Kaustislaiset toivottavat tervetulleeksi juhlille (kuva Krista Järvelä 2017)

Kaustisella juhlitaan musiikin ja tanssin merkeissä 51. kertaa ja juhlat lähtevät käyntiin tänään komeasti avajaiskulkueella ja avajaisjuhlalla, joka on samaan aikaan Keski-Pohjanmaan maakuntajuhla. Maanantaina Kaustisen kunta tarjoaa 150-vuotisjuhlansa kunniaksi ilmaisen sisäänpääsyn kaikille. Alkuviikosta festivaalilla nähdään mm. kansanmusiikkiin hurahtanut Timo Rautiainen duona Ville Ojasen kanssa, nousussa oleva laulajantekijäkaksikko Ida Paul & Kalle Lindroth, huikea viuluduo Teho. sekä kansainvälistä väriä tuovat Alasdair Fraser & Natalie Haas (Iso-Britannia/USA) ja pohjoismaista party-meininkiä hehkuva Folk All-in Band (Ruotsi).

Sunnuntai-iltana festivaali otti varaslähdön yövaelluksella, joka järjestettiin yhteistyössä Perhonjokilaakson Retkeilijät ry:n kanssa. Kokonaiset 139 vaeltajaa lähti mukaan nauttimaan Kaustisen luonnosta festivaalin tämänvuotisen luontoteeman mukaisesti. Tarjolla oli kaksi eripituista reittiä, ja kokonaiset 94 osallistujaa kulkivat pidemmän 15 kilometrin reitin. Matkan varrella oli myös tarjolla musiikkia ja muuta ohjelmaa.

Näppärit juhlivat Lappia ja musiikkikasvatusta

Tiistain ohjelman kohokohtia ovat varmasti Mukulamatineat, joissa nuori sukupolvi pistää parastaan sekä kansantanssin että musiikin osalta. Kansantanssiin painottuvassa Mukulamatineassa Ottosten lisäksi esiintyy joensuulaisen Motoran lapsiryhmä. Näppäreiden Mukulamatineassa esiintyy jälleen satoja innokkaita soittajia eri puolilta Suomea.

Määriä on yleensä vaikea arvioida täsmällisesti etukäteen mutta sen voin sanoa, että 360 jäätelöä on tilattu, kertoo koulutusvastaava Anni Järvelä. Jäätelö on jokaisen keikkapalkkio Mukulamatinean jälkeen.

Näppäreiden ohjelmistossa huomioidaan tänä vuonna festivaalin Lappiteema. Antti Järvelä on sovittanut Näppäreille Ulla Pirttijärven joikun Mun dat gal lean. Vuoden Näppärilaulu on Viva solmisaatio!, jonka sanat ovat tehneet Mauno and Aili Järvelä ja sävellyksestä vastaa Aili Järvelä. Viime talvena Sibelius-Akatemialla vietettiin koulujen musiikinopettajakoulutuksen 60-vuotisjuhlaa ja musiikkikasvatusta juhliva laulu on alunperin tehty siihen tilaisuuteen.

Lisäksi ohjelmistossa on kansansävelmiä ja sävellettyä, hiukan bluegrass-mausteita ja pohjoismaistakin. Mukana on myös kansanlaulu Vottikaalina, johon Kaustisen Näppärit ovat tehneet omat sanat soiton harjoittelun ihanuudesta.: ”Festivaaliareenoita, pelimanni, kierrä, soita, vottikaalina…”

Mukulamatinea I: Ottoset, Motora ti 10.7. klo 13.00–14.15 Keskipohjanmaa-areena
Mukulamatinea II: Näppärit ti 10.7. klo 17.00–18.00 Keskipohjanmaa-areena

Konsta Jylhä -kilpailu keskittyy tänä vuonna muinaissuomalaiseen musiikkiin

Alkuviikosta Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla käydään Konsta Jylhä -kilpailu, jonka teemana on tänä vuonna muinaissuomalaisuus. Alkukarsinnoista valikoitui kymmenen yhtyettä varsinaiseen kilpailuun, jonka semifinaali käydään maanantai-iltana ja finaali tiistaina – molemmat Pelimannitalossa, joka on kilpailun järjestäjä yhdessä Kansanmusiikki-instituutin kanssa. Tuomariston muodostavat viimevuotiseen tapaan Hannu Saha (puheenjohtaja), Heikki Laitinen and Kimmo Pohjonen. Palkintoina jaetaan yhteensä 10 000 euroa.

Semifinaalin osallistuvat seuraavat yhtyeet:
– Aoide (Heli Hartikainen, Minttu Hellstén, Essi Hirvonen ja Jenni Venäläinen)
– Duo Sarvinen & Apiainen (A-P Apiainen ja Aino Sarvinen)
– Duo Selina (Hanna Ryynänen ja Sanni Virta)
– Mielen maisemat (Henry Kolari, Olga Kolari, Kaisa Nyrönen-Piispanen ja Maria Ojanperä)
– Munnaripartio (Satu Lankinen, Ringa Koskinen, Elina Koskela ja Janne Ojajärvi)
– OON (Sarah Palu ja Johanna Tarkkanen)
– Silvo Vatanen ja Jarmo Romppanen duo
– Sumu (Vilma Jääskeläinen, Minna Koskenlahti ja Lukas Kristo)
– The Mystic Revelation of Teppo Repo (Otto Eskelinen, Arwi Lind ja Eero Tikkanen)
– The World Mänkeri Orchestra (Petri Pentikäinen/Meri Tiitola, Olli Penttilä, Heikki Syrjänen ja Pekka Westerholm)

Konsta Jylhä -kilpailun alkuerät ma 9.7. klo 19, finaali ti 10.7. klo 16 Pelimannitalossa
Tule ajoissa paikalle, paikkoja on rajoitetusti!

Vanhoja ajoneuvoja näytillä

Kuten monena vuonna ennenkin, Keski-Pohjanmaan Automobiilikerhon tiistaiajelu näkyy Kaustisella komeana vanhojen ajoneuvojen kulkueena. Ajoneuvot kokoontuvat tiistaina 10.7. Kaustisen katsastuskonttorille, josta kulkue lähtee liikkeelle klo 18. Päätepisteenä on Kaustisen Neste, jossa yleisökin ehtii ihailla vanhoja ajoneuvoja.

51. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään 9.-15.7.2018.
Kesän ohjelmatiedot löytyvät kotisivuilta
http://www.kaustinen.net
Yhteistyössä Kaustisen kunnan 150-vuotisjuhlat