Tänä vuonna Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään jo 50. kerran. Luvassa on sekoitus nostalgisia tunnelmia ja uunituoreita tuulahduksia kansanmusiikin ja maailmanmusiikin kirjavalta maaperältä. Festivaalivieraat on tänä vuonna kutsuttu lastenkutsuille, maakuntien juhlakattauksiin, monikansallisiin jammailusessioihin, karhunpeijaisiin sekä pidoista suurimpiin, häihin.

Vuoden teeman mukaisesti luvassa on vuosisadan pidot, jotka näyttäytyvät sekä yksittäisinä konsertteina että alueelle tulevan uuden teltan ja sen sisällön myötä. Teltta palvelee kestikievarina, jossa vietettävien pitojen tunnelmaa ovat luomassa ja tanssikansaa villitsemässä pelimannit, maestrot sekä tarinankertojat – ruokatarjoilua unohtamatta.

Fiddler’s Bid (GB)

Kansainvälistä väriä juhlilla edustaa muun muassa maailmanmainetta jo pitkään niittänyt mustalaismusiikin lähettiläs, romanialainen Taraf de Haidouks. Muita kansainvälisiä esiintyjiä ovat amerikkalainen Laura Cortese and the Dance Cards, tanssikannat kattoon nostattava Trad.Attack! Virosta sekä kelttimusiikin tordanoksikin kutsuttu, Shetlandsaarilta saapuva Fiddlers’ Bid. Lisäksi juhlilla nähdään espanjalainen galicialaisen musiikkiperinteen väkevä tulkitsija Davide Salvado, chileläis-ranskalainen Trio Bordelestino, sekä virolais-belgialainen Estbel. Myös tanskalainen kansanmusiikki on näyttävästi edustettuna, kun juhlille saapuvat Trio Svin, seitsenhenkinen Trolska Polska sekä duo Fromseier Hockings. Monikansallisia mielenkiintoisia yhteisprojekteja esittelevät sveitsiläisen, ukrainalaisen ja suomalaisen virtuoottisen laulajan kolmikko Pulkkinen – Räss – Sadovska, suomalais-tanskalais-ruotsalainen Floating Sofa Quartet sekä skotlantilais-suomalainen duo Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola.

Vuoden yhtye on saamelaista perinnettä edistyksellisesti uudistava, sähköisiä bändisoittimia vaikuttavaan joikaamiseen yhdistävä Gájanas. Kansanmusiikin uusimpia tuulia esittelevät tämän vuoden Etno-Emman voittaja, lauluyhtye Tuuletar, karjalaiselektroninen Suistamon Sähkö sekä netin keskustelupalstoilta sanoituksensa ammentava Kalevauva.fi. Maailmaa paremmaksi paikaksi laulava, runsaan suosion saavuttanut yhteisproduktio Laitakaupungin orkesteri ja Paleface ovat myös osa tämän vuoden juhlia, kuten myös Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars siirtolaismusiikillaan. Myös historian lehdet havisevat juhlilla, kun esiintymässä ovat pitkän uran tehnyt Värttinä, Arto Järvelän ja Kimmo Pohjosen Pinnin Pojat, legendaarinen Salamakannel, Kaustisen festivaalireissun päätteeksi vuonna 1969 perustettu Pihasoittajat sekä jo ensimmäisillä juhlilla esiintynyt Hootenanny Trio.

Kalevauva.fi (kuva: Leif Rosas)

Festivaaliviikkoa elävöittävät myös valloittava Erin, Samuli Edelmann sekä Paula Koivuniemi Niko Kumpuvaaran kokoaman folk-orkesterin solistina. Kaustinen special -konsertti on tänä vuonna Tribuutti Kirkalle, jossa housebandin solisteina nähdään Aija Puurtinen, Pekko Käppi, Anssi Salminen ja Kisu Jernström. Totuttuun tapaan ohjelmassa on myös Tekosyy-klubi, jota tänä vuonna emännöi Dimi Salo.

Kaustislaisen muusikkouden siemen on yleensä ellei kylvetty, niin ainakin viimeistään juurrutettu festivaaleilla, kun soittamisinnostustaan hakevat alueen lapset ja nuoret ovat viettäneet heinäkuunsa näitten juhlien parissa ja imeneet itseensä monenmuotoisia musiikillisia vaikutteita. 50. kertaa järjestettävän festivaalin ohjelmassa tämä nykyinen ammattilaisjoukko saa paikkansa oman kasvumaaperänsä areenoilla: Juhlilla esiintyvät Folkkarit, Prusikoukku ja Tötterssön mahtavassa yhteiskonsertissaan, Ville Ojanen ja Kameleontti, Ville Kangas Plastic fiddle band, Snekka sekä Frigg.

Kansainvälisen kansantanssin taiturit edustavat tulevana kesänä eurooppalaista tanssiperinnettä tanssiohjelman muuten painottuessa monipuoliseen kotimaiseen kansantanssitarjontaan. Niin läntinen kuin itäinen perinne, perinteinen ja moderni tanssi kohtaa, törmää ja sulautuu viikon aikana kotimaisten kärkiryhmien voimin pitoteemaan sopivaan ilotteluun. 30 vuotta Tanssikontin julkaisun jälkeen on tullut aika esittää legendaarisen Helvi Jukaraisen rakkaimmat koreografiat mestarikansantanssija Hannu Nipulin kokoamassa konsertissa. Hässäkkä goes Ultra Bra on energisyydessään ja raikkaudessaan yksi vuoden tanssitapauksista. Décadas – Flamencon voimaa! on suomalaisen flamencon pitkän linjan tekijöiden esitys, joka tarjoaa perinteistä flamencoa persoonallisin maustein.

Kaustisen pitkä historia vahvana kulttuuripitäjänä sekä tähän päivään saakka säilynyt elinvoimaisuus ovat esillä koko viikon ajan. Kaustislaisen pelimannimusiikin pääkonsertti on Suuri kavalkadikonsertti, joka toteutetaan ihka ensimmäisen kavalkadin hengessä. Hääkuoro, Tallari vieraineen, Kaustisen purppuripelimannit sekä torviseitsikko kuuluvat juhlien vakiokalustoon. Näitä esiintyjiä kootaan yhteen muun muassa juhlien pitkäaikaisen, nyt edesmenneen presidentin Viljo S. Määttälän juhlakonsertissa sekä Kaustislaisissa iltamissa.

Siltatanssit (kuva: Tapio Rantakari / Kansanmusiikki-instituutin arkisto)

Yleisön hartaasta toiveesta juhlavuoden kunniaksi järjestetään myös Siltatanssit meijerin pihassa kuin ennen vanhaan. Tanssittajina nähdään mm. JPP, Kaustisen torviseitsikko sekä Ameriikan poijat, Kaustisen pitkäaikaiset ystävät rapakon takaa. Muita tanssikansan suosikkiyhtyeitä kesän juhlilla ovat mm. Lasse Hoikka ja Souvarit sekä T for Three.

Upouusi Lastenteltta kutsuu festivaalivieraat koko viikon kestäviin lastenjuhliin musiikin, tanssin ja työpajojen muodossa. Juhlavuoden kunniaksi lastenmusiikki valtaa myös areenan useampana päivänä. Areenan juhlinnan aloittavat perinteiseen tapaan tiistain mukulamatineat Näppäreiden ja Ottosten voimin ja päättää sunnuntaina iki-ihana Satu Sopanen ja Tuttiorkesteri. Lisäksi Areenalle nousee Tradilintujen juhlaorkesteri sekä lasten koontikonsertti juontajinaan tv:stä tuttu parivaljakko Siina ja Nalle. Muita viikon kohokohtia on Maukka ja Väykkä – tarinakonsertti sekä 10-vuotisjuhliaan viettävä Henxelit. Kulttuuriosuuskunta UULU huolehtii konserteillaan ja työpajoillaan siitä, että myös vauvat ja varhaisnuoret pääsevät mukaan juhlahumuun.

Pelimanniryhmillä ja kuoroilla on ohjelmassa jälleen vahva edustus ja useat näistä ryhmistä ovat olleet mukana festivaaleilla jo useita kymmeniä vuosia, osa jopa juhlien alusta asti. Juhlavuosi on innostanut pelimanniryhmiä mukaan tämän vuoden festivaaleille aina ulkomaita myöten.

Pelimannin elämää avaavat omissa konserteissaan kaksi eri sukupolven konkaria, Katja Lampinen ja Toivo ”Topi” Rajala. He tuovat konsertteihinsa mukaan soittoystäviään, oppimestareitaan ja erilaisia kokoonpanoja matkan varrelta. Teemalliset ”Pelimannin seurassa” -konsertit heijastavat festivaalin menneitä vuosia, jolloin Toivo Rajalan ”Topin tunti” -konsertit Pelimannitalossa keräsivät aina tuvan täyteen väkeä.

Katja Lampinen ja Heikki Lahti (kuva: Lauri Oino)

Perinteen uudistumisen, luovuuden sekä ennakkoluulottomuuden kirjo näkyy ja kuuluu myös pelimanniryhmissä. Kuningatarpäivät yhdistää esitykseensä musiikkia ja draamaa ennennäkemättömällä ja rohkealla tavalla. Pelimannien yhteisponnistus on myös Laulu- ja Soittoyhtiö Rempallaan -ryhmän Sinivalkoiset Sävelet -konserttikokonaisuus. Monitoimipelimanni, sanoittaja ja säveltäjä Jussi Asu on koonnut suomalaisuuden tunnetuimmista sävelistä tunnelmallisen konsertin ja vahva esiintyjäjoukko toteuttaa esityksen pelimannihengessä.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Pidot-ohjelma on myös osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Lopussa päiväkohtaisia poimintoja esiintyjistä.

More information:
Anne-Mari Hakamäki, ohjelmajohtaja
anne-mari.hakamaki(a)kaustinen.net, p. 040 3582 446

Kansanmusiikkijuhlien käsiohjelma julkaistaan 19.6.2017.


Päiväkohtainen ohjelma: Poimintoja

Monday 10 july

Juhlakulkue, avajaisjuhla, Tekosyy-klubi, Konsta Jylhä -kilpailu, Heikki Laitinen ja Kimmo Pohjonen: Murhaballadit, Sakalaiskat, Marsalkan hevonen, Showcase: Duo Systrami (SE), Tallari, Kaustisen Purppuripelimannit, Polkamonsters, Timo Alakotila soolo, Trio Svin (DK)

Tuesday 11 july

Prusikoukku & Tötterssön & Folkkarit, Tribuutti Kirkalle (solisteina Aija Puurtinen, Anssi Salminen, Pekko Käppi ja Kisu Jernström), Thunder Bayn pelimannit, Konsta Jylhä -kilpailun finaali, Vuoden yhtye: Gájanas, Mukulamatinea I: Ottoset, Mukulamatinea II: Näppärit, Arvid Lundén, Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola (GB/FI), Baran Band, Floating Sofa Quartet (FI/DK/SE), Tuuletar, Ameriikan Poijat (US), Trad.Attack! (EE), Aila Rauhalan Kanteletytöt, Laulu- ja soittoyhtiö Rempallaan, Tradilintujen juhlaorkesteri

Wednesday 12 july

Siltatanssit: JPP, Ameriikan poijat, Kaustisen torviseitsikko ja Järvelän pelimannit, Lasse Hoikka ja Souvarit, Laitakaupungin Orkesteri & Paleface, Kaustinen Social Club, Katja Lampinen pelimannien seurassa, Pirkkalainen messu, Lilla spelmansstämman, Pulkkinen – Räss – Sadovska (FI/CH/HU), Frigg, Hyväluoma Group, Trolska Polska (DK), Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars, Sakarat, 5. Suuri perinteinen huuliharppukonsertti, Brunsviga Folk Orchestra (DE), Kansantanssin kääntöpiiri, Suistamon sähkö, Armas, Siina ja Nalle

Thursday 13 july

Erin, Karhunpeijaiset, Showcase: Perpetuum Lokomobile, Tötterssön, Taraf De Haïdouks (RO), Suuri kavalkadikonsertti (I näytös), Kaustinen tanssii!, Pentti Rasinkangas ja Jarmo Romppanen, Kalevauva.Fi, Jesse Kaikuranta & Tallari, Yökatrilli, Laura Cortese And The Dance Cards (US), Vanhanpiian pojat, Nytky, Eki Luumi ja Pasi Suikkanen, Duo Saana & Einar (FI/SE), Folklara?!, Snekka, AP Sarjanto & Arto Järvelä & Tuomas Logrén

Friday 14 july

Samuli Edelmann, Ville Ojanen & Kameleontti, Viiskymppisten toivekonsertti, Värttinä, Davide Salvado (ES), Kuokkavieraat, Viljo S. Määttälän juhlakonsertti, Kansantanssia Saimaan rannalta Kymmenen virran maalle, Topin tunti: Toivo “Topi” Rajala ystävineen, Hässäkkä Goes Ultra Bra, Mestaripelimannit Tepot, Kaustisen Hääkuoro, Fromseier Hockings (DK), Maukka ja Väykkä –tarinakonsertti, Salamakannel, Petri Hakala & Piia Kleemola

Saturday 15 july

Paula Koivuniemi Goes Folk, Juhlavalssi – Helvi Jukaraisen parhaat, Bill Hota & The Pulvers, Maakuntalaulukonsertti, Iso Ilo, Fiddler’s Bid (GB) & Frigg, Haka, Sattuma (Ru), Showcase: Marko Siekkinen ja Toivoniemen reservaatti, Varjakka String Band, Kuningatarpäivät, Väisänen Jne., Ville Kangas Plastic Fiddle Band, Hääpelimannit, Henxelit, Hootenanny Trio

Sunday 16 july

Suuri kavalkadikonsertti (II näytös), Satu Sopanen & Tuttiorkesteri, Juhlajumalanpalvelus, Estbel (EE/BE), Pihasoittajat, Rommakko