Tiedote 7.7.2017

Juhlavuoden vaikutus näkyy 50. kertaa järjestettävän festivaalin ennakkolipunmyynnissä: kesäkuun loppuun mennessä lippuja on myyty lähes kaksinkertainen määrä viime vuoteen verraten. ”Säänhaltijoiden armoilla olevan ulkoilmatapahtuman näkökulmasta reipas kasvu ennakkomyynnissä on iloinen asia”, toiminnanjohtaja Sini Keränen summaa tunnelmat pari päivää ennen festivaalin alkua. Suurta kasvua selittää osaltaan vilkas ryhmämyynti – eritoten päätösviikonlopulle on tulossa kymmeniä bussilastillisia ryhmämatkailijoita.

Kaustisella ennakkomyynnin osuus koko lipunmyynnistä on ollut viime vuosina noin kolmanneksen. Juhlavuoden kunniaksi festivaalin avajaispäivänä sisäänpääsy on kaikille maksuton. Sen odotetaan osaltaan kasvattavan käyntimäärää. ”Jotta saamme tarkat käyntitilastot myös avajaispäivältä, kuljetaan silloinkin lipun kanssa kulunvalvonnasta – mutta lipun saa maksutta portilta. Lippujen jakelu aloitetaan klo 14 ja festivaali avataan virallisesti klo 15,” ohjeistaa Keränen.

Kolme kulkuetta kirkonkylän halki

Kansanmusiikkijuhlien avajaispäivänä, maanantaina 10.7. juhlat näkyvät koko kirkonkylässä, kun kolme keskenään erilaista kulkuetta näyttäytyvät vuorotellen. ”Juoksutapahtuma Kreetan kierros on yleisön pyynnöstä siirretty festivaalia edeltävästä sunnuntaista avajaispäivälle”, kertoo Sini Keränen. Muuten kierros käydään perinteiseen malliin juosten, soitellen ja tanssahdellen. Ilmoittautua voi vielä paikan päällä, Juhlapihalla klo 15 alkaen. Kierros alkaa klo 16.30, tietysti lähtö- ja matkamusiikilla siivitettynä. Sekä lähtö että maali sijaitsevat Pelimannitorilla.

Klo 17 on Kaustisen mobilistien vuoro. Vanhat autot ja muut menopelit ajavat katsastusasemalta Mosalan kautta Nesteelle. ”Mobilistien vuosittaisen festivaaliajon päivä on vähän vaihdellut. Nyt ajatuksena on, että samana päivänä voi nähdä kolme kulkuetta peräkkäin. Aikataulutus on tehty tarkkaan, jotta autot ja juoksijat eivät osu liikenneympyrään yhtä aikaa”, hymyilee Sini Keränen.

Kolmesta kulkueesta viimeisenä nähdään esiintyjien värikäs juhlakulkue. Ennen vanhaan kulkue järjestettiin juhlien päätteeksi, nyt perinne on elvytetty ja siirretty avajaispäivälle. Juhlakulkue lähtee Kaustisen osuusmeijerin pihasta klo 17.15 ja johdattaa suoraan kansanmusiikkijuhlien avajaisjuhlaan, joka käynnistyy Keskipohjanmaa-areenalla klo 18.

Avajaisjuhlassa nimetään uudet mestaripelimannit ja jaetaan festivaaliplaketit. Menossa mukana ovat Näppärit kansainvälisine vieraineen, Ottoset, Tallari ja Hääkuoro. Juhlapuheen pitää emeritusprofessori Heikki Laitinen.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Tiedotuspäällikkö
Tove Djupsjöbacka
p. 040-6585340
press(at)kaustinen.net