Ensimmäiset festivaalivieraat ja esiintyjät saapuivat Kaustiselle sunnuntaina, ja kaikki on valmista festivaaliviikkoon. Maanantai-iltana ohjelma käynnistyy lähes kaikilla lavoilla, festivaalialueen ruokakuja ja ravintolat aukeavat.

Avajaispäivän odotetuimpia esiintyjiä on Baltic Crossing (kuva) kello 21.45 KPO-areenalla. Skandinaavis-kelttiläinen huippukokoonpano tekee paluun Kaustiselle dynaamisen lavaesiintymisensä ja kolmen valtakunnan huumorinsa voimalla. Suomesta, Tanskasta ja Englannista tulevat muusikot löysivät toisensa jo 15 vuotta sitten.

Kello 17.30 alkavassa avajaisjuhlassa Suomi saa neljä uutta mestaripelimannia. Arvonimen on tähän mennessä saanut 161 pelimannia, kansantanssijaa ja -laulajaa vuodesta 1970 alkaen. Kun avajaisjuhla päättyy, viereisen Mondon lavan avaa kello 18.45 Natalie & Brittany Haas with Timo Alakotila kalifornialaislähtöiset siskokset jousisoitinmaailman huipulta yhdessä Suomen yhden monipuolisimman kosketinsoitintaiturin kanssa.

Näin festivaalin alkaessa on hyvä kiittää yhteistyökumppaneita. Ilman heitä ei Pohjoismaiden suurinta kansanmusiikkifestivaalia järjestettäisi, Pro Kaustinen ry:n toiminnanjohtaja Valtteri Valo sanoo.

Festivaalialueen portit aukeavat maanantaina kello 15.00. Kaikille maksuttoman avajaispäivän tarjoaa Jokilaaksojen Osuuspankki.


Viikko menee mukavasti

Eija ja Veikko Kurppa (kuva) ovat majoittuneet asuntovaunullaan Mosalan leirintäalueelle koko viikoksi, kuten heillä on ollut jo parikymmentä vuotta tapana tehdä.

Me asutaan Maskussa Turun puolessa, mutta viikko on jo vaunun kanssa kierretty Suomea. Täällä parkkeerattiin samalle paikalle kuin aikaisempina vuosina. Meillä on polkupyörät mukana, niillä on mukava käydä välillä kylällä, Veikko Kurppa kertoo.

Loppuviikosta soitan mandoliinia Naantalin Pelimanneissa. Muuten vain mennään fiiliksen mukaan. Ei kannata tehdä tiukkaa aikataulua, sillä tavalla täällä menee viikko mukavasti.

Mosala Camping alkaa perinteisesti täyttyä festivaaliviikolla päivä päivältä. Leirintäalueelta kuitenkin luvataan, että telttapaikka löytyy aina, vaikka kaikki muu majoitus Kaustisella onkin jo varattu loppuun.


Maanantai 8.7. | Ohjelmavinkkejä

Lasten Kaustinen aloittaa:
16.30 Lastenteltan avaus Tradilintujen seurassa, illan ohjelmassa pääsee laulamaan ja tanssimaan tai esiintymään itse. Lopuksi kuullaan päivän päätöstarina.
16.30 Aikuisten keppihevosradalla aikuiset kokeilevat lajia ja lapset opettavat. Rata kulkee puuhateltan läheisyydessä.

Avajaisissa kulkue ja juhla:
17.00 Avajaiskulkue: Lähtö Osuusmeijerin pihasta, kylän läpi KPO-areenalle.
17.30 Avajaisjuhla: Vuoden festivaalin 2024 avauksessa mukana kaustislaisia pelimanneja, laulajia, tanssijoita sekä Näppäreitä satapäin. Uusien mestaripelimannien nimeäminen ja festivaaliplaketin julkistus. Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen pitää puheen.

Konsertti- ja keikkavinkkejä:
19.00 Soittosalin avaus Kaustisen Purppuripelimannit
19.45 Kotimaisen kansantanssin helmiä Sevoittarii, Susirekka, Nuorisoseura Motora ry
20.00 Mestarisoitto: Uudet mestarit esittäytyvät.
20.45 Tallari & Hannu Seppänen Mestaripelimanni ja pioneerityöstään kaksirivisen haitarinparissa tunnettu muusikko Tallarin vieraana.
22.45 Peltokurki Yksi Suomen pop-iskelmäkentän kiehtovimmista yhtyeistä valloittaa tunteisiin vetoavilla sanoituksillaan.
23.30 Peltolan pojat Kaustislainen kokoonpano päättää festivaalin avajaispäivän tansseihin

___________________

Kuvaajat: Ulla-Tuulia-Nikula, Susanna Salokannel