteeksi pintaan kera saaliinsa, kevään 2015 aikana kirjoittamansa uuden laulun. Tulokset ja niiden suhteet lähtökohtaan ovat yhtä monipuolisia kuin osallisetkin.

Mukana ovat Timo Rautiainen, ”kansanmusiikkiherätyksen” kokenut suuri kansansuosikki raskaamman suomirockin kärjestä, UMK-kilpailun tutuksi tekemä Aili Järvelä, joka on imenyt kaustislaisen pelimanniperinteen äidinmaidossa, mm. romanimusiikkia biiseissään hyödyntänyt kärkiräppärimme Paleface sekä parina työskentelevät laulaja-lauluntekijä Topi Saha ja rytmimusiikkilaulutaituri Johanna Försti, joilla molemmilla on myös vahvat kansanmusiikkijuuret.

Kaustisen konsertin sovittajana ja bändin johtajana toimii Ville Ojanen, ja bändi koostuu maan eturivin ammattikansanmuusikoista. Myös konsertti radioidaan ja lähetetään Yle Radio 1:llä myöhemmin.

Kansanmusiikki-instituutin Yle Radio 1:lle tuottaman sarjan toimittajana on Kansanmusiikki-instituutin julkaisupäällikkö ja Kantelelehden päätoimittaja Jimmy Träskelin. Hankkeen rahoittajina ovat lisäksi Koneen säätiö ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlien järjestäjä Pro Kaustinen ry.

More information:

Lauri Oino, tuottaja, Kansanmusiikki-instituutti, 050-350 4600, lauri.oino@kaustinen.fi

Elina Roms, tuottaja, Yle, 040-860 3869, elina.roms@yle.fi