Yhteisön ja kansanmusiikin hyvää tekevät voimat kantoivat avajaisjuhlan henkeä. Pro Kaustinen ry:n hallituksen puheenjohtaja Ira Korkala totesi tervehdyssanoissaan, että henkisen merkityksen lisäksi taloudelliset vaikutukset ovat merkittäviä.

– Juhlan valmistaminen vaatii talkoohengen lisäksi yrittämisen taitoa ja tahtoa. Kaustisen yrittäjät ovat aina ymmärtäneet kansanmusiikkijuhliemme merkityksen ja arvon niin liiketoiminnalleen kuin Kaustisen kunnan vetovoimaisuuden kasvattamiselle, Ira Korkala sanoi.

Kansanedustaja Paula Risikko kertoi puheenvuorossaan kuuluvansa festivaalin pitkäaikaisiin ystäviin. Hänen mielestään parasta Kaustisella on tunnelma.

– Sitä on vaikea pukea sanoiksi, että mikä siinä on, mutta jollain tapaa Kaustisella esiintyjien ja yleisön raja hämärtyy. Myös yleisö on tähti. Tietenkin pelimannit ja kaikki esiintyjät ovat todella taitavia, mutta samalla myös yleisö saa loistaa. Jotain taikaa tapahtumassa on. Siihen tunnelmaan jää koukkuun, ja siksi tänne haluaa palata vuosi vuoden jälkeen uudelleen.”

Avajaispäivän ohjelman koko maanantain ohjelman tarjosi Kaustisen Yrittäjät. Festivaalin toiminnanjohtajan Valtterin Valon mukaan yhteistyö paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa on poikkeuksellista.

– Kaustisella yrittäjät haluavat tukea kulttuuria, Valtteri Valo kiittää.