Merkittävä joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia kokoontuu useana päivänä Kansantaiteenkeskukseen keskustelemaan kulttuurin taloudellisesta ja sosiaalisesta merkityksestä. Festivaaliyleisö on tervetullut seuraamaan keskusteluja.
Kansanedustajat Paula Risikko, Mika Lintilä, Pia Sillanpää ja Nasima Rasmyar (kuvassa) saapuvat perjantaina 14.7. Kaustiselle paneelikeskusteluun, jonka aiheena on kulttuurin merkitys yhteisöjen hyvinvoinnin ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta.
Kulttuurin ja kulttuuriperinnön alueellista merkitystä pohtii samassa seminaarissa paneeli, johon osallistuvat Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski, Kokkolan kaupunginhallituksen ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Sari Innanen, Pohjanmaan Kauppakamarin puheenjohtaja ja Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahaston hoitokunnan puheenjohtaja Janne Ylinen sekä Oulun kulttuuripääkaupunki 2026 -säätiön ohjelmajohtaja Samu Forsblom.
Seminaarin nimi on Kulttuurista elinvoimaa – kestävyys, kulttuuriperintö ja alueelliset vetovoimatekijät tulevaisuudessa. Se järjestetään perjantaina Kaustinen-salissa kello 12–14 Kansantaiteenkeskuksessa festivaalialueen vieressä. Tilaisuudella muistetaan myös festivaalin ja koko maakunnan intohimoista kehittäjää Viljo S. Määttälää, jonka syntymästä tulee tänä vuonna 100 vuotta.
Kahdessa muussa suomenkielisessä seminaarissa pohditaan kansanmusiikin ja kansantanssin tulevaisuutta tiistaina sekä suomalaisen kulttuuriperinnön askelmerkkejä tulevaisuudessa keskiviikkona.
Keskustelusarja Mondossa
Perjantain Kulttuurista elinvoimaa -seminaaria pohjustaa aiemmin viikolla Juurista vahvat siivet -keskustelusarja, kun Keskipohjanmaa-lehden va. päätoimittaja Sanni Aho haastattelee vieraitaan Mondo-lavalla keskellä festivaalialuetta.
Tiiistaina Ylen mediapäällikkö Petri Jauhiainen ja yhteisöpedagogian opiskelija, yrittäjä Jenni Stubbe miettivät, miten synnyinseudut näyttäytyvät, kun on asunut vuosia pääkaupunkiseudulla. Jauhiainen on kotoisin Kajaanista ja Stubbe Vetelistä.
Keskiviikkona sarjassa kohtaavat entinen kansanedustaja ja ministeri Pertti Salolainen ja Kaustisen uusi kunnanjohtaja Minna Nikander pohtivat, miten paljon elinvoimainen kulttuuri vaatii yhteiskunnalta tukea.
Entä missä on vanhempien kasvatusvastuu ja millainen on kulttuurin rooli lasten arjessa? Näin kysyy Sanni Aho torstaina, vastaamassa ovat hyvinvointialueen lastenlääkäri Antti Saari ja Kaustisen kunnan sivistysjohtaja Minerva Rannila.
Keskustelujen yhteydessä esiintyy alueen nuoria pelimanneja.
LUENNOT JA KESKUSTELUT FESTIVAALIVIIKOLLA
Tiistai 11.7.
Klo 11.30–12.30 Siirtolaistieto talteen, soiva luento
Klo 14.15–15.15 Juurista vahvat siivet, keskustelusarja
Klo 14.30–16.30 Visio 2025, seminaari
Keskiviikko 12.7.
Klo 14.00–15.00 Juurista vahvat siivet, keskustelusarja
Klo 14.30–16.30 Kulttuuriperintö Suomessa, seminaari
Klo 17.30–18.30 Ullavan tyylillä, soiva luento
Torstai 13.7.
Klo 14.15–15.15 Juurista vahvat siivet, keskustelusarja
Klo 18.00–19.00 Aukaisen sanaisen arkun, soiva luento
Perjantai 14.7.
Klo 12.00–14.00 Kulttuurista elinvoimaa, Viljo S. Määttälä 100 vuotta -juhlaseminaari
Klo 12.30–13.30 Paananen, Raatikainen ja Kinnunen, soiva luento
Klo 17.00–18.30 Ukrainan kansanlaulukylät, soiva luento
Lauantai 15.7.
Klo 11.00–15.00 Building peace with intangible cultural heritage, seminaari
PAIKKA
Seminaarit ja luennot Kansantaiteenkeskus, Jyväskyläntie 3.
Perjantain ja lauantain seminaarit Kaustinen-salissa, kaikki muut Museosalissa.
Juurista vahvat siivet -keskustelusarja Mondossa.
LISÄTIETOJA
www.kaustinen.net/seminaarit
www.kaustinen.net/soivat-luennot
Juhlaseminaarin toiseen keskusteluun osallistuvat Suomen Kuvalehden päätoimittaja Matti Kalliokoski (ylärivissä vas.), Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Sari Innanen, Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahaston hoitokunnan puheenjohtaja Janne Ylinen sekä Oulun kulttuuripääkaupunki 2026 -säätiön ohjelmajohtaja Samu Forsblom (alarivissä vas.). Seminaarin alustajana toimii Antti Huntus Taiteen edistämiskeskuksesta ja moderaattorina toimii Annika Lyytikäinen Kulta ry:stä.